Elämää Katatonian jälkeen – haastattelussa Norrmannin veljesten Thenighttimeproject

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 18.8.2020

Katatonia, Trees Of Eternity ja October Tide lienevät tuttuja nimiä useimmille metallimusiikkia seuraaville. Kaikkia edellä mainittuja bändejä yhdistää vuonna 2009 veljensä kanssa Katatoniasta eronnut kitaristi nimeltä Fredrik Norrman. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että veljekset levyttävät taas yhdessä. Kaaoszine jututti Fredrik Norrmania hänen uudesta yhtyeestään nimeltä Thenighttimeproject, jonka musiikissa veljesten musiikillinen perintö tekee vahvaa renessanssia.

Yhtyeenne on suhteellinen uusi tuttavuus suomalaiselle yleisölle. Mitkä bändit koet musiikillisesti lähimmiksi sielunkumppaneiksi?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Fredrik Norrman: Katatonia nousee arvatenkin ainakin ihmisten puheissa esiin, vaikka yritän tehdä parhaani, ettemme kuulostaisi heiltä. Muista bändeistä voisin mainita sellaiset nimet kuin Kent, The Mission, A Perfect Circle ja Porcupine Tree. Ehkä musiikistamme voi löytää myös heavy metal -vaikutteita.

Myös toinen yhtyeesi October Tide on edelleen aktiivinen. Miksi päätit perustaa Thenighttimeprojectin?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Fredrik Norrman: Jo Katatoniassa ollessani minulla oli ajatus soittaa jotain hieman softimpaa kamaa. Lopetettuani kovalevyllä oli paljon materiaalia odottamassa, joten periaatteessa ne täytyi vaan karsia kokoon ja perustaa bändi. Ajatus oli soittaa popahtavaa musiikkia ilman särökitaroita ja riffejä, mutta eihän siinä ihan niin käynyt. Musiikista tuli villi sekoitus pitämistäni genreistä, mutta metalliriffit menevät October Tidelle.

Sinulla on pitkä kokemus muusikkona. Millaisia positiivisia tai negatiivisia muutoksia koet tapahtuneen musiikkikentällä sen jälkeen kun aloitit?

Fredrik Norrman: Ensimmäisenä tulee mieleen digitaalinen murros. Äänitysteknisesti asiat ovat muuttuneet paljon helpommiksi verrattuna 20–25 vuoden takaisiin aikoihin. Huonona puolena voisin mainita, että kukaan ei tahdo ostaa levyjä. Spotifyssa voi kuunnella 10 eurolla kuukaudessa niin paljon musiikkia kuin haluaa, mikä on naurettavan halpaa. Käytän itsekin Spotifyta, mutta yritän samalla kannattaa diggaamiani bändejä ostamalla levyjä ja muuta roinaa. Yksi hyvä puoli on se, että vinyyli on nostanut päätään. Se on mielestäni paras tapa kuunnella musiikkia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Teidän uusin hieno albuminne ”Pale Season” julkaistiin viime vuonna. Missä asioissa koette onnistuneenne? Oletko vielä tyytyväinen albumiin?

Fredrik Norrman: Kyllä, voin vieläkin kuunnella albumia ja tuntea, että teimme jotain todella hyvää. Olen erittäin tyytyväinen biiseihin. Jokainen teki hyvää työtä, mutta erityisesti laulaja Alexander, joka liittyi bändiin, kun musiikki oli jo kirjoitettu. Hän teki huipputyötä ensin lyriikoiden kanssa, lisäsi tuotantoon vähän taikaa ja lopulta miksasi albumin.

Tuntuuko, että olette löytäneet vakaan soundinne, vai tuletteko matkaamaan johonkin uuteen seuraavalla albumillanne?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Fredrik Norrman: Tavallaan tuntuu, että paletti on löytynyt. Mitä tahansa voi tapahtua diggaamiemme musiikkityylien sisällä, mutta punainen lanka säilyy. Luvassa ei ole varmaan radikaaleja muutoksia, mutta toivottavasti jotain uusia mausteita.

Olit osa Trees Of Eternityn ainoaksi jääneen albumin kokoonpanoa. Miten tuttu suomalainen musiikkiskene on sinulle?

Fredrik Norrman: Uskonpa, että suomalainen skene on minulle varsin tuttu – tai ainakin se on ollut sitä. En tosin ole ihan varma, miten tuttu ruotsalainenkaan skene on minulle tänä päivänä. Tänä päivänä tuntuu olevan niin kiire, että minulla ei ole aikaa kuunnella juurikaan musiikkia, mutta olen aina kuunnellut suomalaisia bändejä.

Tulemmeko näkemään Thenighttimeprojectia Suomessa esiintymässä?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Fredrik Norrman: Toivottavasti heti, kun tämä covid-19-roska on ohi!

Thenighttimeproject Facebookissa

Haastattelu: Tomi Asuintupa