Elämäkerta päämäärätietoisesta ja toisinaan häikäilemättömästä miehestä Sunrise Avenuen keulahahmona – arvostelussa Samu Haber ”Forever Yours” -elämäkerta

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 16.8.2021

 

Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2022 →

Sunrise Avenue ja Samu Haber ovat nimiä, jotka olivat kymmenen vuotta sitten ihmisten huulilla. Tai oikeastaan, olivathan nimet olleet esillä jo aiemminkin, etenkin keski-Euroopassa, jossa yhtye teki ensin läpimurtonsa. Sunrise Avenuen ura sai debyyttialbumin jälkeen nopeasti tuulta siipiensä alle, ja kuin varkain, yhtye nousi kotimaisen musiikin vientitähdeksi. Tuomas Nyholmin kirjoittama Samu Haber – ”Forever Yours” -elämäkerta raottaa niin Sunrise Avenuen kuin Haberin henkilökohtaista elämää ja paljastaa, että kovalla työllä ja menestyksellä on kuitenkin ollut hintansa.

”Forever Yours” ei ole mikään perinteinen, parisataasivuinen biografia, jota on höystetty runsaasti kuvilla vaan teos on reilut 500-sivuinen. Kirjan polttopisteessä on Sunrise Avenuen vokalisti-kitaristi Samu Haber, joka kertoo kirjassaan elämäntarinansa sekä suuruudenhullun visionsa yhtyeestä, jonka tarkoituksena oli valloittaa maailma minkä Sunrise Avenue tekikin.

Haberin elämäkerta alkaa kuin dekkari, sillä alkulukuna toimii eräs kyseenalainen jakso hänen elämästään. Tämän tapahtumarikkaan aloituksen myötä, kirja alkaa paluulla Haberin lapsuuteen, jonka pohjalta Haber ja kirjailija Nyholm alkavat jäsentää muusikon elämää. Nyholmin kirjoitus on jouhevaa ja Haberin kerronta sujuvaa, jonka turvin lapsuudesta siirrytään epävarmoihin teinivuosiin, joita värittävät mm. jääkiekkoharrastuksen päättyminen. Harrastuksen päättyminen toimii kuitenkin alkusysäyksenä tulevalle, jonka jälkeen Haber saa alkusysäyksen ajatuksesta valloittaa maailma yhtyeellä, jota ei vielä tuossa vaiheessa ollut olemassakaan.

Haberin elämässä ehtii tapahtua monenlaista ennen kuin Sunrise Avenue saa alkunsa. Kuten monen nuoren elämä, Haber etsii suuntaa, itseään ja löytää itsensä monista tilanteista. Tapahtumaketjut ovat kirjavia, ja toisinaan herää kysymys tapahtumien aitoudesta. Tuskin olisi ennen kuulumatonta, jos muusikko hieman värittäisi elämäänsä. Koko kirjan ajan Haber avaa tuntemuksiaan ja analysoi toimintaansa – tosin hieman puolueellisesti – mutta osoittaa lukijoille kuitenkin sen, ettei hän ole pohjimmiltaan paha poika, vaikka tarkoitus toisinaan pyhittikin keinot.

Ennen kaikkea kirjasta välittyy kuva miehestä, joka on äärimmäisen kunnianhimoinen ja valmis uhraamaan kaikkensa, niin parisuhteensa, ystävyytensä kuin mielenterveytensä unelmansa eteen. Vaikka Haber ei halua välittää itsestään itsekästä kuvaa, siltä lukija ei voi kuitenkaan täysin välttyä. Luonnollisesti, Haber esittää asioista omat näkemyksensä, ja kun yhtyeen muita jäseniä ei ole paljoa kuultu yhtyeen sisäisistä asioista, saa Sunrise Avenuen sisäisestä kemiasta yksipuolisen käsityksen. Se on toisaalta ymmärrettävää. ”Forever Yours” ei ole bändikirja Sunrise Avenuesta. Se on elämäkerta Samu Haberista, jota on ajanut kova vimma saada aikaan menestynyt yhtye. Tässä Haber onnistuikin, mutta maksoi siitä myös paljon.

”Forever Yours” on ristiriitaisia tunteita herättävä kirja. Haber kertoo yksityiskohtaisesti ja mielenkiintoisesti asioista, jotka liittyvät niin musiikkiteollisuuden kuin viihteen tekemisen kulisseihin. Esimerkiksi se, kuinka paljon aikaa ja rahaa levy-yhtiö oli kiinnostunut käyttämään orastavan suomalaisyhtyeen promoamiseen olivat päätä huimaavia, kuten tapahtumaketju, joka johdatti saksaa puhumattoman Haberin istumaan tuomarin penkkiin Saksan Voice Of Germany -tv-ohjelmaan.

Toimintansa suhteen Haberin tekemät ratkaisut eivät olleet aina eettisesti parhaimmasta päästä, niin parisuhteiden kuin yhtyeensä suhteen. Tapahtumien kulut ovat täysin Haberin tietojen varassa, ja näin ollen Haberin ja muun jäsenistön väleistä on vaikea saada selvyyttä, ja päätellä mikä ylilyönti olisi kenenkin vastuulla. Toisaalta, kirjaa lukiessa ei voi olla myöskään täysin ihailematta Haberin päämäärätietoisuutta. Mies, joka ei osannut kummoisesti soittaa kitaraa, päätti menestyä yhtyeensä kanssa ja kun hän laittoi kaikkensa peliin, siinä hän myös onnistui. Toki matkaan sisältyy paljon myös onnekkaita kohtaamisia, mutta paljon aikaa, vaivaa ja hermoja Haberin matka on vaatinut.

Tiivistetysti voisi todeta, että Samu Haber ”Forever Yours” on tapahtumarikas teos, jota rytmittävät Haberin pohdinnat ja yllättävät käänteet. Vaikka Haber oikeutetusti puolustelee tekojaan, kirja ei tee hänestä pyhimystä, vaan antaa lukijalle mahdollisuuden tulkita asioita. Teos avaa mielenkiintoisesti niin Haberin elämää kuin muusikon toimintaa musiikkiteollisuuden suurissa piireissä.

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen