Elävien kirjoissa 36 vuotta, Anthrax Helsingin jäähallilla
Yhdysvaltalainen thrash metallin suurlähettiläs, nopeatempoisen metallimusiikin pioneeri Anthrax lähti kattavalle Euroopan kiertueelle, ässänä hihassaan kokonaisuudessaan soitettava ”Among the Living”-klassikkoalbumi. Yhtye saapui Suomeen 1.3. tuoden mukanaan myös The Raven Agen Helsingin jäähallille.
The Raven Age on brittiläinen metalliyhtye, jossa vaikuttaa mm. Steve Harrisin poika. Itselleni entuudestaan tuntematon metalcore-yhtye aloitti soittamaan noin puoli kahdeksan aikaan, jolloin yleisöäkin oli kiitettävästi paikalla. Bändi kyllä osaa hommansa, mutta ainainen keskitempoisuus uudempien yhtyeiden kappaleissa on puuduttavaa. En jaksanut keskittyä juuri ollenkaan keikkaan, sillä bändin lavapresenssi oli todella tylsää seurattavaa. Bändillä kuitenkin oli muutamia yllättäviä ja hyvästä sävellysmausta kieliviä osuuksia ja riffejä.
Settilista:
1. Uprising
2. Promised Land
3. The Death March
4. Eye Among the Blind
5. The Merciful One
6. Salem’s Fate
7. Angel in Disgrace
Illan edetessä Suomessa suurta suosiota nauttivan Anthraxin soittoaikaan ihmisiä ympärilläni oli suhteellisen vähän, vaikka käsittääkseni tapahtuma oli loppuunmyyty. Kun intronauhat lähtivät pyörimään, ihmisiä alkoi kuitenkin tunkemaan läpi joka suunnasta.
Anthrax saapui lavalle ja rykäisi käyntiin ”A.I.R” -klassikollaan setin ensimmäisen puoliskon, joka koostui yhtyeen klassisesta materiaalista ”Among the Livingin” ympärillä, ja seassa oli myös kahdelta uusimmalta levyltä neljä kappaletta, joiden livetoimivuus on taattu. Tunnelma oli valtava ja ihmiset lähtivät välittömästi mukaan.
Yllätyin heti alkuun, että Joey Belladonnan ääni kuulostaa ilmeisesti keikka keikalta vaan paremmalta. Scott Ianin puhdas ja terävä kitarasoundi sahaa niskan verille, sillä välin kun Frank Bellon ja Jon Detten rytmittely hakkaa sydämelle uuden rytmin. Bändi on uransa huipulla ja on noussut vastoinkäymisten suosta kuin Fenix-lintu.
Settiin mahtui myös uuden albumin tunnelmointikappale, progressiivinen 8 minuutin järkäle ”Blood Eagle Wings”, joka kaikessa komeudessaan antoi minulle enemmän kuin mikään muu kappale ensimmäisessä setissä. Toinen kappale, joka aiheutti lähes samankaltaisen euforian oli ensimmäisen setin viimeinen kappale ”Be All, End All”.
10 minuutin väliajan jälkeen ”Among the Livingin” kitararaidat pärähtävät soimaan kaiuttimista ja yleisö alkaa huutamaan hurmiossaan. Olemme valmiita.
Anthrax saapuu lavalle kuin ensimmäistä kertaa illan aikana ja lyö tiskiin thrash metallin yhden tärkeimmistä levyistä. Yleisöäkin näyttää olevan enemmän kuin ensimmäisen puolikkaan aikana. Ensimmäisen puoliskon säälittävä moshpit saa jälkeläisensä joka on suurempi ja mahtavampi; ”Caught In A Moshin” lähdettyä käyntiin lattiaa päästetään enemmän näkyviin ja ihmiset, mukaan lukien minä, suorastaan ryömivät toistensa päällä paineen ollessa liian kova. Yhtyeen väliajalla lavalle pystytettiin uusi lava-asetelma, joka oli kuin suoraan 80-luvulta.
Huomioitavaa kuitenkin on, että jostain syystä ”One World” tuli kolmantena ”I Am The Law” -kappaleen sijaan, ja myöhemmin setissä oli myös leikitelty järjestyksellä. Rumpali Charlie Benante ei myöskään taaskaan ollut paikalla, vaan häntä tuurasi Jon Dette, joka on tuurannut Charlieta jo muutaman vuoden. Yhtyeen perustajajäsenistöön kuuluva Benante on suuresti Anthraxin sävellystyöstä vastuussa, mutta toive täysmittaisesta kiertueesta suoriutumisesta rumpupallilla taitaa olla synkkä ja kaiketi olematon.
Kirjoittaja: Otto Vainionpää
Kuvaaja: Tomi Vesaharju
Settilista:
- A.I.R
- Madhouse
- Evil Twin
- Medusa
- Blood Eagle Wings
- Fight ’em ’Till You Can’t
- Breathing Lightning
- Be All, End All
- Among the Living
- Caught In A Mosh
- One World
- I Am The Law
- A Skeleton In The Closet
- N.F.L
- A.D.I/Horror of it All
- Indians
- Imitation of Life
- Anti-social