Electric Wizard – Time to Die

Electric Wizard on yksi stoner/doom metal -genren nimekkäimpiä yhtyeitä, eikä aivan syyttä; bändin alkutaipaleen levyt, kuten ”Come My Fanatics…” ja ”Dopethrone”, ovat pesunkestäviä klassikoita. Wizardin diskografiaan mahtuu myös pari hieman heikompaa kokonaisuutta, mutta kaksi uusinta albumia ovat osoittaneet, että yhtye on edelleen genrensä huipulla. Bändin edellinen levytys on vuonna 2012 julkaistu ”Legalize Drugs and Murder” -EP, mutta edellisestä täyspitkästä on kulunut aikaa jo nelisen vuotta. Vuonna 2010 julkaistu ”Black Masses” on yksi Electric Wizardin parhaista levyistä, joten odotukset ”Time to Die”-nimistä uutukaistakin kohtaan ovat korkealla. Mainittakoon vielä sellainen fakta, että ”Time to Diellä” soittaa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2002 ”Let Us Prayn” myös bändin alkuperäisrumpali Mark Greening, joka on tosin tätä nykyä jo potkittu bändistä ulos taas uudelleen.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy kitarasoundiin, joka ei ole enää lähes kaikilla Electric Wizardin levyiltä tuttua sumuista pörinää, vaan riisuttu, jykevä ja selkeä särö, jonka voisi kuvitella kuulevansa monen muunkin doom metal -yhtyeen levyllä. Electric Wizardin kitarat ovat kuulostaneet tämäntapaiselta viimeksi sen lähes 20 vuotta sitten julkaistulla debyyttialbumilla. Sinänsä soundin muutos ei vaikuta juuri mitenkään mihinkään, sillä musiikki on muuten täysin ennallaan. Riffit ovat hitaita ja laahaavia, mutta raskaita ja voimakkaita, Jus Obornin valittava laulu kuulostaa kaikkine efekteineen samalta kuin aina ennenkin ja tämän kaiken luoma tunnelma on raskas, ahdistava ja painostava.

Harmittavasti ”Time to Die” ei yllä Electric Wizardin parhaiden levyjen tasolle. Periaatteessa levy on kelvollinen ja ihan toimiva, mutta omalle tasolleen Electric Wizard yltää vain osassa kappaleista. Biisit eivät ole varsinaisesti huonoja, mutta yhtyeen parhaimmistoon verrattuna osa niistä on hieman laiskoja ja väsyneitä. Niistä puuttuu tietynlainen iskevyys. Osa niistä kuulostaa myös kovin kierrätetyiltä. Esimerkiksi ”Lucifer’s Slave” on ihan hyvä kappale, mutta ei missään nimessä loistava tai millään tapaa erikoinen. Monelle muulle bändille tuo olisi jo hyvä, mutta Electric Wizardin yleiseen tasoon verrattuna se on melko tusinabiisi.

”Time to Die” ei kuitenkaan ole läheskään täysi susi, sillä se sisältää myös todella toimivaa materiaalia. Levyn parhaat kappaleet ovat perinteistä Electric Wizardia parhaimmillaan. Esimerkiksi ”Incense for the Damned”, ”I am Nothing” ja varsinkin levyn paras biisi, erittäin tarttuva ”Funeral of Your Mind”, ovat aivan loistavia. Jos kaikki biisit olisivat yhtä hyviä kuin nämä edellä mainitut, niin ”Time to Die” olisi yksi Electric Wizardin parhaista levyistä.

”Time to Dielle” oli kasautunut vuosien varrella suuret odotukset, mutta ne lunastettiin vain osittain. Levy ei ole todellakaan huono, mutta se voisi Electric Wizardin tuntien olla paljon parempikin. Parhaat kappaleet kestävät vertailua bändin muun tuotannon kanssa ja kokonaisuutena ”Time to Die” on helposti positiivisen puolella.

7/10

Kappalelista:
1.    Incense for the Damned
2.    Time to Die
3.    I am Nothing
4.    Destroy Those Who Love God
5.    Funeral of Your Mind
6.    We Love the Dead
7.    SadioWitch
8.    Lucifer’s Slave
9.    Saturn Dethroned

Electric Wizardin kotisivut
Electric Wizard Facebookissa

Kirjoittanut: Jyri Kinnari

Kommentoi julkaisua