Eloisaa ja kaunista musiikkia parhaimmillaan – arviossa John Carpenterin ”Lost Themes III: Alive After Death”

Elokuvan suurille ystäville yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja on mies, joka ei suurempia selityksiä kaipaa. Tietenkin eräs nippelitieto on hyvä mainita, että Carpenter on ohjaajana, käsikirjoittajana ja tuottajana myös merkittävä säveltäjä, sillä hän on säveltänyt musiikit elokuviinsa itse. Ja kerta tuotosta on syntynyt, niin omia sooloalbumeita on myöhemmin puskeutunut siinä sivussa pihalle.

Elokuvahenkiset julkaisut saivat alkunsa vuoden 2015 painoksesta ”Lost Themes”, jonka jälkeen seuraavana vuonna ilmestyi ”Lost Themes II”. Tänä vuonna saapui kadonneiden teemajulkaisujen kolmasosa ”Lost Themes III: Alive After Death”. Pienenä trivianlisäyksenä uusimmassa ja kahdessa edellisessä julkaisussa John Carpenterin kanssa yhteistyössä ovat olleet myös herran poika Cody Carpenter ja kummipoika Daniel Davies.

Julkaisu on erittäin kaunista kuunneltavaa. Kaikista levyn raidoista uhkuu kasarihenkistä jännitystä ja kauhun sfääriä, jotka ovat kuin luotuja elokuville. Silkkaa korvakarkkia tarjoavat erityisesti albumin aloittavat raidat ”Alive After Death” ja ”Weeping Ghost” (kyseisestä raidasta allekirjoittajalle tulee vahvasti mieleen vuoden 1985 ”The Return of the Living Dead” -elokuva) sekä keskivaiheella tulevat räväkät ”Cemetery” ja ”Skeleton”. Kauniit ja tarttuvat melodiat eivät pitkästytä ketään minkäänlaisessa mielentilassa. Carpenterin trio tekee sitä missä on parhaimmillaan!

Lähes loput raidat, joita ei tullut vielä mainittua, jäävät hieman alakynnelle, mutta tämä ei missään nimessä tarkoita sitä, että teokset olisivat huonoja. Ei, ei todellakaan! Muun muassa ”Dead Eyes”, ”Turning the Bones” ja albumin päätösraita ”Carpathian Darkness” sulautuvat enemmän taustamusiikiksi kuin olisivat kappaleita, joita voisi luukuttaa yhtä toistoa jatkuvalla syötöllä. Jokainen mainituista sävellyksistä on asiallisen ja kauniin kuuloinen toteutus, mutta järisyttävän tarttuvia osuuksia ei ole, minkä vuoksi nämä jäävät parhaiden palojen varjoon.

Onko John Carpenterin kadonneiden teemojen kolmasosa kuuntelemisen ja hankkimisen arvoinen paketti? Totta helvetissä! Etenkin, jos pitää John Carpenterin elokuvista, on suorastaan häpeä, jos tämän julkaisun jättää välistä. Carpenterin apujoukkoineen luoma ”Alive After Death” on tiivistetysti sulaa synthwave-herkkua korville.

9-/10

Kappalelista:

1. Alive After Death
2. Weeping Ghost
3. Dripping Blood
4. Dead Eyes
5. Vampire’s Touch
6. Cemetery
7. Skeleton
8. Turning the Bones
9. The Dead Walk
10. Carpathian Darkness

John Carpenter Homepage

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua