Eluveitie – The Early Years

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 6.8.2012

Sveitsiläinen folk metal -bändi Eluveitie on tehnyt 10-vuotisen uransa kunniaksi 17.8.2012 julkaistavan uudelleennauhoituksen/masteroinnin vanhimmista tuotoksistaan. Melodinen metalli ja kansanmusiikki ei ole mikään helppo yhdistelmä, vaikka se kovassa huudossa tuntuukin olevan. Tällaisista bändeistä tulee helposti ”huumoriprojekteja”, mutta Eluveitie on kyllä tekemisissään ihan tosissaan. Ongelma on kuitenkin se, että bändi ei oikein tunnu osaavan päättää, ollako enemmän ”folk” vai ”metal”. Eluveitiehan on todella viihdyttävä livebändi, mutta mitä annettavaa sillä on äänitallenteellaan?

Tämä kokoelma alkupuoli sisältää bändin ensimmäisen ”Vên”-EP:n (vuodelta 2003) nykykokoonpanolla kokonaan uudelleen nauhoitettuna ja jälkipuoli taas on pyhitetty ensimmäiselle re-masteroidulle kokopitkälle ”Spirit” (2006). Kannattaakin kuunnella tämä levy kahdessa eri osassa, sillä selvästi sekä EP:llä että debyyttilevyllä on mietitty kokonaisuutta, joka ei toimi, jos tämän kokoelman kuuntelee putkeen.

Levyn aloittava ”Verja Urit An Bitus” toimii introna, jonka alussa on gallinkielistä murinapuhetta. Tämä instrumentaali kuulostaa viikinkimäiseltä taisteluunlähdöltä ja hengen kohottamiselta ja toimiikin introna tämän vuoksi loistavasti. Introssa myös esitellään jo bändin käyttämiä kansanmusiikkisoittimia, joita ovat mm. sellaiset omituisuudet kuin gaita ja kampiliira. Introa seuraava ”Uis Elveti”  löytyy levyltä kahteen kertaan, koska se on ainut biisi, joka aikoinaan on päätynyt EP:ltä ensilevylle. Kipale saa jalan vipattamaan pilleillään ja svengaavalla rytmillään olematta tankkaava. Väliosuuksissa olevat naislaulajan kuoro-osuudet kuulostavat paljon enemmän kansanmusiikilta kuin muut osat, mutta biisin eri osat kutoutuvat mukavaksi kokonaisuudeksi. Vokalisti Chrigel Gkanzmannin murinalaulu sopii hyvin tämäntyylisiin biiseihin, tässä sen huomaa erityisen hyvin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Oro”-kappale alkaa epämääräisellä suhinalla, sitten säkkipilli astuu kuvaan mukaan. Biisi on hyvin folkkimainen, lyhyt intstrumentaali, joka toimii introna seuraavalle ”Lament”-kipaleelle. Tämä puolestaan on hyvin metallinen biisi intronsa jälkeen. Ilman kansanmusiikkiosuuksia ja -soittimia tämä kappale menisi täydestä death metallista, ja ehkäpä juuri siksi biisi nousee yhdeksi levyn suosikikseni. Biisistä kuulee selkeästi kaikuja Göteborgin suunnasta, esim. vokalisti takakireästä laulusoundista – ja mikseipä jopa kumarruksia kotimaisen folk metallin suuntaan. Ilman folkkiaan Eluveitie menisi kyllä täysiään ruotsalaisesta bändistä.

Seuraavat biisit ”Druid” ja ”Jezaig” eivät oikein jaksa innostaa. Ensimmäinen on yli 6-minuuttinen rykäisy, jossa pillit soivat ja mennään lujaa. Tässä biisissä eri osat eivät yhdisty kunnolla kokonaisuudeksi vaan ovat toisistaan irrallisia. Biisi alkaa nopeasti puuduttaa, varsinkin folk-osuuksissa, jotka toistavat vain samaa sävelkulkua pillillä; myös metallisemmat osiot ovat yhden ja saman hokemista. Väliosassa hengähdetään hetkeksi, ehkäpä sen kampiliiran soidessa. Biisissä on melko paljon tempojen vaihteluja ja ylipäätään siihen on tungettu liikaa kaikkea mahdollista. Jälkimmäinen näistä biiseistä taas alkaa puhtaalla naislallatuksella ja säkkipillillä, sitten kitara ja basso liittyvät mukaan. Tämä EP:n lopetuskappale on hidas instrumentaali, johon on sotkettu mukaan kaikki mahdolliset soittimet. Lopetuskappaleeksi tämä on mielestäni aivan liian pitkä. Tällä levyllä biisi taas sijoittuu alkupuolelle, joten se ei tässäkään yhteydessä aja asiaansa.

Seuraavaksi tuleva ”Spirit” on ollut Eluveitien debyytin aloitusbiisi; keskellä kokoelmaa se ei toimi samalla tavalla. Tämä on kokoelman aloitusbiisin tavoin instrumentaali, jolla luodaan tietynlaista sotaanlähtötunnelmaa. Introa seuraa kokoelmalla jo kertaalleen soinut ”Uis Elveti”, eikä tämä jälkimmäinen versio mitenkään merkittävästi eroa edellisestä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Your Gaulish War” -biisi puolestaan alkaa innostavasti ja saa jälleen pienen tauon jälkeen tanssijalan hytkymään. Tämä nousee kokoelman suosikkibiisikseni varmaankin siksi, koska se on yksi metallisimpia biisejä levyllä. Siihen on myös saatu sopiva balanssi metallin ja folkin välillä. Samoin seuraava ”Of Fire Wind & Wisdom” on enemmän metallia kuin folkkia ja toimii hienosti säkkipillin pysytellessä taustalla. Eluveitien yksi helmasynti tuntuu olevan biisien pituuksien turha venyttäminen, mutta tämä biisi on juuri sopivan mittainen, kun siihen ei ole yritettykään mahduttaa kaikkea mahdollista.

” Aidu” alkaa mystisellä naisjollotuksella ja taustasuhinoilla. Biisi on melko puhdasta folkkia huiluineen ja toimii rauhoittavana välisoittona. Mutta sitten taas mennään vauhdikkaasti ”The Song of Life” -biisillä.  Tätä seuraava ”Tegernako” on hiukan sekava biisi, johon on taas sekoitettu liikaa elementtejä ja soittimia.

Loppulevy onkin melko turhaa tavaraa. Esimerkiksi ”The Endless Knot” on todellakin päättymätön solmu, 7-minuuttinen biisi, jossa eri osat vaihtelevat niin, ettei meinaa mukana pysyä. Biisi tekee mieli skipata viimeistään puolessavälissä. Levyn päättävä ”An Dro” -instrumentaali olisi puolestaan toimivampi, jos sitäkin tiivistäisi puoleen pituudestaan. Nyt tämä kappale ei jätä ainakaan minulle sellaista fiilistä, että levy pitäisi aloittaa heti alusta.

En oikein tiedä, kenelle tämä kokoelma toimisi: bändiä alusta seuranneille se ei tuo juurikaan mitään uutta, ja uusille ystäville suosittelen ennemmin vaikka aikaisemmin tänä vuonna ilmestynyttä ”Helvetios”-tuotosta. Eluveitien hardcore-fanit saattavat saada jotain kicksejä uudelleennauhoituksista. Ensimmäisen EP:n uudelleennauhoitus toki on tuonut alkuperäistä nauhoitusta huomattavasti paremmat soundit esille. Bändin ongelmaksi nousee kuitenkin biisien tasapaksuus. Kokoelmaa ei millään jaksa kuunnella kerralla läpi, ja se toimiikin paremmin kahteen osaan pilkottuna. Muutama helmi kokoelmalla on, mutta yksin ne eivät tätä pelasta. Mutta jatkossakin suosittelen Eluveitien keikkoja, koska livenä tämä bändi kyllä toimii! Ainakin puoli pistettä meneekin sille tiedolle, että nämäkin kappaleet saavat aivan uudenlaisen elämän bändin niitä lavalla esittäessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

5½/10

Kappalelista:
1. Verja Urit An Bitus
2. Uis Elveti
3. Oro
4. Lament
5. Druid
6. Jezaig
7. Spirit
8. Uis Elveti
9. Your Gaulish War
10. Of Fire Wind & Wisdom
11. Aidu
12. The Song of Life
13. Tegernako
14. Siraxta
15. The Dance of Victory
16. The Endless Knot
17. An Dro

Kirjoittanut: Rudi Peltonen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat