”Emerge” on komea ja hyvän kuuloinen debyyttialbumi – arviossa Everturen esikoispitkäsoitto

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 3.3.2021

Vuonna 2019 aloitettu prosessi on saatu päätökseensä ja 19. päivä maaliskuuta lopputulos on koko maailman kuultavilla. Kotimainen modernia metalia soittava Everture julkaisee tuona päivänä esikoispitkäsoittonsa, ja kuljettaa kuulijansa väkevien riffien, monipuolisten lauluosuuksien ja väkevän äänimaiseman äärelle.

Melodista, modernia metalia. Siihen vielä ripaus Dead By April -vivahteista metalcorea sekä klassisia, stratosfääriin liitäviä kitarasooloja. Nämä ajatukset tulevat ensimmäisenä mieleen Everturen esikoisalbumista, eivätkä ne ole lainkaan huonoja. Viisihenkinen suomalaisyhtye on onnistunut luomaan hallitun kokonaisuuden, jossa yksityiskohdat ovat harkittuja, mutta lopputulos ei ole liian kliininen, vaan pitkäsoitolta löytyy myös rähinää.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

”Emerge” alkaa väkevästi ”In Between” ja ”For Tomorrow” mylvinnällä. Rauhallisempi ”Undersky” on taktikoiden sijoitettu levyn kolmanneksi raidaksi, josta on hyvä tehdä täyskäännös vauhdikkaaseen ”The River Flows” -kappaleeseen. Kyseisellä kappaleella Everture nostaa lämmöt kunnolla kattoon, ja näyttää samalla, kuinka hyvin puhtaat ja raskaat lauluosuudet nivoutuvat toisiinsa.

Kun Everturen esikoispitkäsoittoa kuuntelee, voi huomata sen sisältävän tasaisesti hyviä sävellyksiä. Suomalaisyhtye on uskaltanut myös rohkeasti kokeilla erilaisia sävellyksiä, eikä koko albumia mennä siis vauhdilla läpi. ”Promises”-kappaleella yhtye valottaa kevyempää ja ilmavampaa ulosantiaan, jolla loistavat niin vokalisti Jere Kuokkasen lauluosuudet kuin kosketinsoitinosuudet. Myös upean kitarasoolon sisältävä, aavistuksen verkkainen ”52 Shades” ansaitsee noston pitkäsoitolta. Tälläkin kappaleella korostuu Everturen kyvykkyys luoda rauhallisia äänimaisemia, vaikka loppua kohden sävellys ryhdistäytyykin aggressiivisemmaksi.

Kokonaisuudessaan Everturen debyyttialbumi on hyvä ja monipuolinen, joka on myös helposti lähestyttävä. ”Emergen” perusteella yhtyeen vahvuudeksi lukeutuvat niin terävä sävellyskynä kuin monipuoliset vokaaliosuudet. Levy ei jää junnaamaan paikalleen eikä se tylsistytä kuuntelijaansa, vaikka ei onnistuisikaan jokaisella kappaleella täydellisesti vakuuttamaan. Ja vaikka melodisen modernin metallin kenttä on tällä hetkellä täynnä ammattitaitoisia yhtyeitä, onnistuu Everture kuitenkin tuomaan kentälle oman näköisen ja kuuloisen albumin.

7½/10

Kappalelista:

  1. In Between
  2. For Tomorrow
  3. Undersky
  4. The River Flows
  5. Promises
  6. Ivory Tower
  7. The Unfortunate End
  8. White Lies, Black Skies
  9. My 52 Shades
  10. Closure

Everture Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat