Empyrium – The Turn Of The Tides

Saksalainen Empyrium on yltänyt kunnioitettavaan kahdenkymmen vuoden ikään ja julkaisi viidennen albuminsa ”The Turn Of The Tides” 8. elokuuta 2014. Julkaisijana toimi tuttuun tapaan Prophecy Productions. Aikaisemmasta ”Weiland”-levystä on kulunut kokonaiset kaksitoista vuotta ja kun albumin viimein huhuttiin olevan tekeillä alkoi mediassa väreillä. Olin myös itse hyvin kiinnostunut kuulemaan oliko yhtye muuttanut linjaansa ja miten se oli kehittynyt kaikkien näiden vuosien jälkeen.

Avausraita ”Saviour” tarjoilee hyvin samantyyppistä tunnelmaa kuin aiemmin mainittu edeltävä levy, joka siis oli täysin akustinen. Klassisten soittimien tueksi on luotu massiivisuutta perinteisin rumpusoundein ja vahvoin jousin. Tästä kappale rauhoittuu jälleen ja kaunis, hieman The Gathering-tyyppinen, laulu ottaa haltuun kappaleen. Tunnelma on hyvin utuinen ja miellyttävä. Kappale päättyy toistuvaan kertosäkeeseen, jossa massiivisuus kertaantuu ja laulun tueksi ilmestyy myös toinen korkeampi ääni. Varsin vahva avaus saksalaiselta kaksikolta.

Toinen kappale ”Dead Winter Ways”, joka julkaistiin jo 2013 rajoitettuna vinyyli-EP:nä, esittelee hieman perinteisempää Empyriumia ja palaa tuttuun melankoliseen linjaan, josta yhtye tuli tunnetuksi 90-luvun puolessa välissä. Alkuun esitellään surumielistä melodiaa jota näppäilty kitara pohjustaa. Tästä kehittyy yleinen teema, jota kappale seuraa loppuun asti. Äkisti noin kolmen minuutin kohdalla yhtyvät tähän mennessä akustiseen taustaa särökitarat, jotka toistavat aiemmin mainittua teemaa ja puhtaan laulun päälle ilmestyy myös raaka örinäosasto. Konstrastina loistavasti toteutettu ja kokonaisuutena vielä parempi. Kappale olisi kuitenkin voinut olla pidempi ja loppuu kuin hieman kesken.

Samalla syksyisellä linjalla jatkaa ”In The Gutter Of This Spring”. Jo kappaleen nimestä voi päätellä lyyrisen paatoksen, joka tämän musiikin ytimessä vaikuttaa. Yksinkertainen rytmi ja paksut synamatot antavat kappaleelle jopa hieman kasarimaisen fiiliksen, mutta tämä muuttuu jälleen äkisti kun neljän minuutin kohdalla sähkösoittimet pääsevät jälleen valloilleen. Sahaavat kitarat toistavat taustaa, jonka päällä uiskentelee korkeammalta soitettu leadi. Tätä kaikkea pohjustaa hiljainen kuoronomainen miesääni. Summoning-viittausta on vaikea sivuuttaa.

Nämä kaksi linjaa ovatkin levyllä vallitsevat arkkityypit, jotka vuorottelevat sopuisasti keskenään. Akustiset ”We Are Alone” ja nimikkokappale ”The Turn Of The Tides” esittelevät maalailevampaa ja puhtaan kaunista linjaa, kun taas ”The Days Before The Fall” ja ”With The Current Into Grey” voimakkaampaa, mutta silti tunnelmallista synkkää linjaa jota yhtye on aina edustanut. Tämä tavallaan summaa yhteen myös levyn takana piilevän merkityksen siitä miten kaikki tapahtuu syklisesti. Niin luonnossa, esim. vuodenaikojen vaihtelu ja vuorovedet, kuten myös ihmisten elämässä. Bändin itsensä sanoin: ”Miten kaikki löytyy uudelleen kaikesta”.

Siinä missä osa yhtyeen alkuaikojen faneista saattoi olla pettynyt sen omaksumaan uuteen kevyempään linjaan saavat he nyt helpotuksen, sillä uskon että tämä luomus tulee olemaan niin heidän, kuin uudemmankin linjan kannattajien mieleen. Levy on hyvin rakennettu ja dynamiikaltaan loistelias. Se luo tunnelmia, jotka nostavat pintaan ajatuksia ja mielensä löytää harhailemasta milloin missäkin. Loistavaa musiikkia esim. synkkiin syysiltoihin.

9/10

Kappalelista:
01. Saviour
02. Dead Winter Ways
03. In The Gutter Of The Spring
04. We Are Alone
05. The Days Before The Fall
06. With The Current Into Grey
07. The Turn Of The Tides

 

Mainittakoon vielä, että yhtyeeltä on hiljattain julkaistu sen koko tuotannon kattava 20-vuotis-vinyyliboxi, joka tarjoillaan tyylikkäässä puulaatikossa. Kyseinen tuote löytyy täältä:http://www.levykauppax.fi/artist/empyrium/1994_2014/#7lp

Official Facebook Page

Kirjoittanut: Tuukka Franck

Kommentoi julkaisua