”Enää sudenkuopista eroon” – arvostelussa Susien ”2.” -EP

Jyväskylä-Seinäjoki -akselilta röykyttävä, Amerikan itärannikon tyyppistä metallista hardcorea oikeaoppisesti mallintava on tullut toiseen julkaisuunsa. Omakustanne-EP ”2” sisältää kolme reippaasti rappaavaa biisiä, joiden grooven niskalenkki pitää otteessaan vuoden takaisen debyytti-EP:n tarjontaan nähden piirun verran tiukemmin. Biisien sävellyksellinen että tuotannollinen puoli on yhtyeen osalta parhaiten reilassa. Rami Nykäsen miksaama ja yhdessä Atte Pohjosen kanssa äänittämä kokonaisuus potkii soundipolitiikkansa puolesta erinomaisesti ja selkeästi, ja tukee yhtyeen suorituksia kuten pitää.

”Nelipäinen susi” on lievästi huvittavassa hardcore-kuvaston kliseisyydessään hyvin energisesti ja positiivisilla mielikuvilla perseelle potkiva biisi. Voimallisella ja ilmavalla groovaavuudella tilkittynä laatu vetää täysin vertoja esim. Lähiöbotoxille. Biisin mosh-osan moukarointi on ehkä tykeintä allekirjoittaneen toistaiseksi kuulemaa Sudet-tuotantoa.

Videobiisi ”Kansalaistottelemattomuudesta” on musiikillisesti EP:n ytimekkäin biisi. Tekstipuolella, kertosäkeessä kaiken paskaksi laittamiseen kivittämällä ei tosin ehkä ole ongelmanratkaisukeinoista se järkevin, eikä lähikaupan ryöstökuulustelu Kuokkalan sillalla vedä vertoja Ice T:n ja Body Countin suuren maailman poliisitrollauksille. Kokonaisuuden päättävä ”Totuus sattuu” on sitten lähempänä keskilinjan leveällä kuljetuksella päälle vyöryvää d-beat-pohjaista tikutusta. Kappaleen sanoitus on kokonaisuuden ehjin osoittaen, että kun Sudet osaa vaan välttää lyyriset sudenkuoppansa, kornin puolelle lipsuvat uhokuvauksensa ja niiden myötä aiheutuvat tunnelman notkahdukset, heilahtaa viisari kerta kiskaisulla kiitettävän puolelle. Kaikki edellytykset yhtyeellä tuohon suoritukseen on jo tämän esityksen perusteella. Nyt homma on enää hienosäädöstä ja itsekriittisyydestä kiinni.

Sudet on yksi kotimaan lupaavimpia metallisen hardcoren yhtyeitä, mutta ollakseen erinomainen, työn sarkaa sillä on vielä jäljellä.

8/10

Kappalelistaus:

1. ”Nelipäinen susi”
2. ”Kansalaistottelemattomuudesta”
3. ”Totuus sattuu”

Kommentoi julkaisua