Energistä ja monimuotoista vaihtoehtometallia – arvostelussa Mertan debyyttialbumi ”Kokonainen”

Kirjoittanut Jouni Lepistö - 29.2.2020

Kotimainen vaihtoehtometallia soittava Merta julkaisee ”Kokonainen”-nimeä kantavan debyyttialbuminsa 6. maaliskuuta Playground Musicin kautta. Kun viime syksynä kuulin bändistä ensimmäistä kertaa, ”Puolikas”-EP vakuutti välittömästi. Entä kuinka käy tällä kertaa, kun tarjolla on ensimmäinen kokopitkä julkaisu? Siitä lähdettiin ottamaan selvää suurella mielenkiinnolla.

Albumin avaava biisi ”Loiset” potkaistaan käyntiin sen verran kovalla intensiteetillä, että kuvitteellinen ovi kotimaiseen musiikkiskeneen lentää samantien saranoiltaan. Alkurepäisyn jälkeen seuraa hyvin lyhyt johdannollinen hengähdystauko, jonka jälkeen kertsissä lähdetään uudestaan lentoon. Ensimmäinen kappale asettaa albumeille yleensä kehykset, joiden sisäpuolelle muut biisit asettuvat. Joskus paalupaikalle on kurvannut raita, joka jättää albumin muut biisit varjoonsa – joskus kappale antaa hyvän kuvan siitä, mikä tulee olemaan albumin yleinen taso. Merta ei tuota pettymystä tässä suhteessa. ”Loiset” kuvaa erinomaisesti sitä energiaa, monimuotoisuutta ja laatua, joka debyytistä välittyy kokonaisuutena.

Musiikillinen skaala albumilla on vaikuttavan laaja-alainen. ”Moraali” kuuluu siihen harvojen ja valittujen biisien ryhmään, joka addiktoi kuulijansa ensikuulemalta laittoman toimivilla koukuilla. ”Tasapainossa” sen sijaan nostaa tunnelman stadionrock-sfääreihin luodessaan upeasti kumuloituvan aistikokemuksen. ”Ei Enää” tarjoilee raikkaan ja tärkeää sanomaa sisältävän nu-metal-annoksen Tuomas Kauhasen avustuksella, kun taas ”Sadonkorjuu” iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta toimittaessaan albumin raskaimman rallin. Kun ”Virta Katkeaa” yhdistelee lopuksi äärimmäisen aggression ja melodisuuden palaset loistavan kontrastin luomiseksi, tulee tunne ympyrän sulkeutumisesta.

Merta tarjoileekin läpi albumin raskaammilla elementeillä höystettyä vaihtoehtoa yleisölle, jonka sydäntä lähellä ovat joskus olleet bändit kuten 51koodia tai Happoradio – tai ei välttämättä kumpikaan edellä mainituista. Bändin musiikki on siinä mielessä nerokasta, että samaan aikaan kun selkeitä yhtymäkohtia eri bändeihin ja tyylilajeihin löytyy, kulkee Merta kuitenkin selkeästi omaa polkuaan.

Soundi ei kuitenkaan ole ainut asia, jossa Merta erottuu edukseen. Juhis Kauppisen sanoituksellinen puoli nimittäin hakee vertaistaan syväluotaavuudellaan. Albumin teemojen kirjo ulottuu vakavista aiheista, kuten henkisestä ja fyysisestä väkivallasta masennuksen kautta krapula-aamujen morkkiksiin ja parisuhteen päättymisen jälkeiseen eheytymiseen. Kaikki tämä on sulautettu albumilla erittäin uskottavaksi ja saumattomaksi kokonaisuudeksi, joka tarjoilee varmasti samaistumisen kohteita jokaiselle kuulijalle. Juuri tällaista antia suomalainen musiikkikenttä on kaivannut. Mertan tulevaisuus näyttää valoisalta.

9-/10

Kappalelista:
1. Loiset
2. Kahden Rajalla
3. Tasapainossa
4. Moraali
5. Vapaa Elämä
6. Ei Enää
7. Pirut
8. Sadonkorjuu
9. Hauras
10. Liitos
11. Virta Katkeaa


Merta Facebookissa

Kirjoittanut: Jouni Lepistö