Ensiferum – Unsung Heroes

Kotimainen folk metallia soittava on saanut valmiiksi uusimman albuminsa, joka on järjestysluvultaan jo viides. Tämä vuonna 2009 ilmestyneen ”From Afarin” seuraaja kantaa nimeä ”Unsung Heroes”. Yhtye on julkaissut pikku hiljaa pieniä videoklippejä albumin äänitys-sessioista. Mutta onko albumi nyt sitten odotuksen arvoinen, kuin studiossa kuvattu materiaali antaa olettaa?

Mielenkiinnolla odotan, mitäs Ensiferum nyt on onnistunut haalimaan kasaan. Levyn aloittaa ”Symbols”, josta tunnistaa jo heti alusta alkaen, että kyseessä on Enskan pojat. Taisteluhaluisen avauskappaleen jälkeen on vuorossa ”In My Sword I Trust”, joka on mahtavan kuuloinen kappale ja taattua Ensiferumia; kyseisestä kappaleesta on jo julkaistu myös musiikkivideo. ”In My Sword I Trust” tulee varmasti iskemään kaikkiin Ensiferum-faneihin täysillä.

Tämän jälkeen tulee albumin nimikkokappale ”Unsung Heroes”, joka ei ole ollenkaan huono veto. Kappaleessa on puhdaslauluinen kertsi, jonka taustalla kuuluu kuorolaulua. Aluksi tämä kuulostaa melko oudolta valinnalta, mutta loppujen lopuksi kuoro tuokin vahvuutta kertosäkeeseen, ja muutaman kuuntelukerran jälkeen ”Unsung Heroes” onkin ihan hieno kappale. Nimikkokappaleen jälkeen kuullaan ”Burning Leaves”, josta ei voi muuta sanoa kuin että kauniilla biisillä on kaunis nimi.

Raidalta numero kahdeksan löytyy ”Pohjola” -niminen kappale, joka pelkästään nimenä huokuu folk metallia. Kuten jo nimikin ehkä osaa vinkata, ”Pohjola” esitetään kokonaan äidinkielellä. Tässä kappaleessa on kauniit sanat ja on varmasti yksi albumin parhaimmista. Kaiken kruunaa suomalainen legenda Vesa-Matti Loiri, jonka puheosuudet tuovat oman säväyksensä folk metallia uhkuvalle kappaleelle.

Pohjolan” jälkeen päästään hieman rauhallisempaan kappaleeseen, kun tunnelmallisesti alkava ”Last Breath” pärähtää käyntiin. Kappale on kaunis ja onnistuu saamaan ainakin itselläni tipan linssiin.

Albumin lopettaa 17-minuuttinen ”Passion Proof Power”, joka on erittäin teatraalinen lopetus koko albumille – voi vain pistää silmät kiinni ja imeytyä kappaleeseen mukaan. Siltikin 17 minuutin lopetus on mielestäni liian pitkä, mutta tämä on vain minun mielipiteeni.

Kokonaisuutena ”Unsung Heroes” on todellista taidetta; levy kyllä täytti kaikki odotukseni täydellisesti. Suosittelen erittäin lämpimästi kaikille – tämä albumi kannattaa tsekata!

9 / 10

Kappalelista:
1. Symbols
2. In My Sword I Trust
3. Unsung Heroes
4. Burning Leaves
5. Celestial Bond
6. Retribution Shall Be Mine
7. Star Queen (Celestial Bond Part II)
8. Pohjola
9. Last Breath
10. Passion Proof Power

http://www.ensiferum.com/

Kirjoittanut: Tia Salmela

Kommentoi julkaisua