Ensio – Kesä EP

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 28.8.2013

Ensio Kesa EPRovaniemeläinen Ensio on purkittanut kolme kappaletta rehellistä suomenkielistä rock-musiikkia, jossa maistuvat sekä perinteinen suomipunk, että 90-luvun raaka grunge. Sivumakuina vaihtelevat vanha Paramore ja vanhempi Apulanta, mutta ”Kesä EP:n” tuoksu on silti yllättävän tuore. Jostain syystä sen päälle on lätkäisty aivan käsittämätön kansi.

Mielenkiintoisen ja jotenkin musiikkiaan kuvaavan nimen itselleen valinnut Ensio ei sujahda oikeastaan mihinkään valmiiseen genrelokeroon, vaan luikkii yöllä sisään genrekirjastoon ja lainaa taiten sieltä täältä. Lopputulos on miellyttävä, muttei turvallinen, omaperäinen, muttei omituinen. Sävellystyö on paikoittain suorastaan loistavaa, soittotyö ei niinkään. Hieman turhan varovainen kitarointi vaihtelee kyllä raikkaasti punk-sahauksen, melodioiden ja murtosointujen välillä, rummut täyttävät oman ruutunsa joskin soundissa on parantamista, mutta basso – sanotaan, että tämänkään orkesterin basisti ei ole sen luovin jäsen, ei ainakaan soitosta päätellen.

Kuten niin monen yhtyeen kanssa, ratkaisu ihastumisen ja inhoamisen välillä jää kuitenkin kiinni laulajasta ja laulusuorituksesta. Ension tapauksessa molemmat jakavat varmasti mielipiteitä – vokaalit kun kiskotaan, ei kovaa, mutta korkealta. Välissä vilahtaa falsetti ja välillä huudetaan se mikä irtoaa, mutta kun laulajasta jäävä mielikuva on angstinen, teini-ikäinen ex-Uniklubi-keulakuva Jussi Selo laulamassa hieman liian korkealta, jotain voisi parantaa. Muutaman kuuntelun jälkeen kulmakarvojen laskeuduttua peukalo nousee kuitenkin yläasentoon, lyriikoiden suhteen käydessä toisin. Mitään järin oivaltavaa ei tällä saralla ole saatu aikaan, ja kuvitteellista kansilehteä selatessa kulmakarvoille on taas käyttöä, tällä kertaa kurtistaminen. Sävellykset ansaitsisivat parempaa.

”Kesä EP:n” parasta antia on nerokas ja moniulotteinen ”Neljän Seinän Sisällä”, jonka voisi vähän kiillotettuna sysätä radiosoittoon, sillä jos eräälle Yleisradion kanavalle kelpaa vakiosoittoon muuan Pää Kii, niin kyllä pitäisi kelvata tämänkin. Sen verran iskevää, luovaa ja tarttuvaa tavaraa on kuitenkin kyseessä. Vaikka Ensio vaatii vielä kypsymistä ja kunnon tuotannon taakseen, ei ”Kesä EP” ole enää pelkkä näyte potentiaalista. Jo mainittu Apulantakin on aloittanut jostain, ja katsokaa missä he ovat nyt. Euroopan kiertueella.

6/10

Kappalelista:
1. Hyvällä ja Pahalla
2. Neljän Seinän Sisällä
3. Perhosvaikutus

https://www.facebook.com/ensiobandi
http://youtu.be/3Zxt1xcxrNQ

Kirjoittanut: Tatu Salminen

Luetuimmat

Uusimmat