Enslaved

Kirjoittanut Samuli Jalonen - 14.3.2015

Enslaved 2014Norjalainen Enslaved julkaisi uuden levynsä nimeltään ”In Times” 06.03.2015. Enslaved tunnetaan ns. ”viikinkimetallin” edelläkävijänä sanoitusten perustuessa skandinaaviseen mytologiaan. Musiikkigenre on hieman muuttunut uran alkuvaiheista jolloin levyt olivat silkkaa black metallia mutta uudemmat levyt ovat heittäneet sekaan myös progressiivisesta ja melodisesta metallista tuttuja elementtejä. Bändi kiertää tällä hetkellä Amerikkaa kiertueen merkeissä ja myöhemmin tänä vuonna on luvassa myös Euroopan kiertue. Kaaoszine tavoitti bändin kitaristi Ivar Bjørnsonin sähköpostitse ja kyseli hieman levyn käsittelemistä teemoista ja bändin tulevaisuudensuunnitelmista.

Tervehdys! Miten asiat tällä hetkellä sujuvat bändin osalta?

Ivar Bjørnson: Terve sujuvat oikein loistavasti!. Olemme tällä hetkellä Amerikassa kiertueella joka kattaa Yhdysvallat, Kanadan ja yhden keikan Meksikossa. Me emme ole olleet näin kiireisiä miesmuistiin mutta tässä tapauksessa kiire on hyvä asia. Olemme erittäin ylpeitä uudesta levystämme ja biisit kuulostavat mahtavilta livenä. En tiedä mitä muuta voisimme tällä hetkellä haluta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Julkaisette pian uuden albumin nimeltään ”In Times”. Voisitko ensin kertoa meille hieman levyn luomisprosessista?

enslavedIvar Bjørnson: Ah, johtuen kiireisestä aikataulusta jonka mainitsin aiemmin, tämä haastattelu viivästyi hieman osaltani, pahoitteluni siitä. Joten levy on jo julkaistu kun luette tätä. Levyn kirjoitusprosessi alkoi marraskuussa 2013, ”RIITIIR” levyn toisen maailmankiertueen jälkeen. Inspiraation määrä oli ylitsevuotava ja bändi oli kovassa soittokunnossa kiertueen jäljiltä. Levyn kirjoittaminen kyseisestä marraskuusta vuoden 2014 lokakuuhun oli erittäin helppo prosessi. Tällä kertaa hommaa vaikeutti vain ajan löytäminen levyn kirjoittamiseen, meneillään oli niin paljon asioita mutta kun kerkesimme istahtaa alas ja kirjoittaa, se oli erittäin helppoa. Täytyy sanoa että en ole varmaan koskaan ole ollut näin inspiroitunut koko biisinkirjoittajan urani aikana.

Missä albumi nauhoitettiin ja oliko nauhoitussessio tyypillinen bändillenne vai koititteko uusia metodeja työskennellessänne studiossa?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ivar Bjørnson: Me jatkoimme samalla metodilla jota ryhdyimme kehittämään ”Axioma Ethica Odini” levyn aikoihin vuonna 2010, mutta olemme ottaneet vielä isoja harppauksia eteenpäin. Me aloitamme pohjien nauhoittamisella, minun kitaraosuuteni, Grutlen bassoraidat ja Caton rummut. Ne soitetaan livenä studiolla nimeltään Duper Studios, erittäin hieno studio kotikaupungissamme Bergenissä jossa on riittävän isot tilat jotta voimme käyttää livesoittoon tarpeellisia kamoja. Sitten menemme kolmelle eri studiolle soittamaan osuuksiamme, minulla on oma studioni ja Herbrand ja Ice Dale soittavat omalla studiollaan ja Grutle hoiti omat hommansa apulaistuottajamme Iver Sandøyn studiolla nimeltään Solslottet (”Auringon linna”, hän on melkoisen mahtipontinen tyyppi, haha!)

Kuka miksasi ja masteroi albumin?

Ivar Bjørnson: Jens Bogren miksasi albumin ja masteroinnista vastasi Tony Lindgren. Sekä miksaus että masterointi tehtiin Fascination Street Studiosilla Örebrossa, Ruotsissa.

Mitä voisit kertoa uuden albumin lyriikoista? Millaisia teemoja ne käsittelevät?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ivar Bjørnson: ”Teema-albumi” on oikea sana, enemmän kuin konseptialbumi. Teema näkyy levyn nimessä, ”In Times”. Aikaa eri muodossa, myyttisessä, maagisessa, tieteellisessä, psykologisessa, sosiologisessa, kvanttifyysisessä ja niin eteenpäin loputtomiin (pahoitteluni sanaleikistä). Levyn kansikuva kuvaa sitä aika tarkasti kaukaisella ajalla horisontissa (mytologisesta perspektiivistä kyseessä voisi olla Ginnungagap, lähtökohta, nollapiste, muinainen kaaos, tyhjyys) ja nykyisyys nähtävissä etulinjassa (katsojan perspektiivistä) ja merta niiden välissä. Symboli voisi kuvata portaalia joka siirtää ”täältä” ”sinne”. Näin ollakseni kaikkea muuta kuin yksinkertaisesti selittävä! ”haha”

Kappale nimeltään ”Thurisaz Dreaming” on jo julkaistu albumilta, miksi se kappale valittiin ensimmäiseksi näytteeksi albumilta?

Ivar Bjørnson: Se oli ensimmäinen kappale joka albumille kirjoitettiin ja albumin avausbiisi (tämä albumi kokolailla sai kappalejärjestyksensä siitä missä järjestyksessä kappaleet kirjoitettiin), joten tuntui hyvin luonnolliselta että se olisi ensimmäinen kappale jonka paljastamme maailmalle. Tietysti olisi aivan mahdotonta onnistua esittelemään koko albumin kaikki ulottuvuudet yhdellä kappaleella, vaikka kappaleet ovat pidempiä kuin koskaan ennen, joten tuntui luonnolliselta ottaa kappale jossa oli paljon energiaa ja joka näyttää maailmalle kuinka inspiroitunut bändi on nykyään!

Onko levyltä suunniteltu julkaistavaksi musiikkivideoita? Ja jos on, mistä kappaleesta aiotte tehdä videon?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ivar Bjørnson: Luulisin että saatamme tehdä ”oikean videon” (eli jotain ihan muuta kuin ”lyriikkavideon”) kappaleesta ”Building With Fire” joskus tämän kiertueen jälkeen ja ennen seuraavaa. Jotkut ihmiset tietävät tästä hommasta enemmän kuin minä tällä hetkellä, tiedän vain että sitä suunniteltiin ennen kuin lähdimme kiertueelle.

Jos vertaat musiikillisesti tulevaa levyä edelliseen ”RIITIIR” levyyn, millaisia eroja näet levyjen välillä?

Enslaved RitiirIvar Bjørnson: Olemme palanneet hieman enemmän juurillemme tällä kertaa, ja ottaneet hieman lisää vaikutteita progesta ja melodisesta metallista, eräänlaista molempien ”musikaalisten aivopuoliskojemme” vahvistamista. Se on outo yhdistelmä mutta se toimii meidän tapauksessamme ja uskon että tämä albumi todistaa hyvin että yhdistelmät toimivat paremmin mitä pidemmälle ne viedään. Albumin ote on myös paljon tiukempi verrattuna edellisiin, pieni mittaamaton ero tulee kaikista vuosista tien päällä ja hienosta yleisfiiliksestä bändin sisällä. Sanoisin myös että tuotantoarvot ovat korkeammalla kuin ikinä tämän levyn tapauksessa!

Kuka on tehnyt kansitaiteen levylle?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ivar Bjørnson: Hänen nimensä on Truls Espedal ja hän on tehnyt kaikki kansitaiteemme vuoden 2001 ”Monumensionin” jälkeen. Mahtava artisti, löydätte hänen töitään netistä mikäli ette usko sanaani!

Aloitatte Pohjois-Amerikan kiertueen 5.3.2015 ja bändin keikkakalenterissa on keikkoja syyskuuhun asti, tuleeko tämä vuosi olemaan pelkkää keikkailua vai onko vuodelle luvassa muita suunnitelmia joita haluaisit jakaa kanssamme? Lukijoita varmasti kiinnostaa onko mahdollista että näemme Enslavedin Suomessa keikalla lähiaikoina?

Ivar Bjørnson: Voin sanoa että tämän kiertueen jälkeen aloitamme toisen kiertueen. Syyskuu tulee sisältämään Norjan keikkoja ja kuulopuheiden mukaan luvassa on Euroopan keikkoja marraskuussa. En tiedä vielä tulevatko pohjoismaat olemaan mukana tällä kiertueella vai teemmekö erillisen kiertueen sinne. Puhetta on myös ollut Australian ja Etelä-Amerikan kiertueista jossain vaiheessa…totta puhuakseni alan itsekin hieman olla sekaisin milloin mitäkin on luvassa. Olen tietysti todella kiitollinen että saamme soittaa keikkoja ihmisille jotka haluavat nähdä meidät. Toivon todella että pääsemme pian takaisin Suomeen keikalle, viime klubikiertueemme ja Tuska Open Airin veto olivat mahtavia!

Julkaisitte äskettäin split-EP:n Shiningin kanssa jonka nimeksi tuli ”Shining on the Enslaved”. Mistä idea on alunperin lähtöisin tehdä EP Shiningin kanssa?

Ivar Bjørnson: Legacy Magazine julkaisi tuon EP:n ja se on heidän ideansa koska he tekivät yhteisjutun bändeistä lehteensä johon kuului muun muassa pöytäkeskustelu Grutlen, Shining-Niklasin ja Legacyn toimittajan kanssa. Me emme ole paljon tekemisissä Shiningin kanssa vapaa-ajalla, näemme toki heitä festareilla ja vastaavissa tapahtumissa. He ovat erittäin taitavia muusikoita vaikkakin heidän itsemurhateemansa on täysin toisesta päästä kuin meidän aiheemme, elämä ja sen hyvin eläminen ennen kuolemaa ”hahaha”! Ei pahalla heitä kohtaan, se on vain artistien näkemyksellinen ero.

Kiitoksia haastattelusta ja paljon onnea tuleviin pyrkimyksiinne! Jos haluatte sanoa jotain tähän loppuun suomalaisille faneillenne, sana on vapaa!

Ivar Bjørnson: Kiitoksia kärsivällisyydestänne odottaessa meidän tulevan taas Suomeen ja kiitos että olette seuranneet uraamme näin kauan! Toivottavasti näemme teidät pian kiertueen merkeissä Suomessa!

https://www.facebook.com/enslaved

Haastattelu: Samuli Jalonen

Luetuimmat

Uusimmat