Enter Shikari

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 2.1.2012

Englantilaisen Enter Shikarin kolmas albumi ”A Flash Flood Of Colour” on monelle vuoden 2012 odotetuimpia albumeita. Yhtye on muokannut soundiaan aina ensimmäisestä levystä lähtien ja uusi albumi on jälleen askel kohti uutta ja erilaista Enter Shikaria unohtamatta kuitenkaan yhtyeen juuria. Otimme yhteyttä sähköpostitse yhtyeen kitaristiin Liam ”Rory” Clewlowiin, joka jakoi meille hieman mietteitään yhtyeen uuteen albumiin sekä Suomeen liittyen. Lue lisää nähdäksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Näin aluksi voisitko kertoa meille, että kuka on sähköpostin toisessa päässä ja mitäs yhtyeelle tällä hetkellä kuuluu?

Rory Clewlow: Terve, kitaristi Rory tässä vastailee kysymyksiisi. Meille kuuluu tällä hetkellä todella hyvää, odotellaan innoissamme levyn tulemista ja vuoden 2012 kiertueita.

Olette soittaneet Suomessa muutaman kerran uranne aikana. Ensimmäinen kerta oli Ankkarokissa ja toinen kerta Prodigyn lämppärinä jäähallissa. Onko sinulla mitään muistoja liittyen noihin keikkoihin?

Rory Clewlow: En muista kauheasti tuosta Ankkarokin keikasta, koska siitä on niin kauan jo aikaa. Muistan, että tuo Prodigyn keikka soitettiin todella massiivisessa paikassa, ja että kalja Suomessa oli todella kallista ja todella kylmää! Meillä on ollut kyllä molempien keikkojen aikana hauskaa, joten muistoni Suomesta ovat todella positiivisia.

Kuinka suuri vaikuttaja Prodigy on ollut siihen, mitä Enter Shikari on nykypäivänä?

Rory Clewlow: Todella suuri. Prodigy oli ensimmäinen bändi, joka sai Rou:n (vokalisti) kuuntelemaan elektronista musiikkia noin 12 vuotta sitten ja he ovat pysyneet suurena vaikuttajana meille siitä asti. Kiertäminen heidän kanssaan oli aivan mahtava tilaisuus meille ja myös heidän upea valo-show on toiminut vaikutteena omia valojamme miettiessämme.

Mennään suoraan asiaan eli teidän uuteen albumiin nimeltä ”A Flash Flood Of Colour”, joka julkaistaan tammikuun 16. päivä teidän oman Ambush Reality – levymerkin kautta. Näin alkuun voisitko kertoa meille hieman albumin nauhoituksista, tapahtuiko niiden aikana mitään normaalista poikkeavaa?

Rory Clewlow: Nauhoitimme albumin Thaimaassa, joka tietenkin oli meille kokemuksena uusi koska moni meistä ei ollut koskaan edes käynyt siellä ennen levyn tekoa. Studio missä nauhoitimme albumia, sijaitsi rannassa keskellä ei-mitään, joten meillä ei oikeastaan ollut siellä mitään muuta tekemistä, kuin nauhoittaa itse albumia päivät pitkät. Se auttoi meitä keskittymään levyyn ja etenemään nopeasti sen nauhoitusten kanssa. Kävimme myös muutamana iltana ulkona juhlimassa ja bileet Thaimaassa olivat todella upeita.

Erosiko levyn tekeminen teidän aikaisemmista vai oliko prosessi kokonaisuutena pitkälti samanlainen kuin ennenkin?

Rory Clewlow: Prosessi oli pitkälti hyvin samanlainen kuin miten olemme aikaisemminkin toimineet. Meillä meni noin kaksi kuukautta kotona kirjoittaen ja demottaen kappaleita, jonka jälkeen siirryimme studioon ja vain nauhoitimme kappaleet. Totta kai studiossa kokeilimme muutamia juttuja, mutta yleensä pyrimme tekemään kappaleet mahdollisimman valmiiksi aina jo ennen studioon menoa.

Albumin nimi “A Flash Flood Of Colour” on todella mielenkiintoinen. Mitä tuo nimi teille itsellenne tarkoittaa?

Rory Clewlow: Se on itse asiassa yksi lyriikka kappaleessa ”Warm Smiles Do Not Make You Welcome Here”. Haluamme olla “värikäs” yhtye, jonka musiikki koetaan positiivisena ja ennen kaikkea monipuolisena. Sitä tuolla albumin nimellä halutaan viestittää kuuntelijoille.

Musiikillisesti yhtye on kasvanut ja muuttunut suhteellisen paljon ”Take To The Skies” -albumin ajoista. Jos vertaisit edellistä albumianne ”Common Dreads”:a tähän uuteen “A Flash Flood Of Colour” –albumiin, niin mitkä itse näet niiden suurimpana eroavaisuutena?

Rory Clewlow: Musiikillisesti me olemme aina pyrkineet kehittymään levy levyltä, emmekä tekemään samaa levyä kahdesti. Tällä uudella albumilla yritimme laajentaa musiikkiamme entisestään ja tuoda esille enemmän omia vahvuuksiamme. Sanoisinkin, että se on varmasti monipuolisin Enter Shikari -albumi tähän päivään mennessä!

Albumin kansitaiteessa on kolmio, joka on käännetty tavallaan ”ylösalaisin”. Mitä tuolla kansitaiteella oikein halutaan viestittää?

Rory Clewlow: Kansitaiteen kolmion ideana on se, että yhteiskunta on käännetty päälaelleen. Me uskomme, että se on se mitä meidän mielestämme pitäisi tapahtua, jotta me ihmiset voisimme säilyä täällä maailmassa.

Albumilla on todella hauskoja kappaleiden nimiä kuten esimerkiksi “Hello Tyrannosaurus Meet Tyrannicide” tai ”Arguing With Thermometers”. Mistä te yleensä saatte ideoita kappaleiden nimiin?

Rory Clewlow: Me useasti yritämme käyttää vertauskuvia lyriikoissamme ja sitä kautta saada viestiä ihmisille. Esimerkiksi kyseisessä kappaleessa Tyrannosaurus on se hirviö, jonka ekonominen systeemi on luonut, joka dominoi ja terrorisoi sitä maailmaa missä me nykyään elämme.

Mitä tulee dinosauruksiin, niin mikä oli oma suosikkisi? Miksi?

Rory Clewlow: Varmaankin Diplodocus. Ne olivat valtavia dinosauruksia, jotka ottivat rennosti ja vain mutustivat ruohoa kaiket päivät. Heillä oli oikea asenne elämään.

Jos kaikki Enter Shikarin jäsenet olisivat dinosauruksia, mihin lajeihin ne kuuluisivat mielestäsi?

Rory Clewlow: Chris olisi ehdottomasti Triceratops, koska hän on tuommoinen kiimainen peto, hah. Rob olisi T-Rex, koska hän on kuin iso lisko, jolla on pienet kädet. Rou olisi Terradactyl, koska hän tuntuu aina olevan joka paikassa lentokykyjensä ansiosta. Minä puolestani olisin Stegosaurus, koska näytän niin ilkeältä ja tykkään syödä ruohoa sekä kaikkea muutakin.

Teiltä ilmestyi video kappaleesta “SSSNAKEPIT”. Kertoisitko meille hieman videon teosta sekä siitä, mistä saitte idean siihen?

Rory Clewlow: Kappale on pilkottu tavallaan kolmeen eri osioon, jossa on alussa rumpu/basso intro, keskellä hardcorea ja lopussa rumpu/basso outro. Halusimme videon, joka tavallaan kuvastaisi hyvin tätä ideaa. Nauhoitimme videota kaksi päivää, joista ensimmäisenä päivänä kuvasimme Lontoossa yhdessä varastossa bilettäen ja kuvaten sen (se tuli sekä alun, että lopun basso / rumpu kohtiin) ja sitten toisena päivänä kuvasimme Lontoossa yhdessä keikkapaikassa, jonne kutsuimme myös paljon faneja mukaan. Nämä kohtaukset tulivat kappaleen keskelle. Videon tekeminen oli todella hauskaa.

Vuosi 2011 alkaa pian olla historiaa ja mediat alkavat kokoilla omia suosikkejaan tälle vuodelle. Mitkä olivat omat suosikkilevysi vuonna 2011?

Rory Clewlow:

1. Coldplay – ”Mylo Xyloto”

2. Twin Atlantic – “Free”

3. Nero – “Welcome Reality”

Mennään lopuksi vielä hieman teidän tulevaisuuden suunnitelmiin. Mitä teillä on luvassa vuonna 2012? Onko Suomen keikkoja tulossa?

Rory Clewlow: Toivoisin että olisi, koska olisi mukava tulla takaisin sinne. Meillä on tulossa oma kiertue Yhdysvalloissa sekä Euroopassa. Lisäksi kesällä soitamme paljon festivaalikeikkoja, joten toivon mukaan myös Suomi olisi mukava listassa.

Jos sinulla olisi mahdollisuus nähdä vielä kerran yksi jo hajonnut yhtye, niin minkä valitsisit ja miksi?

Rory Clewlow: Sen täytyisi olla ehdottomasti At The Drive In. Se yhtye oli yksi parhaista, jonka olen koskaan livenä nähnyt!

Olette uranne aikana kiertäneet jo monissa paikoissa monien eri yhtyeiden kanssa. Mutta jos pääsisitte unelmien kiertueelle, minne saisitte itse valita kolme yhtyettä teidän kanssanne, kenet valitsisitte mukaanne?

Rory Clewlow: Ottaisin mukaamme ehdottomasti Rage Against The Machinen, koska se on yksi omista suosikeistani ja olisi mahtava päästä heidän kanssaan kiertämään. Toinen, jonka toivoisin mukaan kiertueelle, olisi Dillinger Escape Plan, koska he ovat niin hyvä live bändi. Katsoimme heidän kaikki keikat Warped Tourilla ja he olivat todella mahtavia livenä joka ilta. Viimeisenä ottaisin mukaan tietenkin Prodigyn, koska he toisivat mukanaan mahtavat bileet ja kerrassaan upean lava shown!

Kiitoksia todella paljon haastattelusta ja onnea vuoteen 2012. Olisiko sinulla loppuun vielä jotain, mitä haluaisit sanoa faneillenne?

Rory Clewlow: Kiitoksia paljon tuestanne ja seuratkaa keikkojamme. Toivottavasti nähdään pian!

Luetuimmat

Uusimmat