Entinen Kvelertak-nokkamies Hjelvik debytoi soolona – arviossa ”Welcome to Hel”
Kvelertakista tunnetuksi tullut Erlen Hjelvik täräyttää ensimmäisen sooloalbuminsa ilmoille 20. marraskuuta Nuclear Blastin kautta. Pari vuotta sitten Kvelertakista eronnut nokkamies matkaa ”Welcome to Helillä” takaisin perusasioiden äärelle, ja tämä todellakin on kuultavissa viikinkimytologian sävyttämältä albumilta. Vaikka itsensä Joe Petagnon maalaama kansitaide antaakin ymmärtää kyseessä olevan jonkin sortin viikinki- tahi folk metal -albumin, yllättyy kuulija havaitessaan sekä kaikenlaisen kansanmusiikkimaisuuden että eeppisten paisuttelujen loistavan poissaolollaan.
Mitä ”Welcome to Hel” sitten pitää sisällään, saattaa häkeltynyt lukija kysyä. Debyyttialbumin genreä on todella vaikea luokitella miksikään muuksi kuin nykymetalliksi, johon on sulautunut koko joukko aikaisempia metallin tyylisuuntia, ja joka on hyvin perinnetietoista olematta millään tavalla retroa. Vaikutteita on selvästi otettu eniten vanhasta heavysta ja thrashista, mutta ensimmäinen black metalin aalto on myös vahvasti läsnä. Eeppisyyttä ei ole kokonaan heitetty romukoppaan, henkiihän levyn teema mahtipontisuutta jokaisella solullaan. Tämä kuuluu toki musiikissakin, mutta viikinkimetallille tyypillinen suurellisuus ei kuitenkaan ole läsnä. Artisti itse luokittelee musiikkinsa blackened viking heavy metaliksi, joka ei ehkä ole aivan tyhjästä nyhjäisty.
Levyn vetovoimaisimmiksi raidoiksi allekirjoittanut tahtoo nostaa ”The Power Ballad of Freyrin”, unkarilaisklassikko Tormentorin mieleentuovan ”12th Spellin” sekä black ’n roll -maisen ”Kveldulvin”. Soundit on saatu ruuvattua juuri sopivan perinteisiksi tätä päivääkään unohtamatta. Kaikki soittimet erottuvat hyvin, eikä ääni puuroudu missään vaiheessa. ”Welcome to Hel” on hyvin tuotettu ja tasapainoinen albumi. Jos jotain pahaa on sanottava, koskee se vokaaleja, jotka ovat Kvelertakistakin tuttua punk-henkistä huutoa. Lauluista joko tykkää tai ei, mutta minkään sortin tyylirikko ne eivät ole. Vinyyliformaatille uskollisena noin 40 minuutin mittainen lätty on juuri sopivan pituinen.
8/10
Kappalelista:
1. Father War
2. Thor’s Hammer
3. Helgrinda
4. The Power Ballad of Freyr
5. Glory of Hel
6. 12th Spell
7. Ironwood
8. Kveldulv
9. North Tsar
10. Necromance