Epätasaisuudestaan huolimatta varsin viihdyttävä paketti – arviossa Deathstarsin uutuusalbumi ”Everything Destroys You”

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 4.5.2023

Ruotsalainen industrial metal -synkistelijä Deathstars aktivoituu levytysrintamalla pitkän hiljaiselon päätteeksi. Yhtyeen edellinen studioalbumi julkaistiin vuonna 2014, nyt lähes kymmenen vuotta myöhemmin päivänvalon näkee bändin viides täyspitkä ”Everything Destroys You”. Pitkän tauon päättyminen synnyttää innostuneisuuden lisäksi myös liudan kysymyksiä: jalostuuko hiljaisemman jakson tarjoamasta sävellysrauhasta timanttinen albumikokonaisuus, vai pistetäänkö musiikkia pihalle vain siitä ilosta, ettei bändin nimi pääse vaipumaan kokonaan unohduksiin?

Jos Deathstars-ikävä on kuluneiden vuosien aikana päässyt kasvamaan valtavaksi, tarjoaa yhtye siihen uutukaisellaan oivallista täsmälääkettä. ”Everything Destroys You” kuulostaa juuri siltä, mitä bändi on tuutannut pihalle koko uransa ajan. Raskaalla otteella jyskyttäviä kitaroita, mielenkiintoisia ja erikoisia tunnelmia viljeleviä kosketinosuuksia sekä vokalisti Whiplasher Bernadotten omintakeista ulosantia. Bändin ilmaisussa tarttuvuus, metallisemmat sävyt sekä tietynlainen häiriintyneisyys paiskaavat edelleen sulavasti kättä. Lopputuloksen lähtiessä soimaan on olo välittömästi kotoisa, jos yhtye on lainkaan tuttu.

Jos haluat, että Deathstars kuulostaa Deathstarsilta, niin sen puolesta ei siis tarvitse pettyä. Biisikattaus jättää puolestaan kaksijakoiset fiilikset. Ensipyöräytyksillä ”Everything Destroys You” kuulostaa jopa pelottavan laimealta: Mistään ei saa kiinni, meininki toistaa häiritsevän paljon itseään niin albumimitassa kuin koko tuotantoon peilatessa. Eikä niitä selkeitä täsmäiskuja tunnu olevan lainkaan. Aikaa antamalla ja muutaman lisäpyöräytyksen myötä ”Everything Destroys You” kehittyy kuitenkin positiiviseen suuntaan. Varsinkin albumin ensimmäinen puolisko heittelee tiskiin sen verran vakuuttavaa meininkiä, että kappaleiden ottaessa niskalenkkiä kuulijasta huomaa niiden äärellä hoilaavansa mukana. Perushyvällä junttauksella kiekon käynnistävä ”This Is” saa peräänsä pätevän biisisuoran, joka huipentuu albumin huippuhetkeksi nousevaan ”Between the Volumes and Voids” -kipaleeseen. Sen jälkeen homma muuttuu tasapaksuksi itsensä toistamiseksi, jossa on liikaa löysää ja liian vähän koukkuja. Pahin mahalasku vältetään albumin päättävän biisikaksikon ansiosta, jotka palauttavat ilmaisuun ripauksen ryhtiä. Albumista jääkin lopulta hyvä fiilis sen heikommasta loppupuoliskosta huolimatta.

”Everything Destroys You” kasvaa lopulta varsin nautittavaksi paketiksi. Sen selkeimmät onnistumiset takertuvat korvakäytäviin sen verran voimakkaasti, että albumin parhaimpien hetkien äärelle haluaa palata useampaankin otteeseen, ja kyseiset vedot tulevat toimimaan epäilemättä mainiosti myös keikkakäytössä. Toisaalta lopputuloksen olettaisi lähes vuosikymmenen jälkeen olevan paremmin tasapainotettu ja iskevämpi. Valmiin tuotteen hiomiselle luulisi olleen aikaa. Täydellinen albumi ”Everything Destroys You” ei siis ole, mutta ongelmistaan huolimatta kiekko kallistuu onnistumisen puolelle. Deathstars-faneille bändin uutukainen maistuu taatusti.

Kappalelista:

  1. This Is
  2. Midnight Party
  3. Anti All
  4. Everything Destroys You
  5. Between Volumes and Voids
  6. An Atomic Prayer
  7. Blood for Miles
  8. The Churches of Oil
  9. The Infrahuman Masterpiece
  10. Angel of Fortune and Crime

Luetuimmat

Uusimmat