Epica, Arion @ Nosturi, Helsinki 22.4.2015
Alankomaalainen Epica on taas yksi sellainen female-fronted metal band. Niitä onkin maailmaan mahtunut aina siitä asti, kun Tuomas Holopainen kysyi nuotiomusaprojektiinsa mukaan Tarja Turusta tietämättä tämän klassisesta laulutyylistä. Epica kuuluu Within Temptationin ja monen muun ohella niihin bändeihin, joille Nightwish loi uraa lyötyään itsensä läpi ”hevi kohtaa draamaattisen naislaulun” -yhdistelmällään. Onpa kiteeläispumpun ”Oceanborn”-levyä kiittäminen siitäkin, että Epican Simone Simons keksi kiinnostua klassisesta laulutyylistä. Kiitos siis sille, ja jokaiselle muullekin onnelliselle sattumalle, jotka saattoivat Epican maailmanmaineeseen ja loppuunmyydyn Nosturin lauteille viime keskiviikkona.
Ennen Epicaa soittovuorossa kuitenkin oli kotimainen Arion, joka nappasi lämppärislotin viime hetkellä Amberian Dawnin peruttua esiintymisensä vain paria päivää ennen tapahtumaa. Arionille tapaus oli sananmukaisesti onni onnettomuudessa, sillä viime vuonna esikoisalbuminsa julkaissut nuori helsinkiläisyhtye pääsi nyt esittämään osaamistaan tämän hetkistä kokoluokkaansa hieman isommalle areenalle. Kun soittoaikaa oli mainiot 45 minuuttia ja yleisöäkin paikalla poikkeuksellisen paljon, puitteet onnistumiselle olivat kohdillaan.
Arionin musiikki on energistä powersinfoniametallia, joka toimi hyvin yhteensopivana alkupalana illan pääesiintyjälle. Facebook-sivunsa biografiassa yhtye mainitsee virtuoosimaiset kitara- ja synasoolot, mikä ei Nosturissa kuullun perusteella osoittautunut pelkäksi markkinointipuheeksi. Iivo Kaipaisen ja Arttu Vauhkosen suoritusten ohella muutkaan bändin jäsenet eivät jääneet statistin rooliin, joskin välispiikkien perusteella olisi ehkä kannattanut. Pakotetut ”Onx teillä kivaa” ja ”Huutakaa kovempaa” –huudatukset pikemminkin latistivat kuin nostivat tunnelmaa. Pisteet kotiin siis hyvästä musiikista (eritoten ”Last of Us”) ja muuten onnistuneesta esityksestä, mutta seuraavalla lämppärikeikalla voisi hieman tarkemmin tunnustella yleisön mielialaa ennen niiden karmeimpien rock-kliseiden laukomista.
Puolen tunnin väliajan jälkeen oli Epican vuoro astella lavalle ”Originem”-intron saattelemana. Yleisö oli hyvin mukana ensitahdista lähtien riemun revetessä lopullisesti tulitukkaisen Simone Simonsin alettua laulamaan ”The Second Stone”-avauskappaleen ensimmäisiä nuotteja. Kyseinen siivu on yhtyeen vuosi sitten julkaistulta ”The Quantum Enigma”-uutukaisalbumilta, jolta illan aikana kuultiin viisi kappaletta. Ihan hyvä saldo ottaen huomioon neljäntoista biisin setin (+rumpusoolo) ja noin viiden minuutin kappalekestot. Uusien kappaleiden ohella suuren vaikutuksen teki muun muassa superdramaattinen ”Unleashed”, jonka mahtipontinen loppupaisuttelu sai kylmät väreet kulkemaan selkäpiissä. Komeita kosketinmelodioita sisältävä ”Natural Corruption” puolestaan päästi yhtyeen kipparisti Coen Janssenin hihnastaan.
Yhtyeen kitaristi Mark Jansen hoitaa Epicassa myös ärinälaulut, missä hän on mies paikallaan. Parasta ollakin, sillä ärinäosasto ei Epican musiikissa jää pelkäksi kuriositeetiksi. Itse asiassa tuhannelta ja yhdeltä yöltä haiskahtava ”Fools of Damnation” ja ”The Divine Conspiracy”-albumilta tuttu ”The Obsessive Devotion” ovat sellaisia kappaleita, joiden aikana Simons poistui lavalta kokonaan Jansenin kantaessa pääasiallisen lauluvastuun.
Setin loppua kohden niin Jansenille, Simonsille kuin muullekin bändille annettiin muutaman minuutin hengähdystauko Ariën van Weesenbeekin jäädessä lavalle soittamaan rumpusooloaan. Aikansa taottuaan tuli bändin aika soittaa varsinaisen setin viimeinen kappale ”Design Your Universe”, joka asiallisesta sanomastaan huolimatta ei tehnyt allekirjoittaneeseen suurtakaan vaikutusta. Encorehuudatusten jälkeen kosketinsoittaja Coen Janssen saapui lavalle hetkeksi hauskuuttamaan yleisöä soolona, kunnes koko bändi liittyi mukaan soittamaan kolmea viimeistä kappaletta ”Sancta Terra”, ”Unchain Utopia” ja ”Consign To Oblivion” samannimiseltä albumilta, josta siitäkin alkaa olla jo kymmenen vuotta. Viimeisen kappaleen aikana yleisökin pääsi viihdyttämään viihdyttäjää, kun bändin käskystä yleisö yltyi jonkinlaiseen wall of deathiin ja sitä seuraneeseen pittiin.
”Consign to Oblivion”-julkaisusta alkaen Epica on vieraillut Suomessa keskimäärin kerran per albumisykli, mikä vaikuttaisi olevan suhteellisen sopiva esiintymistiheys tälle bändille tässä maassa. Fanit tietysti ovat eri mieltä, mutta jos tuo on suunnilleen se odotusaika minkä jälkeen täällä on Epica-nälkäistä porukkaa Nosturin kapasiteetin verran, pidättäytynevät keikkajärjestäjät siinä jatkossakin. Tervetuloa siis Epica taas seuraavan albumin nurkilla, täällä ainakin yksi jamppa jo ilmoittautuu valmiiksi mukaan niihin bileisiin.
Teksti ja kuvat: Ossi Kumpula
Arion settilista: http://www.setlist.fm/setlist/arion/2015/nosturi-helsinki-finland-33c8e8bd.html
Epica settilista: http://www.setlist.fm/setlist/epica/2015/nosturi-helsinki-finland-4bc8eff6.html