Epica

Epica 2014Hollantilainen sinfonista metallia soittava julkaisi uuden “The Quantum Enigma” -nimeä kantavan albuminsa toukokuun 2. päivä Nuclear Blast Recordsin kautta. Kaaoszine sai sähköpostin kautta yhteyden yhtyeen kitaristiin Mark Janseniin sekä rumpaliin Ariën van Weesenbeekiin, jotka kertoivat meille hieman yhtyeen uuden albumin synnystä sekä yhtyeen tulevaisuuden suunnitelmista. Lue lisää nähdäksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Morjensta. Mitäs Epican leiriin tällä hetkellä kuuluu?

Arien: Meille kuuluu oikein hyvää. Uuden albumimme julkaisu on käsillä ja odotamme jo kovaa pääsyä takaisin tien päälle keikkoja soittamaan.

Mark: Epican kanssa asiat eivät oikeastaan voisi olla paremmin. Uusi albumi on saanut loistavia arvosteluita tähän asti ja kiertueiden suhteenkin ainakin lähitulevaisuus on turvattu, heh.

Teiltä tosiaan on ilmestymässä uusi albumi, “The Quantum Enigma”, joka ilmestyy 2. toukokuuta. Voisitteko lyhyesti kertoa meille hieman tuon albumin teosta sekä sen nauhoituksista? Sujuiko kaikki hyvin, ja oliko prosessi teille kokonaisuutena tyypillinen?

epica-quantum-enigma-2014Arien: Tälle albumille harjoittelimme yhdessä ehkä enemmän kuin yhdellekkään aikaisemmalle albumillemme. Meillä oli levyllä myös eri tuottaja, jotta saisimme ulos hieman erilaisen soundin ja fiiliksen, ja mielestäni todella onnistuimme siinä. Yhdessä Joost van den Broekin kanssa teimme suunnitelman albumin tuotannosta, ja pysyimme tuossa suunnitelmassa aika hyvin. Kirjoitimme kappaleita kukin omalla tahollamme keräten erilaisia ideoita. Sen jälkeen istuimme Joostin kanssa alas keskustelemaan asioista, ja kasasimme albumin yhteen erilaisista palasista.

Sen jälkeen kun kaikki alkoi loksahdella kohdalleen, siirryimme studioon ja laitoimme kappaleet niinsanotusti ”mikroskoopin” alle hioen niistä mahdollisimman hyviä. Kaikki palaset tuntuivat lopulta löytävän oman paikkansa, ja kokonaisuudesta tuli todella yhtenäinen tekotavasta huolimatta.

Toisin kuin edellisellä ”Requiem” -albumilla, jolle kirjoitimme kappaleet suurelta osin tietokoneen takaa, tällä kertaa todella harjoittelimme uusia kappaleita ja hieroimme ne livenä mahdollisimman tiukaksi ennen studioon menemistä. Tällä tavalla saimme albumimmekin kuulostamaan tiukemmalta, niin levyllä kuin livenäkin.

Huomasin, että teillä lähes jokaisen jäsenen nimi on mainittu joko itse musiikin tai lyriikoiden crediteissä. Aiheutuuko teille tästä koskaan riitoja levyä tehdessänne?

Arien: Eipä oikeastaan. Meillä on kaikilla selvillä se, kuka on minkäkin kappaleen kirjoittanut ja sen nimi sitten laitetaan kappaleen tekijäksi. Jokaisella bändissä vain täytyy olla asiat selvänä, että mikä kappale on kenenkin kirjoittama, jotta riidoilta vältytään.

Albumin lyriikoista vastaavat Mark sekä Simone. Millaisia aiheita albumi käsittelee ja mistä yhtyeen kappaleiden lyriikat saavat ideansa?

Arien: Lyriikat käsittelevät ihmisen mieltä sekä erilaisia olotiloja. ”The Second Stone” -kappale esimerkiksi käsittelee Alzheimerin tautia, jossa ihminen tavallaan ensin kuolee mentaalisesti ja sen jälkeen myös vielä fyysisesti.  ”Victims Of Contigency” taas käsittelee sitä, kuinka ihminen oppii virheistään ja sitä kautta tulee paremmaksi ja vahvemmaksi ihmiseksi. ”Chemical Insomnia” puolestaan käsittelee ihmisten suurta riippuvuutta erilaisiin lääkkeisiin. Se on mielestämme karannut täysin käsistä viimeisien vuosien aikana.

Mark: Ideoita tosiaan syntyy automaattisesti. Se riippuu aivan siitä mistä asioista on sillä hetkellä eniten kiinnostunut. Luen paljon artikkeleita tieteestä, sekä katson paljon erilaisia dokumentteja. Niistä saa aina vaikutteita, jotka sitten loppujen lopulta näkyvät kappaleiden sanoituksissa.

Albumilta on tosiaan julkaistu jo muutama kappale tätä haastattelua tehdessä. Millaista palautetta olette niistä saaneet, ja oletteko te olleet yleisesti ottaen tyytyväisiä niihin?

Arien: Fanit ainakin tuntuvat tykkäävän uusista kappaleistamme, koska palaute on ollut todella positiivista. Se on todella palkitsevaa saada sellaista palautetta työstä, johon olet kuitenkin uhrannut todella paljon aikaa. Olemme todella tyytyväisiä koko albumiin, ja jo näiden parin kappaleen pohjalta uskallan luvata, että fanimme eivät ainakaan tule tähän albumiin pettymään.

Jos musiikillisesti vertaat “The Quantum Enigmaa” edelliseen “Requiem For The Indifferent” -albumiin, niin mitkä näet levyjen suurimpana eroavaisuutena?

Arien: Uudella albumillamme kappaleet on paljon paremmin muodostettu ja niissä on keskitytty paljon yksityiskohtaisempiin asioihin, kuin aikaisemmalla albumillamme. Uusi albumimme groovaa enemmän, ja sieltä on karsittu pois kaikki asiat jotka eivät ole musiikin kannalta olennaisia. Ja uuden albumimme soundi on todella paljon parempi kuin edellisen albumimme. Jokaisen instrumentin kuulee erikseen, ja tämä albumi tuntuu paljon yhtenäisemmältä yhtyeen kannalta kuin edellinen albumimme. Siinäpä ehkä nuo suurimmat eroavaisuudet.

Tämä albumi on tosiaan teidän kuudentenne. Jos katsot yhtyeen discografiaa kokonaisuutena, niin näetkö jokaisen albumin olleen looginen askel yhtyeelle, vai onko uran aikana tapahtunut suuriakin harppauksia kohti tuntematonta?

Arien: Kyllä ainakin itse näen sen niin, että jokainen levy on ollut looginen jatkumo edelliselle. Emme olleet täysin tyytyväisiä edelliseen albumiimme, mutta tämä uusin on omasta mielestämme erittäin onnistunut albumi. Saimme uutta virtaa kun toimimme albumia kirjottaessa eri tavalla kuin aikaisemmin ja sen sijaan, että olisimme tosiaan istuneet vain tietokoneen ääressä me oikeasti soitimme kappaleita yhdessä ja mietimme mille niiden pitäisi kuulostaa. Tämä oli ehdottomasti meille juuri oikea ratkaisu ja varmasti aiomme toimi näin myös jatkossa.

Mark: Ehkä uusin albumimme on hieman erilainen verrattuna aikaisempaan albumiimme, mutta jos kuuntelet albumit putkeen vanhimmasta uusimpaan niin yhtyeen kehitys on ehdottomasti ollut koko ajan loogista. Kun soittajien taito paranee ja yhtyeelle tulee lisää ikää, niin musiikkikin kehittyy.

Albumilla vierailee Texturesista tuttu Daniel De Jongh, sekä Elfoniasta tuttu Marcela Bovio. Kuinka saitte kyseiset herrat kanssanne studioon?

Arien: Marcelan ääni on todella kaunis ja se sopii todella hyvin yhteen Simonen äänen kanssa. Päätimme kysyä häntä mukaan studioon, ja olimme todella mielissämme kun saimme hänet mukaan albumillemme. Hän tuli studioon, eikä mennyt aikaakaan kun kappale oli jo saatu nauhoitettua. Todellinen ammattilainen. Daniel puolestaan tuli studioon vasta aivan albumin teon lopussa, kun halusimme hieman vaihtelua albumin lauluihin. Danielilla on taito laulaa todella monella eri tavalla ja hänen suoritukseensa olimme myös todella tyytyväisiä kaikin puolin.

Olette uranne aikana kerinneet jo tehdä yhteistyötä lukuisten eri artistien kanssa. Onko teillä vielä mielessä jotain muusikoita, joiden kanssa haluaisitte tulevaisuudessa työskennellä?

Arien: Itselleni henkilökohtaisesti se riippuu aina aivan siitä millaisen kappaleen teemme, ja kenen ääni tai instrumentti sopisi kappaleeseen parhaiten.

Mark: Haluaisin työskennellä joskus Anneke van Giersbergenin kanssa. Hänellä on kerrassaan upea ääni ja hän on myös ihmisenä aivan mahtava. Mutta tosiaan se aina riippuu aivan musiikista, että kenet siihen mukaan haluaisimme.

Monilta eri yhtyeiltä on hiljattain ilmestynyt omia tuotteita. In Flamesilta tuli oma viski, Motörheadilta omat kuulokkeet, ja The 69 Eyesilta oma viini. Mikä tuote Epicalta tulisi, jos saisitte itse jonkin tuotteen lanseerata?

Arien: Olut ehdottomasti, jotta saamme järjestää mahtavia ja isoja bileitä!

Mark: Olisi mukava aloittaa oma Epica-niminen pyöräilytiimi, koska pidän todella paljon pyöräilystä. Jos Epicasta joskus tulee niin suuri yhtye että semmoinen olisi mahdollista, niin aloittaisin sellaisen heti. Olisi mukava myös joskus itse osallistua Tour De Francelle, mutta taidan olla jo vähän liian vanha siihen hommaan.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia teillä on? Koska voimme nähdä teidät jälleen Helsingissä keikalla?

Arien: Teemme kesän aikana paljon keikkoja, joista kaikkia ei olla vielä lyöty lukkoon. Toivottavasti saisimme vielä jonkin keikan kesälle myös Suomesta. Jos emme saa, niin sitten täytyy odottaa talveen, jolloin kierrämme seuraavan kerran Eurooppaa. Olisi mukava myös silloin päästä takaisin Suomeen.

Kiitoksia paljon ajastanne ja onnea tulevaisuuteen. Haluatteko vielä lopuksi sanoa jotain suomalaisille faneillenne?

Arien: Toivottavasti pidätte uudesta albumistamme ja pääsemme sinne pian takaisin. Kippis!

Mark: Kiitoksia kaikille niille ihmisille, jotka ovat yhtyettämme tukeneet jollain tavalla viimeisen 12 vuoden aikana. Minulla on paljon ystäviä Suomessa, joten toivottavasti pääsemme sinne tulevaisuudessa takaisin myös keikalle. Kiitos!

Kaaoszinen arvostelun kyseisestä albumista voit käydä lukemassa täältä.

Kommentoi julkaisua