Erdven esikoinen ”Vaitojimas” sinkoilee sinne sun tänne

Erdve – Vaitojimas

Vilnalainen Erdve on kasannut 9. helmikuuta julkaistavasta ”Vaitojimas”-esikoispitkäsoitostaan paketin, jota kuuntelee mielellään. Levy myös haastaa. Juuri, kun on arvellut ymmärtävänsä, mistä on kyse, lipsahtaa taas käsistä. Sludgerulla vaihtuu hardcore-sävyjen kautta hipsteribläkkiksen suuntaan ja välillä mennään hyvin rokkaavalla perusmetalilla. Sitten onkin aika siirtyä polveilevaan progeiluun. Kaikki tämä on ängetty 37 minuutin mittaiselle kuuden kappaleen albumille. Monipuolisuus ja genreille kumartelemattomuus tuo välillä mieleen jopa 90-luvun keskivaiheen Faith No Moren.

Sinänsä Erdve onnistuu tekemässään yllättävän hyvin. Jos oma ääni onkin vielä hiukan hakusessa, niin musiikki on laadukasta ja pääpiirteissään hyvin iskevää. Bändi puskee mittavan äänimassan vaihtelevaan mutta selkeään järjestykseen, ja Vaidotas Darulis huutaa lyriikat taidolla ja intensiteetillä.

Touhu aloitetaan levyn nimikappaleella, jonka tehtävä kuuluu olevan potkaista homma napakasti ja rokkaavasti käyntiin. Kaksi seuraavaa jatkavat saman suuntaisesti. Levyn biiseistä instrumentaali ”Apverktis” on sen verran viipyilevää fiilistelyä, että kappale meinaa hiukan puuduttaa. Se kiihdyttää vauhtiin vasta kappaleen loppupuolella ja tuntuu, että siinä vaiheessa on jo myöhäistä. Instrumentaalit ovat ylipäätään vaikeita ja yllättävän harvoin aidosti kiinnostavia. Tämäkin jää kovin ontoksi.

Instrumentaalin jälkeen seuraava ”Pilnatve” punoo sen sijaan aidosti hienoa, kaikessa rauhassa rakentuvaa tunnelmaa sekä intensiteettiä. Pitkäsoiton viimeistelevä ”Atraja” maalailee sekin vaikuttavaa maisemaa ja omaa jopa hitusen hittiainesta, mikä saattaa tosin kuihtua kappaleen hiukan jumittelevaan rakenteeseen.

Kun Erdve löytää oman soundinsa, lienee soundi aika omaleimainen. On vaikea ennakoida, millainen siitä tulee. Veikkaan, että livenä se voisi olla pirullisen hyvä sopivan kokoisessa salissa. ”Vaitojimas” on vahva esikoinen, joka on jo demona kiertänyt ja vakuuttanut Liettuan metalliskeneä. Ei yllätä, että Season of Mist poimi sen demokasastaan julkaistavaksi.

7½/10

Kappalelistaus:
1. Vaitojimas
2. Išnara
3. Prievarta
4. Apverktis
5. Pilnatvė
6. Atraja

Kirjoittaja: Pasi Huttunen

Kommentit