Ereb Altor lyö heti vuoden alkuun todennäköisesti parhaan viikinkimetallilevyn vuosimallia 2022 – arviossa ”Vargtimman”

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 14.1.2022

Vuosi 2022 alkaa allekirjoittaneen kohdalla ruotsalaisen Ereb Altorin pakanallisen metallin merkeissä. Yhtye lupailee majesteetillisia, sillä viime vuoden lyhytsoitto ”Eldens boning” oli varsin vahva näyttö viikinkimetallin saralla, kuten vuoden 2019 albumi ”Järteckenkin” sitä ennen. Itse bändi on jo veteraaniluokkaa, ja plakkarissa on uutta ”Vargtimman” -nimeä kantavaa levyä ennen jo kahdeksan studioalbumia. Vaikka yhtye on toiminut tällaisenaan vuodesta 2003 saakka, juontaa historiansa kuitenkin paljon pidemmälle; vuonna 1991 perustettu Forlorn oli tavallaan Ereb Altorin esiaste, joka nimensä muutettua monelle tutuksi Isoleksi, jatkoi enemmän doom-henkisen materiaalin parissa kunnes Ereb Altor perustettiin ikään kuin Forlornin jatkumoksi. Ei mitään eilisen teeren poikia siis. ”Vargtimmanin” julkaisee edellisten levyjen tapaan Hammerheart Records 14.1.2022.


”Vargtimman” jatkaa tutuksi tullutta jylhää viikinkimetallia vahvasti Bathoryn hengessä ja likipitäen juuri niin mahtipontisesti kuin odottaa voi. Ereb Altor on juuri sitä, mitä genren musiikin tulisikin olla. Heti alkuun kuullaan levyn parhaimmistoa, kun eeppinen ”I Have the Sky” saa pienet mäet tuntumaan mahtavilta vuorilta. Albumin kohokohtiin lukeutuu myös ”Fenris”, joka on tuttu jo edelliseltä lyhtysoitolta akustisena versiona. Niin tai näin, kappale toimii kumpanakin versiona täydellisesti. ”Alvablot” tuo kaiken jylhyyden keskelle hieman kaihonkipinää ja kuuluu sekin levyn parhaimmistoon. Kuullanpa ”Vargtimmanilla” aggressiivisempaakin otetta, mutta yhtye on parhaimmillaan maalailevammissa kappaleissa. Toki, myös muut kappaleet toimivat nekin sarallaan erittäin hyvin.


”Vargtimman” on erittäin onnistunut albumi hyvältä yhtyeeltä, joka on tähän mennessä sementoinut nimensä eeppisen viikinki/pakanametallin eliittiin. Kaiken kukkuraksi meno tuntuu vain kypsyneen vanhetessaan, mitä tuskin voi monesta bändistä sanoa. Kuitenkaan ”Vargtimman” ei päihitä parin vuoden takaista ”Järteckeniä”, joka allekirjoittaneen mielestä on yhtyeen ehdoton kruununjalokivi. Tällaisenaankin ”Vargtimman” tulee melko varmasti olemaan lajinsa paras uudelle vuodelle 2022.


Kappalelista:

  1. I Have the Sky
  2. Vargtimman
  3. Fenris
  4. Rise of the Destroyer
  5. Alvablot
  6. Den dighra döden
  7. Ner i mörkret
  8. Heimdals Horn

https://fi-fi.facebook.com/ErebAltorOfficial

Luetuimmat

Uusimmat