Erikoisuuksia maailmalta ja pohjoismaista osaamista: Nämä albumit juhlivat tänä vuonna 10-vuotispäiviään

Kirjoittanut Tia Salmela - 5.1.2024

Listasimme aikaisemmin albumit, jotka juhlivat tänä vuonna 50-. 40-, 30-, ja 20-vuotispäiviään. Nyt on aika katsoa 10 vuoden taakse. Vuosi 2014 toi mukanaan liudan pitkän linjan yhtyeiden albumeita. Myös täältä pohjoisesta kaikui jälleen pelkkää korkealaatuista metallimusiikkia maailmalle. Nämä albumit täyttävät tänä vuonna 10 vuotta:

1. Arch Enemy – War Eternal: 

Kun Angela Gossow väistyi sivuun Arch Enemyn keulalta, hieman pelotti, miten seuraava laulaja täyttää Gossown saappaat. The Agonistista tuttu laulaja Alissa White-Gluz todisti “War Eternal” -albumilla, että hän on juuri oikea henkilö Arch Enemyn keulalle. “War Eternal” on erittäin vahva Arch Enemy -albumi, ja siltä julkaistiinkin huima määrä singlejä. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

2. Eluveitie – Origins:

Eluveitien kuudes albumi “Origins” tarjosi luonnollisen jatkumon pari vuotta aikaisemmin julkaistulle “Helvetiokselle”. Albumin julkaisun jälkeen bändissä koettiin melkoisia henkilöstövaihdoksia, kun viulisti Nicole Ansperger siirtyi sivuun perhesyihin vedoten, ja rumpali Merlin Sutter irtisanottiin. Samalla oven avauksella Sutterin kanssa lähtivät myös Anna Murphy sekä Ivo Henz. Kolmikko perustikin uuden yhtyeen, Cellar Darlingin

3. Judas Priest – Redeemer of Souls:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Judas Priestin perustajajäsen K.K. Downing lähti yhtyeestä vuonna 2011, ja voi pojat, millaista mediadraamaa siitä seurasi. Judas Priestin 17. albumi “Redeemer of Souls” on yhtyeen ensimmäinen levy, jolla Downing ei soita. Kitarat hoitaa K.K. Downingin tilalle pestattu Richie Faulkner. 50 vuotta debyyttialbumin julkaisun jälkeen Judas Priest näyttää edelleen, kuka määrää. 

4. Babymetal – Babymetal:

Söpöt japanilaiset tytöt ja metallia – mikä voisi mennä pieleen? Kovin outo yhdistelmä, mutta sitä joko rakastaa tai vihaa. Japanilainen poppoo julkaisi debyyttialbuminsa ja suoranaisesti räjäytti internetin “Gimme Chocolate!!” -kappaleella, joka luonnollisesti löytyy albumilta. 

5. In Flames – Siren Charms:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

In Flamesin 11. albumi “Siren Charms” äänitettiin varsin legendaarisessa Hansa Studiosilla Berliinissä, jossa muun muassa David Bowie, U2 ja Depeche Mode ovat äänittäneet albumeitaan. Yhtye ilmoitti uudesta albumista varsin omalaatuisesti uskotellen faneilleen, että yhtyeen verkkosivu on kaapattu, ja että “hakkerit” vuotavat kaiken käsiinsä saaman tiedon. Kuten varmasti arvata saattaa, oli “hakkerien” vuotama tieto “Siren Charmsin” teaser.

6. Foo Fighters – Sonic Highways:

20-vuotista taivaltaan juhlistanut Foo Fighters julkaisi kahdeksannen pitkäsoittonsa “Sonic Highwaysin”. Levyn kappaleet on äänitetty eri kaupungissa eri tuottajan kanssa. Albumin tuotannosta julkaistiin myös minisarja nimeltään “Foo Fighters: Sonic Highways”. Albumilta julkaistiin singleinä kappaleet “The Feast And the Famine”, “Congregation”, “What Did I DO? / God As My Witness”, “Outside” ja “Something From Nothing”. “Something From Nothing” -kappaleesta nousi suuri haloo, kun kappaleen kitaraosuus muistuttaa erittäin vahvasti Dion “Holy Diveria”

7. Behemoth – The Satanist:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Behemothin kymmenes pitkäsoitto “The Satanist” keikkui julkaisuvuotenaan huippusijoilla todella monen musiikkimedia Vuoden albumit -listalla. Bändin edellisen levyn “Evangelionin“ julkaisusta oli kulunut jo viisi vuotta, mutta hyvää kannatti odottaa. “The Satanist” on ensimmäinen Adam “Nergal” Darskin leukemian selätyksen jälkeen julkaistu Behemothin pitkäsoitto. 

8. Equilibrium – Erdentempel:

Keväällä 2014 saatiin musertavia uutisia, kun Equilibriumin pitkäaikaiset jäsenet Sandra Van Eldik ja Andi Völkl lähtivät bändistä. Siitä huolimatta yhtye sai neljännen albuminsa valmiiksi ja kuten edellisetkin pitkäsoitot, sisälsi myös “Erdentempel” ehtaa saksalaista folk metallia. Siitä loistavana esimerkkinä musiikkivideokappale “Wirtshaus Gaudi”. “Erdentempel” on myös ensimmäinen Equilibriumin albumi, jolla kuullaan englantia “The Unknown Episode” -kappaleen muodossa. 

9. Exodus – Blood in, Blood out:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Exodus tarjosi kymmenennellä albumillaan erittäin vahvaa thrash metal -suorittamista. Silloisen laulajan Rob Dukesin piti alun perin hoitaa vokaaliosuudet, mutta Dukes korvattiin fanien yllätykseksi Steve Souzalla. “Blood In, Blood Out” olisi varmasti jäänyt keskinkertaisemmaksi albumiksi ilman Souzaa, sillä laulajan äänen räkäisyys sopii Exoduksen soundiin. 

10. Insomnium – Shadows of the Dying Sun:

Insomnium “Shadows of the Dying Sun” on ehdottomasti yksi niistä albumeista, joiden julkaisusta ei vaan voi olla vielä kulunut 10 vuotta. Yhtyeen kuudes albumi tarjosi lähes tunnin verran synkkää melodista death metallia. “Shadows of the Dying Sun” on myös ensimmäinen Insomnium -albumi, jolla soittaa kitaristi Ville Vännin korvannut Markus Vanhala. 

11. Amaranthe – Massive Addictive:

“Massive Addictive” on Amaranthen kolmas albumi. Se on myös ensimmäinen yhtyeen levy, jolla raskaammat vokaaliosuudet hoitaa Henrik Englund, joka korvasi vuonna 2013 yhtyeestä lähteneen Andreas “Andy” Solveströmin. Tältä albumilta julkaistiin singlenä “Drop Dead Synical”, “Trinity”, “Dynamite”, “Digital World” ja “True”

12. Slipknot – .5: The Gray Chapter:

Slipknotilla ei todellakaan ollut helppoa: basisti Paul Gray menehtyi ja rumpali Joey Jordison erotettiin. Näin suuret muutokset saivat fanit hieman epäilemään, että miten Slipknot tästä pystyy jatkamaan. Tästä huolimatta yhtye julkaisi vahvan levyn “.5: The Gray Chapter”, joka sisälsi “The Devil In I:n”, “Custerin” ja “The Negative Onen” kaltaisia hittejä. 

13. Sonata Arctica – Pariah’s Child:

Kotimaisen power metallin sanansaattaja, Sonata Arctica julkaisi vuonna 2014 peräti kahdeksannen pitkäsoittonsa. “Pariah’s Childilla” yhtye palasi takaisin juurilleen tuomalla enemmän esiin yhtyeen nopeampaa power metal -osaamista. Myös Sonata Arcticaan usein liitettävä susiteema teki paluun tällä albumilla. “Pariah’s Child” on ensimmäinen Sonata -albumi, jolla basistin pestiä hoitaa Marko Paasikosken korvannut Pasi Kauppinen. 

14. Stam1na – SLK:

Stam1nan kuudes albumi “SLK” sisälsi raadollisempaa materiaalia kuin mitä edellisillä albumeilla oltiin totuttu kuulemaan. “SLK” myi kultaa alle viikko ilmestymisensä jälkeen. Albumista julkaistiin myös erikoisversio, jossa on mukana livetaltiointi Tampereen Pakkahuoneelta ja Antti “Hyrde” Hyyrysen ohjaama K18V-dokumentti. 

15. Mastodon – Once More ‘Round The Sun:

Silmiin sattuvalla kansikuvalla varustettu “Once More ‘Round The Sun” on Mastodonin kuudes albumi. Verrattuna yhtyeen edellisiin, tämä pitkäsoitto tarjosi kuulijaystävällisempää materiaalia. Albumin päätöskappaleessa “Diamonds In The Witch Housessa” kuullaan vierailijana Neurosisin Scott Kellyä. 

16. Sabaton – Heroes:

Sabaton kertoi edellisellä “Carolus Rex” -levyllä tarinoita imperiumin noususta ja kaatumisesta, mutta tällä seitsemännellä pitkäsoitollaan yhtye keskittyi yksilöiden sankaritarinoihin. Varsin ABBAn hajuisesta “To Hell and Backistä” tuli fanien keskuudessa niin suosittu, että se korvasi “Metal Crüen” paikan encore-kappaleena. Tältä albumilta julkaistiin singlenä “To Hell and Backin” lisäksi myös “Resist and Bite” ja “Night Witches” -kappaleet. 

17. Bloodbath – Grand Morbid Funeral:

Kuuden vuoden tauon jälkeen myös vanhan liiton death metal -soundille uskollinen Bloodbath julkaisi neljännen albuminsa. “Grand Morbid Funeral” on ensimmäinen Bloodbath -albumi, jossa vokalistin paikkaa toimittaa Mikael Åkerfeldtin korvannut Paradise Lostin Nick Holmes. Levyn “Church of Vastitas” -kappaleesta on tehty myös musiikkivideo, joka aika hyvin kiteyttää koko albumin tunnelman. 

18. Kaunis Kuolematon – Kylmä Kaunis Maailma:

Kaunis Kuolematon julkaisi vuonna 2012 yhtyeen nimeä kantavan EP:n, ja kaksi vuotta myöhemmin julkaistu debyytti pitkäsoitto toimii erinomaisena jatkumona tälle EP:lle. “Kylmä Kaunis Maailma” tarjosi yhdeksän, melodisen death metallin läheisyyteen asettuvaa kappaletta. Albumin kappaleesta “En Ole Mitään” on tehty myös musiikkivideo. 

19. At The Gates – At War With Reality:

Lähes 19 vuoden tauon jälkeen saimme uutta At The Gatesia – ja tuntuu aivan kuin ei olisikaan ihan niin pitkä aika albumien välillä. “At War With Reality” nimittäin jatkaa suoraan siitä, mihin “Slaughter of The Soul” jäi. Harva yhtye pystyy tekemään näin upean paluun. 

20. Pink Floyd – The Endless River:

Vuonna 2014 päivänvalon näki myös Pink Floydin 15. albumi “The Endless River”, joka David Gilmouren mukaan jää yhtyeen viimeiseksi. “The Endless River” on kasattu “The Division Bellin” ylijääneistä kappaleista, jotka eivät päätyneet tälle 20 vuotta sitten julkaistulle pitkäsoitolle. Albumi toimii myös eräänlaisena Richard Wrightin joutsenlauluna, kun “The Endless Riverillä” kuullaan tämän jo vuonna 2008 menehtyneen Wrightin pianotaiturointia.

Luetuimmat

Uusimmat