Erilaisia covereita huumorilla höystettynä: Voutsa takoo pop- ja iskelmähiteistä metallia

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 2.2.2021
Kuvaaja: Ellinoora Luokkakallio

Seinäjokelainen coverkokoonpano Voutsa syntyi vuoden 2015 tienoilla, huvin vuoksi ja treenimielessä tehdyn Lindemann-coverin jälkimainingeissa. Ensimmäinen ”kunnolla” tehty versiointi oli Stigin Niks & Naks. Tämän piti jäädä ainutkertaiseksi viihdykkeeksi. Biisien uudelleensovittaminen osoittautui kuitenkin yllättävän hauskaksi ja musiikillisesti kehittäväksi toiminnaksi, joten sillä tiellä jatkettiin. Tähän mennessä covereita on kertynyt kymmenkunta, ja omia kappaleitakin on ilmestynyt jo kolme; ”Saatto”, ”Syöksykierre” sekä ”Sakset”.

Voutsan jäsenet Mikko Voutilainen ja Atte Pohjonen kertovat omien kappaleiden lisäämisen repertuaariin lähteneen lähes yksinomaan yleisön pyynnöstä. Kyselyjä omista kappaleista tuli sen verran paljon, että olihan niitä tarjottava. Musiikilliset vastuualueet jakautuvat siten, että Voutilainen vastaa vokaaleista ja Pohjonen pääosin instrumenteista. Hyvän coverin pohjana toimii tietysti hyvä alkuperäinen biisi. Huumori on avainasemassa, mutta sovitukset tehdään aina kunnianosoituksena alkuperäiselle artistille ja kappaleelle. ”Koskaan ei ole lähdetty biisiä toteuttamaan ajatuksella, että se haluttaisi tehdä paremmin tai muovata kuunneltavampaan muotoon, vaan edellytys on aina, että me itse tykätään biisistä, jopa fanitetaan sitä”, Pohjonen toteaa. Erika VikmaninCicciolina” -kappaletta sovittaessa yhtye koki pientä harmaalla alueella horjumista sen suhteen, kunnioittaako Voutsan sovitus alkuperäistä, sillä lyriikoita on kirjoitettu uusiksi raa’alla kädellä, hyvinkin miehisestä näkökulmasta. Koskaan ei kuitenkaan ole artisteilta vielä tullut negatiivista palautetta. Päinvastoin. Kappaleiden alkuperäiset esittäjät ovat huomioineet positiivisessa mielessä tai jakaneet biisejä omissa sosiaalisen median kanavissaan. Huomion yhtyeen ympärillä lisääntyessä, innokas fanikunta odotti jo kuumeisesti Voutsaa Spotifyhin. Kun sinne siirryttiin, singahti Voutsan sovitus PyhimyksenV*ttu Mikko” -kappaleesta suoraan Metallia Suomesta -listalle.

Musiikkityylien suhteen Voutsalla ei ole sääntöjä tai rajoituksia, vaan he tekevät mitä haluavat, kyselemättä mielipiteitä tai hyväksyntää. ”Jossain kohtaa voidaan tehdä asiat myös toisin päin. Otetaan metallibiisi ja tehdään siitä jotain ihan muuta.” kertoo Voutilainen. Metallin ja kevyemmän musiikin rajojen sekoittaminen tuntuu toimivan, sillä lyhyessä ajassa kuunteluita on kertynyt sekä Spotifyssa että YouTubessa jo satoja tuhansia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mitä seuraavaksi?

Helmikuussa Voutsa palaa laulun opettelun juurille. Uusin cover-aihio napataan Lamb of God:lta ja kieli on vaihteeksi englanti. Tuleva kesä tuo toivon mukaan kauan kaivattua elämää myös keikkarintamalle, sillä Voutsa on buukattu Metallivuori 2021 -festareille. Kovassa kattauksessa nähdään lisäksi mm Lost Society, Wolfheart, Omnium Gatherum ja Insomnium.

Uusin kappale julki!

Perjantaina 29.1.2021 julkaistiin Voutsan uusin biisi: Huge L – ”Läski”. Kappale ilmestyy totutusti Voutsan YouTube-kanavalla musiikkivideon kera. Seinäjoen Maxium -kuntosalilla kuvatussa pätkässä hikoillaan astetta raskaampien soundien äärellä. Rummuissa vierailee Sudet -yhtyeestä tuttu Niko Mäki-Saari.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Teksti: Mira Cibulka

Luetuimmat

Uusimmat