Erilaista Apulantaa kevään konserttisaleista – arvio ”Älä usko lauluihin”-kiertueen DVD-paketista

Viime keväänä -yhtye teki 13 keikan mittaisen ”Älä usko lauluihin” -nimeä kantaneen konserttisalikiertueen, jolta nyt elokuussa julkaistiin DVD- & Blu-ray -taltiointi. Taltiointi sisältää kiertueelta Lahden Sibeliustalon 24.3. keikan kokonaisuudessaan, ja extramateriaalina lähes kaksi tuntia kestävän haastattelun sekä still-kuvia kiertueelta.

Itse kävin keväällä katsomassa kaksikin kiertueen keikkaa, Kuusankoskella 8.3. ja Lappeenrannassa 16.3. Keikoilla esityksiin ei todellakaan tarvinnut pettyä, ja siksi tahdoinkin tarttua DVD -materiaaliin nähdäkseni oliko keikkojen tunnelmaa onnistuttu kuinka hyvin taltioimaan DVD -muotoon.

Tunnustan olevani yhtyeen suuri fani, ja vaikka olen yhtyeeltä jo monta keikkaa nähnytkin, tuntui Kuusankosken keikka olleen aivan ehdottomasti yksi parhaista näkemistäni. Vanhat biisit oli herätetty aivan uudella tavalla eloon, ja yhtyeeltä kuultiin välillä jopa täysin a cappella versioita. Erilaisilla sovituksilla oli luotu aivan uusi ja ennen kuulematon äänimaisema Apulannan lauluille. Jollain tapaa riisutumpi esitystapa toi mielestäni laulujen syvälliset, herkät ja välillä raastavatkin lyriikat uudella tavalla esiin, nostattaen itselläni kylmät väreet pintaan lähes koko keikan ajaksi. Se tunne, jonka samoista kappaleista esimerkiksi rokahtavimmilla festarikeikoilla saa, on mahtava hyvin eri tavalla, ja erilaisena, kuin tämä.

Väitän, ettei livemusiikin taikaa voi koskaan saada taltioitua samalla tavalla iholle tulevaan muotoon, kuin mitä se livenä koettuna on, eikä tämäkään DVD tee siinä poikkeusta. Toki juuri tätä kyseistä taltioitua keikkaa en livenä ole nähnytkään, mutta olen sen sijaan kuullut samat biisit ja samat sovitukset parilla muulla edellä mainitsemallani kiertueen keikalla. Ja hienolta tämäkin toki kuulosti. Yllätyin siitä, kuinka hyvin live-esityksestä oli saatu ääni talteen. Muistan keikkojen jälkeen mielessäni miettineenikin, että olisi aika mahtavaa, jos biisejä voisi kuunnella näillä sovituksilla levymuodossa, -CD:ltä, tai edes Spotifystä. – Sitä vielä siis odotellessa.

Kuvanlaatuun olin DVD:ssä vähän pettynyt, sillä olisin olettanut että visuaalisesti näyttävistä keikoista, niiden erikoisista valoefekteistä, olisi saanut vielä paremman näköistä taltiointia. Tällä DVD:llä kun ne eivät nyt näyttäneet oikein miltään, vaikka paikan päällä ne olivat hyvinkin vaikuttavia ja musiikkielämystä hienosti täydentäviä.

Keikkakokemusta DVD siis tosiaan ei vastaa, mutta sitä siltä ei voisi vaatiakaan. Se on miellyttävää katsottavaa, mutta vielä enemmän kuunneltavaa. Ja löytyi sieltä pieni murunen sitä liven taikaakin, sillä taisivat kylmät väreet DVD:tä katsellessakin kerran värähtää.

Extramateriaalina mukaan laitettu vajaa kahden tunnin mittainen haastattelu oli todella mielenkiintoinen lisä pakettiin, still-kuvat sen sijaan mielestäni vähän turhia. Kaksi tuntia voi kuulostaa etukäteen puuduttavan pitkältä haastattelulta, ainakin itse olin etukäteen hieman epäileväinen, mutta haastattelu oli kokoaikaisesti mielenkiintoinen, välistä hauska ja välistä vähän syväluotaavampikin, kun haastateltavat saivat rauhassa sanoa sanottavansa. Bändin juttuja jo jonkin verran seuranneena tuli haastattelussa luonnollisesti kuultua samoja tarinoita, jotka yhtye on kertonut jo useaan kertaan aiemminkin, mutta yllättävän paljon siinä tuli myös täysin uutta infoa, ja mielenkiintoisia pohdintoja ja pointteja lauluista ja elämästä, jotka taas avasivat uusia ajatuksenkulkuja itselle omankin elämän suhteen.

Kokonaisuutena ihan kelpo paketti, joka kuuluu ainakin jokaisen Apis-fanin hyllyyn. En oikeastaan haluaisi edes määritellä tälle arvosanaa, sillä näkemäni perusteella itse kiertue ja tämä DVD-taltiointi ansaitsisivat eri arvosanat. Mutta jos nyt arvioin vain DVD:tä, ja jätän nostamatta pisteitä livekokemuksesta, saa DVD silti vahvan 8½, sillä haastattelu toi tähän hienoa painavaa lisäsisältöä.

8½/10

Kappalelista: (DVD:n kesto 89min)

I
Mitä kuuluu
Jumala
Teit meistä kauniin
Muistijäljet
Tuhka ja veri
Koneeseen kadonnut
Kadut
Kirous
Maanantai

II
Hiekka
Sun kohdalla
Maailmanpyörä
Routa
Zombeja!
Ravistettava ennen käyttöä
Amerika
Valot pimeyksien reunoilla
Pahempi toistaan
Mato
Anna mulle piiskaa

+ Extramateriaalit:

Still-kuvat kiertueelta
Haastattelijana Mirja Pyykkö (kesto 110min)

Kommentoi julkaisua