Erittäin suositeltavaa luksusmäiskettä: Rotten Soundin uusi EP ”Suffer To Abuse” on kaikkea sitä, mitä siltä toivoisi

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 22.4.2018

Kotimainen pitkän linjan grindcore –ylpeys Rotten Sound on tahkonut kiihkeää, nopeaa ja rujoa särövallia pohjoisen kansan kalloon jo vuodesta 1993. Seitsemän studioalbumin verran auditiivista pahoinpitelyä toteuttanut orkesteri julkaisi vuonna 2016 viimeisimmän levykäisensä ”Abuse To Sufferin”, joka saikin yllättäen ristiriitaisen vastaanoton faneilta ja kriitikoilta. Mitä? Eikö sooninen joukkopieksentä uponnut enää samalla tavalla, kuin paatoksellisella ”Exitilla” tai räjähtävällä ”Cursedilla”?

Bändin tuore lyhytsoitto ”Suffer To Abuse” kääntää jo nimessäänkin yhtyeen tuoreinta studioalbumia hieman ylösalaisin. Siinä missä ”Abuse To Sufferin” soundipolitiikka oli omaan korvaani kenties hieman liian kihisevää ja diskanttivoittoista, on tuore lyhytsoitto kuohkea sekä hitusen orgaanisempi, paikoitellen jopa räjähtävämpi, joka tulee selkeämmin oikeuksiinsa kappaleessa ”Stressed Mess”, joka on kahden minuutin pituinen, lohduton death metal –breakdown. Basso mylisee ja möyhii matalassa maaperässä erittäin tuntuvasti ja kuultavasti toimien siinä samassa liimana, joka pitää piiskaavien rumpujen ja vanhanliiton tyylillä sahaavien kitaroiden äänivallin koossa.

Jos EP:n soundipolitiikkaa ja instrumenttien dynamiikkaa voidaan pitää eräänlaisena hallittuna kaaoksena, niin sitä on erityisesti tämän räiskäleen kappalemateriaali. Pituuttahan tällä on lyhyen ulkona jolkottelun verran; 11 minuuttia täysillä murjovaa äärimetallia. Huonoimmillaan nopea, lyhyt ja ytimekäs grindcore -julkaisu on ikävystyttävän geneerinen ja banaalinen kompressoitu migreeni, mutta Rotten Sound osoittaa jälleen olevansa askeleen verran muita edellä siinä, mitä se tekee. Sen sijaan, että julkaisu olisi venytetty maksimiinsa, se on pituudeltaan vaatimaton, mutta täysin perusteltu ja juuri sellaisenaan toimiva. Kappalejonosta muodostuva linja on suora ja looginen. Välillä piiskataan nopeasti ja ilkeästi, kuten kappaleissa ”Harvester Of Boredom” ja ”Slaves Of Lust”, ja hieman ”hitaammat” kappaleet, kuten ”Stressed Mess” ja aloituskappale ”Privileged” tasoittavat sekä muokkaavat kokonaisuutta niin, että kuuntelukokemus on nautinnollinen.

”Suffer To Abuse” onnistuu kaikessa, mitä Rotten Soundin lyhytsoitolta toivoisi. Se on raskas, rujo, soundimaailmaltaan liejuinen ja betoninen ripauksella vanhahtavaa charmia. Se on nopea, kompakti ja piristävä annos suodattamatonta adrenaliinia. Sen sijaan, että se olisi ahdettu täyteen liukuhihnalla tehtyjä dödisriffejä, joihin on ahdettu päälle blast beat, se on oikeastaan mielenkiintoisen dynaaminen ja virkistävä kokonaisuus. Lyhytsoitto on monella tapaa paranneltu versio yhtyeen edellisestä studioalbumista lähtemättä kuitenkaan tekemään sitä uudestaan täydessä mitassaan; se on eräänlainen käsien peseminen ja ryhtiliike. Ja kun päälle heitetään vielä Thomas Boutetin upea kansikuva (ja tarkoitan todella upea), on lopputuloksena erittäin suositeltavaa ja kuuntelua kestävää luksusmäiskettä.

8/10

Kappalelista:

  1. Privileged
  2. The Misfit
  3. Stressed Mess
  4. Harvester Of Boredom
  5. One Hit Wonder
  6. Nutrition
  7. Slaves of Lust

Kirjoittanut: Samuel Järvinen