Erja Lyytinen julkaisee uuden classic rock -henkisen studiolevyn

Kirjoittanut Niko Kuusela - 29.9.2022

Erja Lyytinen julkaisee lokakuun 7. päivä uuden studiolevyn ”Waiting for the Daylight”. Kymmenennellä studioalbumillaan Lyyytinen jatkaa matkaansa yhä enenevissä määrin kohti hard rockia ja classic rockia ja on tuttuun tapaan säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut kappaleet itse. Albumi julkaistaan fyysisenä ja digitaalisena levynä, ja sen julkaisee Tuohi Records ja jakelee Playground Music. Lyytinen tekee syksyllä laajan levynjulkaisukiertueen sekä perinteisen Blue Christmas -kiertueen, jossa hänen vierainaan ovat tänä vuonna Emilia Sisco ja Paleface.

Lyytinen aloitti uuden levyn työstämisen pandemian aikaan, ja siitä tuli hyvin henkilökohtainen: “Albumille tuli kanavoitua pandemian aikaisia syviä fiiliksiä, joita ehkä selvimmin ilmentävät kappaleet ’The End of Music’ ja ’Waiting for The Daylight’, joka kertoo ystävän menehtymisestä pitkäaikaisen sairauden jälkeen. Vuodatin kappaleen loppuun melkoisen tunneryöpyn, ja biisi huipentuukin kahteen päällekkäiseen kitarasooloon hieman Tony Iommin hengessä.”

Levyllä on myös kantaaottava biisi ”Last Girl”, jolla Lyytinen ottaa kantaa koulukiusaamiseen. Lyytinen kertoo kappaleen olevan sanomaltaan juuri nyt erityisen tärkeän. “’Last Girl’ kertoo koulukiusaamisesta ja porukan ulkopuoliseksi jäämisestä. Latasin tähän biisiin ehkä itselleni haastavimmat kitarateemat ja hain biisiin inspiraatioita rock-bändeiltä kuten esimerkiksi Iron Maidenilta. Se viekin kuulijan kitaralevyjen pariin jonnekin 70-luvulle mutta kuitenkin moderneilla soundeilla toteutettuna”, toteaa Lyytinen.

Levynsä soundimaailmasta Lyytinen kertoo seuraavaa: “Classic rock -bändit kuten Led Zeppelin, Black Sabbath ja Deep Purple ovat kulkeneet mukanani jo teiniajan kitaransoittovuosista lähtien, ja tällä levyllä halusinkin kumartaa 60-70-lukulaisen classic rockin suuntaan pitkine kitarasooloineen ja tuplakitaraharmonioineen. Hioin jokaisen yksityiskohdan niin pitkälle kuin mahdollista ja käytin aikaa soundien hakemiseen. Tartuin myös rohkeasti erilaisiin aiheisiin teksteissä ja piiskasin ääntäni laulukopissa, kunnes olin ottoon tyytyväinen. Tulihan sitä vedettyä itsensä aika tiukille, mutta se kannatti! Tämä albumi ilmentää sitä, missä olen juuri nyt kitaristina ja biisintekijänä progressiivisine sävyineen ja runsaine riffikitaravalleineen.”

Lyytinen tuotti levynsä itse: ”Otin suuren askeleen tuottajan roolissa ja tuotin koko albumin itse. Äänitin myös omat kitara- ja lauluraitani ja käytin runsaasti aikaa sovitusten rakentamiseen. Oli erittäin mielenkiintoista ja työlästä ottaa näin suuri vastuu koko albumin tekemisestä mutta no pain, no gain! Ja levystä tulikin hitsin hyvä!”

Levyn kannen on kuvannut Antti Karppinen, jonka kanssa Lyytinen teki myös ”Another World” -levyn kannen. He käyttivät kansitaiteessa tekoälyä perinteisen valokuvauksen lisäksi, ja moniulotteinen kansi ilmentääkin albumin sisältöä erinomaisesti. Lyytinen ja Karppinen piilottivat kanteen vinkeän yksityiskohdan, joka avautuu tarkkanäköisimmille kitaraharrastajille.

Erja Lyytinen sai juuri oman tähden Tampereen Tähtikadulle:
Tampereen Tähtikatu saa viisi uutta tähteä [Tampereen kaupunki – Ajankohtaista]

Waiting for the Daylight -kiertue

19.10. House of Olaf, Savonlinna
20.10. Kerubi, Joensuu
21.10. Maxim, Kuopio
22.10. Pato Areena, Kouvola
23.10. Tavastia, Helsinki
26.10. Utopia, Turku
27.10. Olympia, Tampere
28.10. Brummi, Rauma
23.11. Musiikkimuseo Fame TRIO, Helsinki

Erja Lyytinen & Friends: Blue Christmas

30.11. Warkaus-Sali, Varkaus
1.12. Mikaeli, Mikkeli
2.12. Suolahtisali, Äänekoski
3.12. Tullisali, Oulu
7.12. Korundi, Rovaniemi
8.12. Kuusamotalo, Kuusamo
9.12. Kaukametsä, Kajaani
10.12. Kuopion Musiikkikeskus, Kuopio
11.12. Verkatehdas, Hämeenlinna
14.12. Tampere-talo, pieni Sali, Tampere
15.12. Logomo, Teatro, Turku
16.12. Hyvinkääsali, Hyvinkää
17.12. Savoy-teatteri, Helsinki