Erja Lyytisen ”Lockdown Live” on valonpilkahdus vähän keikkoja sisältäneessä vuodessa 2020

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 17.11.2020

Suomalainen blueskuningatar, Erja Lyytinen, julkaisi marraskuun alussa ajankohtaisesti nimetyn ”Lockdown Live” -livealbuminsa. 12 kappaletta sisältävä pitkäsoitto on äänitetty tämän vuoden toukokuussa Kuopiossa, ja sille on taltioitu elävän musiikin soittamisen riemua, joka on tällä hetkellä Suomessakin harvinaista herkkua.

Albumin saatekirje julistaa, että ”Lockdown Live” sai alkunsa, kun koronavirus pakotti siirtämään ja perumaan lukuisia keikkoja. Palo keikkailuun ei kuitenkaan ottanut hellittääkseen, joten Lyytinen yhtyeensä kera soitti striimikeikkoja. Toukokuussa sitten yksi tällaisista keikoista äänitettiin ja videoitiin Kuopiossa soitetun keikan pohjalta, ja siitä syntyi ”Lockdown Live”.

12 kappaletta kattava livealbumi koostuu pitkälti ”Stolen Hearts”- ja ”Another World” -albumien kapaleista, mutta mukaan ovat mahtuneet myös ”Wildflower” ja ”Dreamland Blues” varhaisemmasta tuotannosta. Laadukkaan miksauksen ja tuottamisen ansiosta ”Lockdown Liveä” kuunnellessa saattaa unohtaa, että kuuntelee livealbumia, niin hyvätasoiselta pitkäsoitto kuulostaa. Lyytinen yhtyeensä kanssa ei kuitenkaan soita kappaleita jäykästi vaan eläytyy soittamiseen täydellisesti. Kappaleista välittyy kuulijalle niin energisyys kuin elämän elinvoimaisuus. Ja kuullaanhan ”Another World” -kappaleella Lyytisen välispiikki, jolla hän toivottaa kaikkea hyvää kuuntelijoille ympäri maailmaa.

”Lockdown Live” on reilu annos mestarillista, kotimaista bluesrockia. Pitkäsoitolle valikoituneet kappaleet muodostavat miellyttävän kokonaisuuden, jossa kappaleet luovat kontrastia ja nostavat esiin erilaisia tunnelatauksia. Oman lisänsä kuuntelukokemukseen antaa CD:n kylkiäisenä tuleva DVD, jonka kautta konserttia voi seurata ja myös eläytyä mukavasti kotiolosuhteista käsin.

”Lockdown Live” on myös siinä mielessä tärkeä julkaisu, että se muistuttaa meitä niistä normaaleista olosuhteista, jotka ennen koronavirusta vallitsivat. Tuolloin keikkoja oli paikoin tarjolla yllin kyllin, nyt vain harvakseltaan. Kun tilanne tästä palautuu hieman normaalimmaksi, kannattaa keikoista ja festareista ottaa ilo irti – sitä kun ei koskaan tiedä, milloin keikoista voi tulla harvinaista herkkua. Tämän livealbumin myötä keikkatunnelmia on kuitenkin mainiota muistella tällaisena poikkeusaikana.

9/10

Kappalelista:

 1. Don’t Let A Good Woman Down
 2. Cherry Overdrive
 3. Black Ocean
 4. Hard As Stone
 5. Torn
 6. Dreamland Blues
 7. Lover’s Novels
 8. Another World
 9. Snake In The Grass
 10. Rocking Chair
 11. Wedding Day
 12. Wildflower

Erja Lyytinen Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat