Esimerkki YouTuben rikkinäisestä systeemistä: muusikolta varastettiin oikeudet saada rahaa 48 miljoonaa katselukertaa saavuttaneesta kappaleestaan

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 22.12.2018

Videopalvelu YouTube on jo pitkään ollut tärkeä alusta myös muusikoille, jotka ovat voineet jakaa palvelussa niin omia sävellyksiään, covereitaan kuin myös viihteellisiä ja informatiivisia videoita. Oli kyseessä sitten Kornin kappaleiden soittamisesta maissilla, Metallican versioiminen banjolla, kitaristien ongelmien listaamista tai oman musiikin julkaiseminen, on YouTubesta tullut tärkeä alusta muusikoille. Moni artisti ja bändi on tullut tunnetuksi juurikin YouTuben kautta kuten esimerkiksi uuden albuminsa hiljattain julkaissut kitaravirtuoosi Sarah Longfield sekä iTunesin kärkeen kohonnut yhtye Rest, Repose, jossa vaikuttaa suosittuja musiikkitubettajia. Eikä tietenkään sovi unohtaa megatähti Justin Bieberia, jonka musiikkimanageri bongasi juurikin YouTubesta. Kotimainen hyvä esimerkki on valtavaa suosiota nauttiva poptähti Robin, jonka ensimmäinen single ”Frontside Ollie” saavutti valtavan katselumäärän YouTubessa heti kappaleen ilmestyttyä.

Vaikka YouTube onkin erittäin potentiaalinen alusta oman musiikin julkaisemiselle, on systeemissä kuitenkin joitakin aukkoja. Vuonna 2013 YouTube otti käyttöön automaattisen Content ID -algoritmin, jonka kautta tekijänoikeusomistajien on mahdollista rajoittaa sisältönsä luvatonta käyttöä YouTubessa. Sen myötä tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia sisältävästä videosta voidaan muun muassa ottaa mainokset pois, suunnata mainosten tuotot suoraan tekijänoikeuksien omistajalle tai poistaa video kokonaan. Lisäksi rikkeen tehneen videon lataajalle annetaan huomautus. Mikäli kanava kerää itselleen kolme huomautusta, se poistetaan. Vaikka systeemi kuulostaa reilulta ja sisällönluojia suojelevalta, on sitä kuitenkin mahdollista käyttää väärin. Esimerkiksi opetus-, peli-, satiiri- ja kritiikkivideoita sisältävät kanavat ovat kärsineet huomattavasti valheellisista huomautuksista, joissa kolmas taho väittää omistavansa oikeudet videon materiaaliin. Aiheesta tarkemmin kiinnostuneille on olemassa oma Wikipedia-artikkelinsa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nyt saksalainen muusikko ja tuottaja TheFatRat, oikealta nimeltään Christian Buettner, on julkaissut YouTube-kanavalleen videon, jossa hän kertoo tällä hetkellä yli 48 miljoonaa katselukertaa sisältäneen ”The Calling” -kappaleensa joutuneen varastetuksi. ”Varastamisella” Buettner tarkoittaa sitä, että ulkopuolinen taho on lunastanut itselleen kaikki videosta saatavat mainostulot väittäen omistavansa oikeudet kappaleeseen. Buettnerin video tienaa DailyDot-sivuston mukaan kuukaudessa 3 000 dollaria. Buettner on säveltänyt kappaleen ja maksanut palkkiot siinä esiintyvälle laulajalle sekä kuvitustaiteen tekijälle.

Buettner otti yhteyttä YouTubeen, joka kehotti selvittämään ongelman asian riitauttaneen tahon, Ramjetsin, kanssa. Buettner ei kuitenkaan löytänyt mistään yhteystietoja riitauttaneen tahon suuntaan, ja kaikki Ramjetsin sosiaalisen median sivut olivat tyhjiä. Tässä kohtaa YouTube ilmoitti vain, että se ei toimi sovittelijana tekijänoikeuskysymyksissä. Väitetyssä tekijänoikeusrikkeessä kanavan omistajan on mahdollista valittaa huomautuksesta. Huomautusta ei kuitenkaan ratkaise YouTube, vaan itse huomautuksen vaatinut taho. Valittaessaan valheellisesta huomautuksesta ja kertomalla omistavansa oikeudet omaan kappaleeseensa Ramjets lyttäsi Buettnerin valituksen.

Tapauksessa kävi ilmi, että Ramjets oli tehnyt huomautuksen tekijänoikeusrikkomuksesta Andrés Galvis -nimisen muusikon puolesta, joka julkaisi oman remix-versionsa kappaleesta Soundcloud-tilillään. Ottaessaan yhteyttä Galvisiin Buettnerille selvisi, että Galvis ole koskaan kuullutkaan Ramjetsista, eikä hän ole millään tavalla esittänyt omistavansa oikeuksia kappaleeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Buettner julkaisi kanavallaan 21. joulukuuta videon, jossa hän kertoo tapauksesta. Videolla Buettner kertoo aikovansa hoitaa asian yhdessä lakimiestensä kanssa ja uskoo tapauksen selviävän pian. Lisäksi Buettner haluaa tähdentää videolla, että vaikka tekijänoikeuskysymykset ovat ongelma YouTubessa, välittää sivusto kuitenkin sisällöntuottajistaan.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat