Esittelyssä vuoden kovin viikinkilevy – arviossa Ereb Altorin ”Järtecken”

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 19.9.2019

Viikinkimetalliaan jo vuodesta 2003 takonutta ja seitsemän levyä julkaissutta Ereb Altoria voitaneen pitää veteraanibändinä. Nyt julkaistava ”Järtecken” on ruotsalaisten kahdeksas studioalbumi. Bändiä aiemmin kuulleille ei liene yllätys, että Ereb Altorin musiikkia riittää kuvailemaan yksi sana paremmin kuin hyvin. Ja se sana on Bathory. Ereb Altor ei ole tokikaan suoranaisesti maanmiehensä hiilikopio, vaan soppaan on saatu jotain muutakin. Luvassa onkin aimo annos eeppisyyttä mutta myös rajumpaa black metalin katkuista rymistelyä, joka on kuitenkin tuotannoltaan modernia olematta liian steriiliä tai ylituotettua.

Viikinkimetallina, tai miksi ikinä pakana-teemaista eepisen heavy metalin ja black metalin sekaista musisointia ripauksella kansanperinteisiä melodioita haluaakaan kutsua, on Ereb Altor juuri niin täydellisen tyylipuhdasta jälkeä kuin olla ja voi. Se käy selväksi heti, kun ”Avgudadyrkans väg” alkaa soida kaiuttimista. Täytyy sanoa, että nyt osuttiin heti kättelyssä allekirjoittaneen sydämeen. Juuri tätä olen koko vuoden kaivannut! Ja pelko pois, kyseessähän ei ole minkään sortin folk metalia, mikäli joku jo pelkäsi tonttuarmeijan iskevän pahaa aavistamattoman kuulijan korvakäytäviin. Ehei, kyseessä on huomattavasti vakavaotsaisempaa menoa. Toisena kuultava ”Queen of All Seas” on tasan tarkkaan yhtä eeppinen ja mahtipontinen kappale, joka myöskin lukeutuu levyn ehdottomaan parhaimmistoon.

Kun kolmas kappale ”Alliance of Blood” astuu miekkoineen esiin, on aika antaa sijaa rajummalle black metal -rymistelylle. Tasapaino eeppisen heavy metalin ja astetta raaemman sekä mustemman metallin välillä toimii saumattomasti. Mahtipontiset puhtaat laulut ovat saaneet seurakseen myös ilkeämmän raakkumisen. ”Chained” jatkaa sotaisen äkäisellä linjalla, ja riffeissä on havaittavissa myös thrash metal -vaikutteita. ”My Demons Inside” onkin sitten kuin sekoitus bändin eeppisestä ja äkäisemmästä puolesta. ”Prepare for War” on nimensä veroisesti sooloineen kaikkineen kuin sotahuuto, jonka tahtiin on hyvä heiluttaa lettiä. ”Hvergelmir” palauttaa bändin tunnelmallisemmalle linjalle sisältäen kuitenkin myös black metal -osioita. Kolmas biisi, joka yltää allekirjoittaneen mielestä aina Valhallaan asti, on ehdottomasti ”With Fire in My Heart… ”, joka onnistuu jollain tapaa herättämään kaihoisen kauniita tuntemuksia. Ja aivan kuin jumalten suureen saliin astuminen ikään, on ”...and Blood on My Hand” sulkeva portit perässään jättäen samalla rauhan tunteen sieluun syvimpään.

”Järtecken” on tähän mennessä ehdottomasti yksi tämän vuoden kovimmista julkaisuista, ja aivan varmasti se on vuoden kovin viikinkimetalli-albumi. Saumattomasti musiikin kanssa yhteen pelittävä tuotanto onnistuu täydellisesti, ja kitaralle on osattu antaa tarpeeksi suuri rooli. Täydellisyyttä hipovat myös puhtaat laulut. Kaiken kruunaa Kristian Wåhlinin upea kansitaide. Jos esimerkiksi Bathory, Thyrfing, Primordial ja uudemmista virityksistä Eldkraft tai King of Asgard sointuvat yhteen sielusi kanssa, sointuu ”Järtecken” siihen aivan yhtä varmasti.

9½/10

Kappalelista:

1. Avgudadyrkans väg
2. Queen of All Seas
3. Alliance in Blood
4. Chained
5. My Demon Inside
6. Prepare for War
7. Hvergelmir
8. With Fire in My Heart…
9. …And Blood on My Hand

Ereb Altor Facebookissa