Eteläkarjalaista voimaa rannikolla: Kotiteollisuus klubikeikalla keväisessä Kristiinankaupungissa

Lauantai-iltana kristiinankaupunkilaiset pääsivät käyttämään aurinkoisesta ilmasta saamaansa energiaa ja kevätmarkkinoilta tarttunutta huumaansa paikallisessa Foxy Night Clubissa. Klubilla oli tarjolla harvinaista herkkua, kun toiselta puolelta Suomea saapui lappeenrantalainen Kotiteollisuus näyttämään rannikkolaisille kuinka tunnelmaa nostetaan ja menoa ylläpidetään eteläkarjalaiseen tapaan.

 

View this post on Instagram

 

Kristiinankaupunki täältä tullaan! #kaaleetmertsinurmessikermä #kotiteollisuusofficial #imekelliis

A post shared by Kotiteollisuus (@kotiteollisuusofficial) on


Tiesin etukäteen, että paikalliset saapuvat paikalle, kun erikoisempaa tapahtumaa järjestetään. Saavuinkin ajoissa klubille oletuksena, että Kotiteollisuus aloittaa yhdeltätoista, kuten Facebook-sivuilla luotu tapahtumailmoitus kertoi. Siinä vaiheessa en tiennyt, että Facebookissa oli toinenkin päivän aikana ilmoitettu aikataulu, kello kaksitoista. Onneksi ajan kuluttamista ei tarvinnut erikseen pohtia, sillä kadun varrella sijaitsi kolme muuta baaria. Kylmä merituuli pakottaa paikalliset keksimään keinoja lämpimänä pysymiseksi, ja tunnetusti tuo sisäinen lämmitys on erittäin tehokas keino.

Siirryin viereiseen Ismon pubiin, jossa artisti Salla Flinkman oli aloittanut live-esityksensä. Viihdyttävää sekin, mutta tänä iltana hain raskaampaa menoa ja mielentilaani paremman ajanvietteen tarjosivat Foxyn portsarit, joilla oli vielä siinä vaiheessa rauhallinen hetki hyvien juttujen ohella.

Hiljalleen alkoi väkeä saapua Foxyyn, ja lopulta paikalla oli nuorempia ja energisiä sekä allekirjoittaneen tavoin varttuneempia musiikin sekä seuran nautiskelijoita. Tila täyttyi aluksi tanssialueen ympäriltä, mutta kellon lähestyessä tasaa siirtyi porukka lähemmäksi lavaa. Viimein Kotiteollisuus saapui ja nousi lavalla odottavien soittimiensa luokse yleisön huudahtelujen saattelemana. Basisti Janne Hongisto nosti käsiään ja sai yleisön näyttämään aktiivisuutensa ensi hetket.

Keikka käynnistyi ja miehistö soitti kolme ensimmäistä kappaletta perätysten ilman välispiikkiä. Ensimmäisten kappaleiden aikana yleisö haki paikkaansa, osa lähemmäksi lavaa bändin lähelle ja osa taaemmaksi. Liikehdinnästä huolimatta alusta alkaen huomasi, että yleisö piti kuulemastaan.

Kruuna/Klaava” -kappaleen jälkeen laulaja-kitaristi Jouni Hynynen kysyi yleisön kuulumisia ja saatuaan tarpeeksi selkeän vastauksen talkoot jatkuivat. Eturivin nuorilla oli intoa jaettavana ja Hongisto kätteli yhtä energistä fania. Meno oli hyvä yleisön puolella ja bändikin vaikutti nauttivan olostaan. He ottivat kontaktia yleisöön eivätkä häiriintyneet yleisön kännykäkuvailusta. Kitaristi Miitri Aaltonen jopa tarjosi hyvinkin läheisen poseerauksen lavan edessä kuvaavalle neitokaiselle.


Muusikot antoivat fiilikselle vallan. Hynynen heitti yleisölle hyväntuulista läppää biisien välissä. ”Kusipää” -kappale oli mm. omistettu kaikille hanurimusiikin ystäville. Rumpali Jari Sinkkonen teki kappaleille muutamaan otteeseen tyylikkään lopetuksen ja Aaltonen fiilisteli omilla soolo-osuuksillaan.

Kielletyn puun hedelmän” jälkeen Hynynen teki juomatilauksen baaritiskin suuntaan, mihin Foxyn omistaja reagoi tuoden seuraavan kappaleen aikana miehistölle virvoketta pillin kera. Samalla hän tarttui hyvään tilaisuuteen ja ikuisti bändin sekä yleisön tunnelmia lavalta käsin. Janoiseksi taisi tulla yleisökin, sillä biisin aikana lavan edustan väki väheni hetkeksi. Mahdolliset tyhjennykset ja täydennykset kuitenkin takasivat sen, että jengi palasi energisenä tunnelmoimaan, kun Hynynen ilmoitti viimeisen kappaleen käynnistyvän. Ennen biisin alkua hän paljasti, että se kertoo kuinka nainen antautuu miehelle suuret unelmat mielessään. Lopputuloksena hänelle jää arki lapsen kanssa, ilman rakkautta ja ilman miestä. Viimeisen kappaleen jälkeen kristiinalaisten ei tarvinnut kauaa huutaa jatkosoitantaa, kun Hynynen lupasi kolme lisäbiisiä.

Helvetistä itään”-, ”Heikoilla jäillä”- sekä ”Minä olen” -kappaleet päättivät onnistuneen keikan. Viimeisen biisin aikana yleisö osallistui aktiivisesti kertosäkeisiin ja jäi seuraamaan viimeisten rytmien jälkeen, kun hikensä ansainneet muusikot siirtyivät takahuoneeseen.

Siitä eteenpäin jokaisen illanvietto jatkui tahollaan, mutta varmaa on, että Kotiteollisuus tarjosi piristävän lisän Kristiinankaupungin livetarjontaan.

Kotiteollisuus on mahdollista nähdä seuraavan kerran huhtikuun 18. päivä Kauhajoella, 19. päivä Kalajoella, 20. päivä Kiuruvedellä, 26. päivä erikoiskeikalla Helsingissä, 27. päivä Tampereella ja vappuaattona Oulaisissa. Mm. bändin Facebook-sivuilla avautuu tarkemmat aikataulut.

Foxy Night Clubin Facebook-sivusto.

Huhtikuun 13. päivä Foxy Night Clubissa soinut settilista:
1. Valtakunta
2. Laulu kuolleille
3. Kruuna/Klaava
4. Kultalusikka
5. Veri valuu maahan
6. – (kirjattu merkintä ja käsiala ei avautunut seuraavana päivänä toimittajalle itselleenkään) -Edit: Tuonelan Koivut
7. Kusipää
8. Routa ei lopu
9. Kielletyn puun hedelmä
10. Kädessäni -2011 biisi
11. Soitellen sotaan
12. Yö päivää keinuttaa
Encore
1. Helvetistä itään
2. Heikoilla jäillä
3. Minä olen

Kommentoi julkaisua