Eternal Tears Of Sorrow

, tuo Oulun lahja melodiselle death metallille, julkaisee pitkän odotuksen jälkeen vihdoin uuden, järjestyksessä seitsemännen albuminsa, joka on saanut nimekseen ”Saivon Lapsi”. Albumi, joka julkaistaan helmikuun 22. päivä, on monelle melodisen metallin kuuntelijalle varmasti yksi vuoden odotetuimpia julkaisuja. Kaaoszine tavoitti sähköpostitse yhtyeen vokalisti-basisti Altti Veteläisen, joka kertoi meille hieman yhtyeen uuden albumin taustoista sekä tulevaisuuden suunnitelmista. Lue lisää nähdäksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Morjensta Altti. Kuinkas vuosi 2013 on lähtenyt käyntiin Eternal Tears Of Sorrow’n leirissä?

Altti: Terve! Kiirettä on pitänyt oikeastaan kaikella tapaa. Levyyn ja levyn julkaisuun liittyviä juttuja on viimeistelty, uutta merchandisea ja nettikauppaa on pistetty pystyyn, haastatteluja on tehty jne. Ja kun laitetaan siihen vielä päälle jokaisen arkipäiväiset kuviot, niin tekemisestä ei ole ollut puutetta.

Teiltä on tulossa helmikuun 22. päivä järjestyksessään jo seitsemäs albumi, joka on saanut nimekseen ”Saivon Lapsi”. Näin aluksi on pakko kysyä, mistä nimi on albumille tullut?

Altti: Levy juontaa juurensa tuosta saamelaisten Saivo-myytistä, johon löytyy uudelta levyltämme kytköksiä useammastakin biisistä. Haluttiin tehdä myös jotain toisin ja uudella tapaa tälläkin levyllä ja keksittiin, että nimetäänpä albumi ihan suomen kielellä.

Teidän edellisestä albumistanne ehti vierähtää melkein neljä vuotta. Minkä takia uuden albumin tekeminen myöhästyi niin paljon vai oliko tarkoituksena vain tehdä rauhassa ilman hosumista mahdollisimman hyvä kokonaisuus? Kirjoitettiinko albumi monessa eri osassa?

Altti: Meillä on ollut viime levyillä tapana, että levyn tekoon aletaan vasta sitten, kun on olemassa mielestämme riittävän kovaa materiaalia levyä varten. Albumia kirjoitettiin myös useammassa eri osassa. Kyllä matkan varrelle mahtui tälläkin kertaa kaikenlaista kapulaa rattaisiin, minkä seurauksena sitten jouduttiin myös lykkäämään aikatauluja. Vakavimpana omalla kohdallani reilu vuosi sitten sattunut sairaustapaus, jonka seurauksena joutui hetken aikaa puntaroimaan tärkeysjärjestystä elämässään sekä sitä, tuleeko uusi albumi koskaan näkemään päivänvaloa. Onneksi asiat kääntyivät lopulta parempaan ja tässä sitä ollaan valmiin seitsemännen albumin kanssa.

Jos katsot teidän diskografiaanne aivan alusta tähän päivään asti, niin koetko uuden albuminne olevan looginen jatkumo teidän aikaisemmille albumeillenne vai eroaako se mielestäsi jotenkin teidän aikaisemmista tuotoksistanne?

Altti: En näkisi itse sitä ihan suorana jatkumona, vaikka se hyvin luontevasti jatkuukin siitä, mihin edellinen levymme jäi. Kyllä sinne on uusia tuulia jälleen saatu mukaan muodossa jos toisessakin. Ehkä tässä on enemmän myös kaikuja uramme alkutaipaleelta, koska silloin esim. kirjoitimme hyvinkin paljon saamelaisten tarustosta ja myyteistä. Tällä levyllä niitä käsitellään taas pitkästä aikaa, tai ne eivät ole ainakaan niin selvästi olleet mukana muutamalla viimeisimmällä levyllämme.

Jos sinun täytyisi musiikillisesti verrata ”Saivon Lapsi” -albumia aikaisempaan ”Children Of Dark Waters” -albumiinne, niin mitkä sinusta ovat albumeiden suurimmat musiikilliset erot?

Altti: Omasta mielestäni uudella levyllä kitarat ja riffit ovat isommassa roolissa kuin edellisellä levyllämme ja ehkä tunnelma on jollain tapaa aggressiivisempi ja raaempi. Uusi levy ei ehkä ole niin synkkä kuin edeltäjänsä, mutta tuota raakuutta on tullut sitten tietyllä tapaa lisää joihinkin elementteihin.

Mistä albumin kappaleet oikein kertovat? Mistä olet ammentanut ideoita kappaleiden sanoituksiin?

Altti: Kappaleet pyörivät tuttujen teemojen ympärillä: pohjoinen luonto, pohjoisen tarut ja myytit, maailman ja ihmisen pahuus/hyvyys pyörivät sanoitusten taustalla edelleen.

Teiltä ilmestyi myös juuri video kappaleesta ”Swan Saivo”. Voisitko kertoa meille hieman itse videosta? Minkä takia päädyitte tekemään videon juuri kyseisestä kappaleesta?

Altti: Mielestämme uudelta levyltä juuri tuo kappale istui videoon parhaiten. Kappale on tarttuva ja tietyllä tapaa tutun EToSmainen, vaikka kappaleessa on paljon uusiakin vivahteita. Myös itse kappaleen tarina on erittäin kuvauksellinen, ja pystyimme hyvin ottamaan lähestymistavaksi karun, kylmän pohjoisen, jota olemme aina henkineet musiikillamme ja visuaalisella ilmeellämme.

Mikä on itsellesi suosikkikappale uudelta albumiltanne? Voisitko hieman kertoa kyseisestä kappaleesta?

Altti: Se vaihtelee aina fiiliksen mukaan, mutta yksi suosikkejani on levyn päättävä nimikkobiisi. Kappaleessa on pirun vahva myyttinen tunnelma, ja suomen kieli ensimmäistä kertaa ilmaisukielenä tekee siitä erilaisen kappaleen verrattuna aikaisemmin tekemiimme.

Millaisia suunnitelmia teillä on kesän suhteen? Nähdäänkö Eternal Tears Of Sorrow Suomessa kesällä jollakin festarilla?

Altti: Katsotaan mitä juonia keksimme ja minne suuntaan ehdimme. Festaritkaan eivät toki ole pois suljettuja, jos kuviot saadaan kohdalleen.

Mitä mieltä itse olet kotimaisista festareista? Mitkä ovat omia suosikkejasi ja miksi?

Altti: Viime vuosina olen kiertänyt festareita suhteellisen harvakseltaan, mutta eivätköhän ne kotimaisemien Qstock- ja Jalometalli-festivaalit tärkeimmän paikan vie sydämessäni. Myös Joensuun Ilosaarirock on mainio tapahtuma, jossa on tullut useammankin kerran vierailtua.

Vuoden 2013 aikana tullaan julkaisemaan jälleen paljon uusia mielenkiintoisia albumeita. Onko tulossa jotain levyjä, joita itse odotat kovasti kuulevasi?

Altti: Musiikkirintamalla itselleni viime vuosi oli oikeastaan tärkeämpi vuosi, kun molemmat suosikkibändini Katatonia ja Kamelot julkaisivat uudet albuminsa. Musiikin kuuntelu ja koko skenen seuraaminen on jäänyt noita kahta edellä mainittua lukuun ottamatta erittäin vähäiseksi nykyaikoina. Toki tulevalta vuodelta odotan mielenkiinnolla kotikontujen virkaveljen Kalmahin uutta levyä. Arch Enemy on myös omien seurattavien bändien listalla, mutta uutta levyä ei taida vielä tänä vuonna tulla.

Kiitoksia paljon haastattelusta ja onnea tulevan albumin tiimoilta. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain Kaaoszinen lukijoille?

Altti: Kiitokset ja ei muuta kuin kovaa soittoa levylle. Nähdään keikoilla!

Kommentoi julkaisua