Euroviisujen parhaat rock- ja metalliedustajat läpi vuosien
Joka kevät Eurooppa kokoontuu televisioiden ja muiden vastaanottimiensa ääreen katsomaan, kun joukko eri maita edustavia laulajia ja kokoonpanoja nousee lavalle kilpailemaan voitosta laulukilpailu Euroviisuissa. Lauantaina Suomea edustaa räppäri Käärijä, jonka kappaleessa on kuultavissa myös elektronisia vaikutteita rockahtavan kertosäkeen lisäksi.
Euroviisujen pitkän historian varrelle on mahtunut luonnollisesti myös paljon metallimusiikkia, jolla on pärjätty yllättävän hyvin ottaen huomioon, että kaikki Euroopan maat eivät ole sitä suurinta metallikansaa.
Keräsimme tähän artikkeliin joukon parhaita viisulavoja siunanneita rock- ja metallibändejä vuosin varrelta.
Lordi
Tärkein pois alta heti ensimmäiseksi. Vuonna 2006 helvetti jäätyi, kun Suomi voitti Ateenassa järjestetyt Euroviisut murskavoitolla. Lordi keräsi ”Hard Rock Hallelujahilla” 292 pisteellä, joka oli silloin kaikkien aikojen piste-ennätys. Hirviöt veivät kertaheitolla Suomea maailmankartalle ja rikkoivat maatamme piinanneen viisukirouksen. Vaikka bändin arvostus hiipui voiton jälkeen, on moni vuosien varrella ymmärtänyt, miten ainutlaatuinen Lordin viisuvoitto oli, ja arvostus on onneksi alkanut pikkuhiljaa jälleen heräämään.
Lord Of The Lost
Lauantaina viisufinaalissa esiintyy saksalaisen Lord Of The Lost, joka kilpailee kappaleella ”Blood & Glitter”. Bändi on kerännyt mainetta ympäri Eurooppaa jo vuodesta 2007 industrial metallillaan, jossa on kaikuja myös goottirockista. Toivokaamme metallille menestystä lauantain finaalissa! Lord Of The Lostin fanituotteita voit ostaa esimerkiksi EMP:n kautta. Kaaoszinen koodilla EMP666KAO523 saat lisäksi ostoksistasi alennusta mikäli ostat tuotteita yli 59€:n hintaan.
Hatari
Vuonna 2019 Islanti yllätti lähettämällä Israelissa järjestettyihin viisuihin industrial-ryhmä Hatarin, jonka kappale ”Hatrið mun Sigra” toi viisuihin toivottua särmää ja säröä. Kappale saavutti viisufinaalissa kymmenennen sijan, ja bändi onnistui joutumaan myös ongelmiin salakuljettamalla lähetykseen Palestiinan lippuja.
Teräsbetoni
Suomi jatkoi metallilinjalla hieman Lordin voiton jälkeen lähettämällä Serbiaan vuonna 2008 sankariheviryhmä Teräsbetonin. ”Missä Miehet Ratsastaa” ei onnistunut kuitenkaan saamaan Eurooppaa puolelleen, ja kappale jäikin sijalle 22.
Eldrine
Vuonna 2011 Georgia lähetti Saksaan hieman nu metalia Eldrinen muodossa. Bändi esitti kappaleen ”One More Day”, joka sijoittui jopa hieman yllättäen niinkin korkealle sijalle kuin 9.
Voyager
Tänä vuonna viisuissa kilpailee myös toinen metallibändi, australialainen Voyager. Vaikka Australia ei kuulukaan Eurooppaan, on maa hullaantunut viisuihin ja saanut esiintyä jo useita vuosia kilpailussa mukana. Tänä vuonna maata edustaa proge-skenestä kotoisin oleva Voyager, jonka kappale ”Promise” tuo kilpailuun metallia ja retroestetiikkaa.
Blind Channel
Alankomaissa vuonna 2021 järjestetyissä viisuissa Suomi edusti jälleen metallilla, ja se kannatti. Violent pop -yhtye Blind Channel saavutti nu metal -kappale ”Dark Sidella” kuudennen sijan, joka on esiintyjämaihin suhteutettuna Suomen paras saavutus sitten Lordin.
Manga
Vuonna 2010 Turkki päätti luottaa metalliin lähettämällä vaihtoehtometallia esittävän Mangan viisuihin kappaleella ”We Could Be The Same”. Kappale pärjäsi viisuissa todella hyvin sijoittuen toiselle sijalle.
Kaliopi
Makedonialainen Kaliopi edusti maataan vuonna 2012 Azerbaidžanissa järjestetyissä viisuissa. Kappale oli nimeltään ”Crno i belo”, ja se saavutti sijan 13.
Måneskin
Vuonna 2021 viisuvoiton vei rock-yhtye Måneskin, joka on sittemmin noussut maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Blind Channelin ystäväbändi edusti Italiaa kappaleella ”Zitti E Buoni”.
Mor Ve Ötesi
Vuonna 2008 Serbian viisuissa Turkkia edusti rockyhtye Mör Ve Ötesi kappaleellaan ”Deli”. Bändi saavutti kilpailussa kiitettävät 137 pistettä, ja onnistui pääsemään sijalle 7.
The Rasmus
Maailmallakin menestystä nauttinut kotimainen rockyhtye The Rasmus edusti maatamme vuonna 2022 viisuissa Italiassa. Bändi esitti kappaleen ”Jezebel”, joka onnistui hypestä huolimatta pääsemään vain sijalle 21.
Wig Wam
Norjalainen glam metal -ryhmä Wig Wam edusti maataan vuonna 2005 Ukrainassa. Bändi esitti kappaleen ”In My Dreams”, ja se onnistui pääsemään sijalle 9.
AWS
Vuonna 2018 Unkari lähetti Portugaliin metalliyhtye AWS:n. Bändi edusti maataan kappaleella ”Viszlát nyár”, mutta onnistui pääsemään vain sijalle 21.
Softengine
Vuonan 2014 Suomi lähetti Tanskan viisuihin edustajakseen rockyhtye Softenginen. Bändin kappale oli ”Something Better”, ja se onnistui pääsemään 11. sijalle.