Evocation – Evoked From Demonic Depths-The Early Years

Ruotsalainen, kolme levyä vuosina 2007 – 2010 julkaissut death metal bändi Evocation tekee uudella julkaisullaan paluun 1990-luvun alkupuolelle. Bändin demojulkaisut yhteen kokoava, näppärästi nimetty ”Evoked From Demonic Depths – The Early Years” kajahtaa kansan kuultavaksi kesäkuun lopulla Century Media Recordsin kautta. Näppäryys rajoittuukin lähinnä sitten tuohon levyn nimeen ja sen viimeiseen biisiin. Levyä uudelleen ja uudelleen kuunnellessani herää kysymys, miksi ihmeessä tämäkin on pitänyt tehdä.

Levyllä on mukana re-masteroidut biisit ”The Ancient Gate” ja ”Promo 1992” –demoilta. Ja kyllähän näistä biiseistä todella kuuluu bändin demovaihe. Tekeleitä kuunnellessa huomaa miettivänsä, että ehkäpä on ihan hyvä, että bändi piti näitten tuotosten jälkeen taukoa ja julkaisi ensimmäisen kokopitkänsä vasta vuonna 2007. Ensimmäiset kolme biisiä ovat sellaista kähinää, että monta kertaa lopetin koko levyn kuuntelun siinä kolmannen biisin puolivälissä; epäilinkin jo kauan, että en pysty ehkä kuuntelemaan levyä koskaan kokonaan. Tyypilliset demosoundit iskevät pahasti korvaan: rummut ovat niin pinnassa, ettei välillä muuta pysty kuulemaankaan – paitsi silloin, kun kitaralla tilutellaan sooloa ilmoille.

Neljäs ”Desolated Spirits” -biisi alkaa mukavalla basson näppäilyllä ja luo hetkellisen toivon kipinän. Mutta sitten lähdetään taas menemään niin lujaa, että heikompaa hirvittää. Biisissä on myös suunnattoman ärsyttävä kitarariffi, jota toistetaan jokaisessa välissä. Kun siis noin kuudennella kuuntelukerralla pääsin jopa tähän biisiin asti, täytyi kuuntelu lopettaa jälleen kerran. Mutta sitkeästi olin päättänyt kuunnella levyn vielä loppuunkin asti. Biisit ovat keskenäänkin hyvin samanlaisia, ainakin rakenteeltaan. Kipaleissa on useimmiten tömäkkä intro, joka antaa odottaa paljon enemmän kuin tajuaa lopulta antaa; tämän jälkeen tulee nopeaa dödökaahausta, sitten hitaampi osa, ja loppuun taas nopeaa menoa. Väliin heitellään riffejä, jotka eivät ihan jokaisessa biisissä edes kunnolla asetu osaksi kokonaisuutta. Näissä demobiiseissä laulu on ehkä kaikista vahvin osa-alue, mistä voi yhden plus-pisteen päjäyttää tekeleelle.

”Promo 1992” -demolta napattu ”Spiritual Affinity” on ihan oiva death metal biisi, joka jää ainakin tälle arvostelijalle parhaiten mieleen. Mutta tätäkin biisiä olisi voinut reilusti yli minuutin verran lyhentää, jotta tätäkään voisi sanoa tiukaksi paketiksi. Muuten biisit ovat melko samanlaista, toisistaan erottumatonta puuroa. Myös viimeisenä tuleva, aikaisemmin julkaisematon ”Genesis” on piristävä poikkeus tällä levyllä. Toisaalta, sen näennäiseen hyvyyteen voi vaikuttaa se, että edellä on neljän biisin verran hirveää kuraa.

Oma asiansa siis ovat neljä harjoitusnauhoitusta, jotka tälle levylle on myös otettu mukaan. Samat biisit ovat jo aikaisemmin levyltä kuultavissa, joten jään kyllä ihmettelemään, miksi nämä pöhinät on pitänyt mukaan vielä laittaa. Ne kuulostavat juuri siltä, että autotallissa on yhdellä mikillä nauhoitettu raakileet livenä C-kasetille (nuoremmille lukijoille kerrottakoon, että kasetti oli sellainen jurakauden jälkeinen juttu, josta kuunneltiin musiikkia). En siis todellakaan ymmärrä, miksi nämä tuotokset pitäisi saada vielä muidenkin kuultaviksi. Ehkäpä bändin hc-fanit jotain hehkuttamisen arvoista näistäkin versioista löytävät, mutta minä en.

14 biisin lisäksi levyltä löytyy myös kolme live-videota, nekin vuodelta 1992. Bändin faneja kiinnostaa varmaan myös kansivihkonen, jossa julkaistaan Evocationin historiikkia aina vuodesta 1991 viimeisimpään ”Apocalyptic”-levyyn saakka. Tuo levy, sivumennen sanoen, on muuten vallan hyvä teos. Lisäksi vihkosessa bändin kitaristi Marko Palmén kommentoi jokaista biisiä ja kertoo niiden kirjoitusprosessista. Nämä tekstit varmasti joitakin kuuntelijoita kiinnostavat, mutta enpä tiedä, tuovatko ne tälle levylle tarpeeksi lisäarvoa. Musiikilliselta sisällöltään demokokoelma ei todellakaan vakuuta.

4/10

Kappalelista:
01. A Wind Has Risen
02. Through The Darkened Peril
03. The Ancient Gate
04. Desolated Spirits
05. On A Journey To Heaven
06. Where The Headstones Shine
07. Veils Were Blown
08. Spiritual Affinity
09. Outro
10. On A Journey To Heaven (rehearsal)
11. Where The Headstones Shine (rehearsal)
12. Spiritual Affinity (rehearsal)
13. Veils Were Blown (rehearsal)
14. Genesis

http://www.evocation.se/

Kirjoittanut Rudi Peltonen

Kommentoi julkaisua