Evocation – Illusions Of Grandeur

Kirjoittanut Juha Attola - 13.10.2012

Aikaisemmin tänä vuonna demoista, live-kappaleista ja muusta ekstramateriaalista kasatun kokoelman julkaissut Evocation on saanut pihalle myös kokonaan uuden albumin. ”Illusions Of Grandeur” -niminen albumi on yhtyeen neljäs kokopitkä, ja ensimmäinen varsinainen levytys Century Median alaisuudessa. Perinteitä kunnioittavaa death metallia on taas luvassa.

Levyn avaa oikeutetusti nimikkoraita ”Illusions Of Grandeur”, joka onkin varsin osuva avauskappale. Nopealla tempolla etenevä kappale toimii kaikilla osa-alueilla. Kappale menee ehkä enemmän tuonne vanhan liiton deathin puolelle, vaikkakin soundia on hieman päivitettykin. Meno jatkuu yhtä rouheana myös seuraavalla ”Well Of Despair” -kappaleella. On helppo huomata yhtyeen kehittyminen, koska tuosta demokokoelman julkaisusta ei ole kuin pari kuukautta. Ei yhtye enää ole aivan niin suoraviivainen ja kalmanhajuinen kuin alkuaikoinaan, mutta varsin pätevää death metallia se paiskoo edelleen.

Levyltä löytyy varsin paljon jykevää riffittelyä, kuten esimerkiksi kappaleessa ”Divide And Conquer”. Varsin mallikkaasti kitarat soivat myös kappaleessa ”Metus Odium”, ja juuri tämäntyyppiset kappaleet tuntuvat yhtyeelle sopivan kuin se kuuluisa nyrkki päähän. Hienoja riffejä, vauhdikasta menoa ja Thomas Josefssonin sopivan karheat vokaalit.

Levystä ei ihmeemmin moitittavaa löydy, ellei sitten jaksa valittaa siitä, etteihän tämäkään levy nyt omaa genreään juurikaan uudista, mutta se toimii kyllä erinomaisesti vanhoillakin mausteilla. Nykyään on kieltämättä aika harvassa yhtyeet, jotka pystyvät tuomaan jotain todella uutta musiikkiinsa, ja yleensä nämä mullistavat uudistukset tuppaavat kyllä menemään hieman metsään, joten parempi luottaa vanhaan ja toimivaksi havaittuun kaavaan. Vierailijoitakin levyltä löytyy, muun muassa Ruotsi-metallin erikoismies Dan Swänö ja Amon Amarthista tuttu Johan Hegg, joka käy antamassa ääninäytteen kappaleella ”Into Submission”. Suosittelen ”Illusions Of Grandeur” -albumia kaikille death metallin ystäville.

8/10

Kappalelista:

1.Illusions Of Grandeur
2.Well Of Despair
3.Divide And Conquer
4.Perception Of Reality
5.Metus Odium
6.I’ll Be Your Suicide
7.Crimson Skies
8.Into Submission
9.The Seven Faces Of God
10.Final Disclosure

http://www.myspace.com/evocationswe

Kirjoittanut: Juha Attola