Exessin debyytti ”Deus ex Machina” on valloittava hard rock -albumi

Nelihenkinen luottaa musiikissaan rouheisiin riffeihin, tarttuviin melodioihin sekä vokalisti Céline Bartin vahvaan ääneen. Yhdeksän kappaletta kattava ”Deus ex Machina” etenee pääasiassa tasaisen rokkaavaan tahtiin, joka ei kiihdy hengästyttäväksi, mutta soitosta kuitenkin huokuvat aggressiivisuus ja purevuus. Erityisen ärhäkkä levyn mittapuulla on ”Nothing Is Leftkappale, jolla albumin soundi on raskaimmillaan. Kappaleella kuullaan Bartin ohessa Patrick ”Duja” Dujanya, joka antaa mainion panoksensa ja kontrastin ”Nothing Is Leftille.

Exess ei ole vahvoilla ainoastaan tarttuvissa rocksävellyksissä, vaan myös sentimentaalisempi ja kevyempi tulkinta luonnistuu yhtyeeltä. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii ”Bittersweet Lullaby”, jolla Bartin tulkinta saa tuekseen akustisen kitaran sekä perkussiot. Myös akustisesti toteutettu ”Sleeping Satellite” ansaitsee huomiota. Alun perin Tasmin Archerin vuonna 1992 esittämä kappale on saanut Exessin käsittelyssä rockimman ulkoasun, ja on pakko todeta, että uudelleensovitus on äärimmäisen onnistunut.

Sveitsiläisyhtye ei varsinaisesti keksi pyörää uudelleen ”Deus ex Machine” -albumillaan, mutta harvoinpa niin musiikissa nykypäivänä käy. Tästä huolimatta Exess on onnistunut luomaan niin tasapainoisen ja hyvänkuuloisen kokonaisuuden, että albumi valloittaa taatusti monen muunkin rockmusiikin ystävän sydämen. Erityisen iloinen olen levyn loppupuolelta löytyvistä ”Nothing Is Left” – ja ”Sleeping Satellite” -kappaleista, joilla Exess on tuonut esille ennakkoluulotonta otettaan. Kuulisin jatkossa mielelläni lisääkin niin raskaampia sovituksia kuin onnistuneita covereita Exessiltä. ”Deus ex Machine” on onnistunut albumikokonaisuus, jota ei kyllästy kuuntelemaan.

9/10

Kappalelista:

  1. Not An Eternal Day
  2. Find A Shelter
  3. The Letter
  4. Chrysalis
  5. Feel The Right Hand
  6. Pay No Mind
  7. Bittersweet Lullaby
  8. Nothing Is Left
  9. Sleeping Satellite (Bonus track)

Exess Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua