Exthenia – Future Is a Dead End (single)

Kirjoittanut Vilma Ala-Koukkari - 28.5.2014

Exthenia Future Is A Dead End 2014Exthenia on Porissa vuoden 2012 lopulla perustettu melodeath-bändi, joka on askel askeleelta kasvattanut suosiotaan. Keikkakokemustakin rupeaa jo karttumaan ja meininki on livenä varsin muikeaa, vaikkakin välillä hieman amatöörimäistä, mutta oikeastaan ihan positiivisella tavalla. Exthenia ei ole vielä täysi, jolla tarkoitan lähinnä basistin puuttumista. Jotain on niin ikään puuttunut myös heidän aikasemmilta julkaisuiltaan; demojulkaisulta ”Endless Path” ja EP:ltä ”Dominate the Wind”. Nyt on tosin parempi ja kehittyneempi ääni kellossa.

Kyseessä on Exthenian kolmas, tähänastisista julkaisuista pienin, tupladigisingle -paketti, joka kantaa nimeä ”Future is a Dead End”. Aikaisempiin paketteihin verrattuna ääni on ainakin kunnollisempi. Sinkut ”Future Is a Dead End” ja ”Left Undone” nimittäin äänitettiin tämän vuoden tammikuussa Ansa-studiolla, ensi kertaa kunnollisemmissa tiloissa. Täytyy sanoa, että siellä tehtiin hyvää työtä, ja tätä myötä äänenlaatu on hyvässä kunnossa. Sanottava on myös, että tämänkaltaista runsaudensarvea on harvinaisen hankala lähestyä. Vaikka kyseessä on vain kaksi kappaletta, mitään ei ainakaan jäänyt puuttumaan, mikä on vain hyvä asia.

Kokonaisuus on hyvin samantyyppinen kuin ”Dominate the Wind” -EP, mutta tällä kertaa mukana on monenmoista kosketintaiturointia kitarariffien ohella. Biisit tuntuvat sisältävän jumalattomasti tavaraa, mutta suuri plussa on annettava siitä, kuinka jätkät ovat onnistuneet sovittamaan heidän uuden jäsenensä, Jere Blomin, koskettimet mukaan tämän runsauden keskelle. Välillä koskettimet kuulostavat ehkä vähän ylimääräisiltä ja joka paikkaan tungetuilta, mutta etenkin jälkimmäinen kappale, ”Left Undone”, on välillä hyvin sykkivä ja palaset loksahtelevat mukavasti kohdilleen.

Rummut ovat tällä kertaa mukavassa tasapainossa pitämässä biisejä pystyssä ja pienet yksityiskohdat tulevat niissä suhteellisen ammattimaisestikin esiin. Juho Raidan karjunta on kehittynyt ihan uusille leveleille, mutta mikä huutamisessa on kehittynyt? Ensinnäkin itseluottamuksen huoku läpi kajareiden biisejä kuunnellessa, jonka tuotteena on äänitteille syntynyt jopa ymmärrettävää lyriikka-verbaliikkaa.

Kiteytettynä sanoisin, että nämä sinkut ovat kaikista tasapainoisimmat ja tuovat parhaiten pieniä yksityiskohtia esiin. En sanoisi biisejä kuitenkaan parhaimmiksi tuotoksiksi biiseinä, vaan parhaimmiksi tuotoksiksi toteutuksellisesti. Sisältö ei ole enää niin synkän kuuloista, vaikka karjunnat ovat äkäisemmät kuin koskaan. Teknisyyttä ei kappaleilta puutu, ja kuuntelijalle nämä eivät ole enää sitä samaa puuduttavaa, joidenkin mielestä tylsää paskaa, vaan herättävät entistä herkemmin mielenkiinnon. Tämä omasta mielestäni tarkoittaa sitä, että kappaleet jaksaa kuunnella alusta loppuun keskittyneesti, ja ne on mukava pistää uudelleenkin pyörimään.

7½/10

Kappalelista:
1. Future is a Dead End
2. Left Undone

http://www.facebook.com/Exthenia
http://www.youtube.com/exthenia

Kirjoittanut: Ville Raitio

Luetuimmat

Uusimmat