Famine Year – Ja Kaiken Kruunaa Kuolema

Helsinkiläinen on kerännyt jo aikaisemmilla julkaisuillaan runsaasti kehuja ja onpahan poppoo haalinut itselleen myös hillittömän tiukan livebändin maineen. Vihaisesti räimittyä hardcorea, crustpunkkia ja grindcorea tehokkaasti musiikissaan sekoittava yhtye on saanut nyt pyöräytettyä pihalle myös debyyttitäyspitkänsä, joka on siunattu nimellä ”Ja Kaiken Kruunaa Kuolema”.

Albumin 15 kappaletta runnotaan kompaktisti alle 20 minuuttiin, mikä jättää joka kerta sopivan nälän ja tekee uudelleenpyöräytyksestä lähes refleksinomaisen. Suurempi annos näin puhtaaksi viljeltyä kiukkua olisi muutenkin muuttunut helposti iskuiksi turtaan kehoon. Kappaleet ovat myös yllättävän monipuolisia ja eteenpäin nykivä punainen lanka pysyy harvinaisen hyvin hallussa. Erityismainintoina nyt esimerkiksi vaikkapa eri ääripäitä edustavat kipakan grindaava ”Swarm” ja levyn melkein 3-minuuttinen ”eepos” ”Ensimmäisen Maailman Ongelmia”.

Sanoituspuolella raipataan punktyyliin yhteiskunnan epäkohtia oikein huolella, mutta kappaleet kuten ”Työtön Runkkari” paljastavat silmäkulmassa vilkkuvan pilkkeen. Vakavista aiheista lauletaan siis sopivan kieli poskessa sekä suomeksi että englanniksi, molempien taittuessa mainiosti. Heikompaakin kappalemateriaalia on eksynyt joukkoon, mutta kokonaisuus nousee kuitenkin komeasti plussan puolelle.

”Ja Kaiken Kruunaa Kuolema” ei ole missään tapauksessa mitenkään vallankumouksellinen, mutta laadukkaasta annoksesta hardcore/grindcore/crustpunk myllytystä voidaan silti puhua. Alan ihmiset ovat tämän jo luultavasti ottaneet haltuun, mutta myös vähemmän genreä kuluttavien kannattaa laittaa nimi korvan taakse ja mennä vaikkapa tarkastamaan livenä parhaiten oikeuksiinsa pääsevän yhtyeen armotonta tylytystä. Famine Yearille voi huoletta ennustella valoisaa tulevaisuutta, sillä se ajaa jo esikoisellaan genren kärkinimien niskaan huohottamaan, ellei jopa ohi.

8+/10

Kappalelista:
1. Totuus unohtuu
2. Swarm
3. Viides kuolemansynti
4. World of shit
5. Köyttä pitkin
6. Weak minds
7. Lainaa vain
8. Dogs
9. Ensimmäisen maailman ongelmia
10. Scene police
11. Laki vaatii vainajia
12. Ja kaiken kruunaa kuolema
13. Blatnoy

Kirjoittanut: Lassi Hinttala

Kommentoi julkaisua