Nighwish - "Angels Fall First"

Fantasiamaailmoista Lapin erämaihin – Nightwishin debyyttialbumin julkaisusta 20 vuotta

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 1.11.2017
Nightwish – ”Angels Fall First”

Piskuisesta Kiteen kaupungista Pohjois-Karjalasta maailmanmaineeseen noussut Nightwish julkaisi 20 vuotta sitten ensimmäisen albuminsa ”Angels Fall First”. Sinfonisen naisvokalistivetoisen metallin kärkinimiin nykyisin kuuluvan yhtyeen esikoislevy kuulostaa kaksi vuosikymmentä myöhemmin sanalla sanoen hellyttävältä. Se herätti kuitenkin jo ilmestymisaikanaan suurehkon haloon Suomessa, vaikkei bändi ollut heittänyt vielä yhtään keikkaa, kun ”AFF” ilmestyi. Itse olin tuolloin 90-luvun lopulla vasta lapsonen, mutta kuusi vuotta vanhempi isosiskoni kuuntelutti minullakin Nightwishin ohella muun muassa Sonata Arcticaa, Stratovariusta ja Hammerfallia saatellen minut ”oikealle” polulle musiikin suhteen. Tuolta polulta ei ole ollut paluuta – ja hyvä niin.

Vuonna 1997 yhtyeeseen kuuluivat mastermind/kosketinsoittaja Tuomas Holopaisen lisäksi vokalisti Tarja Turunen, rumpali Jukka Nevalainen ja kitaristi Emppu Vuorinen. Kiertuebassoa aivan alkuun soitteli Samppa Hirvonen, kunnes Sami Vänskä tuli basson varteen. Levylle bassot on kuitenkin soittanut Vuorinen. Itse en tietenkään ole nähnyt yhtyettä livenä vielä noina aikoina (vaan ensimmäistä kertaa vuonna 2004), mutta ehkä hyvä niin, koska eihän se kovin kaunista katseltavaa silminnäkijähavaintojen mukaan vielä tuolloin ollut. Kehitystä tapahtui kuitenkin nopeasti, ja viimeistään ”Wishmasterin” aikaan myös livepaketti alkoi olla kunnossa.

Vaikka ”Angels Fall First” on ymmärrettävästi hyvin paljon riisutumpaa, yksinkertaisempaa ja monella tapaa naiivimpaa musiikkia kuin bändin myöhäisempi tuotanto, on sillä kuitenkin jo oikeasti aika timanttisia biisejä ja ennen kaikkea paljon potentiaalia – vaikka eräässäkin alkuaikojen arviossa todettiin jokseenkin legendaarisesti: ”Paska bändi, paskat kamat, ei kaupallista potentiaalia.” Esimerkiksi hiteiksikin muodostuneet ”Elvenpath”, ”Beauty and the Beast”, ”The Carpenter” ja rauhallisempana esimerkkinä nimibiisi ”Angels Fall First” ovat kaikki hyviä kappaleita saunatontuista ja muista hassuuksista huolimatta. Heikkouksia on toki myös. Räikein hutilaukaus lienee ”Nymphomaniac Fantasia”; kiusallinen aivopieru, jota on hankala lähteä puolustelemaan mistään näkökulmasta.

Monien muiden elementtien tavoin myös Tarja Turusen ääni hakee vielä muotoaan ja voimaansa. Myös hänen englannin kielen lausumisensa parantui vuosien varrella. Miesvokaaleista huolehtii tällä – ja luojan kiitos vain tällä – levyllä Holopainen itse, joka on myöhemmin moneen kertaan sanonutkin häpeävänsä suoritustaan. Maestro avasi tuolloin suunsa myös keikoilla, mutta on onneksi sittemmin jättänyt myös livelauluhommat ensin vieraileville mieslaulajille ja myöhemmin Marco Hietalalle.

Kaikista näistä jälkiviisasta mutta lempeää naureskelua aiheuttavista tekijöistä huolimatta moni yhtyeen ilmaisun kulmakiveksi muodostunut elementti on olemassa jo ensilevyllä, vaikkakin raakilemaisessa muodossa. Myös eeppinen lopetuskappale, joka on muodostunut yhdeksi yhtyeen albumien vakioratkaisuista, löytyy jo täältä, vaikka sekin toki myöhempiä lopetuksia riisutummassa muodossa. Kokoavasti voisi luonnehtia ja vertailla, että ”Angels Fall First” fiilistelee nuotiolla maltillisesti, kun taas myöhemmin juhlitaan valtavan, roihuavan kokon äärellä ja ilotulitusten paukkeessa. Kummassakin on puolensa. Jossain vaiheessa on väläytelty, palaisiko Nightwish vielä juurilleen ja tekisi taas nuotiofiilistelylevyn. Olisihan se vaihtelua aina vain isompiin ja eeppisempiin albumeihin verrattuna.

Kuten kaikki jo varmasti tässä vaiheessa tietävät, on Nightwish tekemässä ensi vuonna Decades-kiertuetta, jonka keikkojen settilistat tulevat koostumaan harvemmin livenä kuulluista ja myös vanhemmista kappaleista. Samalla konseptilla julkaistaan myös kokoelmalevy. Muiden fanien tavoin odotan jo korvat höröllään, mitä kaikkia biisejä tulemme kuulemaan nykykokoonpanon tulkitsemana. Debyytiltä toivoisin mukana olevan oikeasti yllättäviä vetoja, kuten vaikkapa hieman päivitetyt versiot kappaleista ”Tutankhamen” ja/tai ”Know Why the Nightingale Sings”, jotka ovat jääneet levyltä ilmeisempien hittien varjoon.

Kappalelista:
1. Elvenpath
2. Beauty and the Beast
3. The Carpenter
4. Astral Romance
5. Angels Fall First
6. Tutankhamen
7. Nymphomaniac Fantasia
8. Know Why the Nightingale Sings
9. Lappi (Lapland)

 

Kirjoittanut: Anna-Leena Harinen