Feeniksin siivet olivatkin vahasta – arviossa uudestisyntyneen Santa Cruzin albumi ”Katharsis”

Kirjoittanut Markus Mickels - 3.10.2019

Suomesta ponnistanutta Santa Cruzia voisi väittää yhdeksi viime vuosina eniten nousussa olleista nuorista rock-yhtyeistä. Sen vuoksi minulle ja muille bändin faneille tulikin yllätyksenä, kun maaliskuussa 2018 bändi yhtäkkiä hajosi kesken kiertueen nokkamies Archie Cruzin jäädessä omilleen. Mies ei jäänyt kuitenkaan lepäämään laakereilleen, vaan on viimeiset puolitoista vuotta näyttänyt olevan varsin aktiivinen kasatessaan ympärilleen uutta bändiä. Mitä taas tulee bändistä lähteneeseen kolmikkoon, niin se onkin sitten ollut melko hiljainen. Toistaiseksi ainoa havaitsemani poikkeus on ollut Johnny Cruz, eli Joonas Parkkonen, joka on tehnyt yhteistyötä Lost Societyn kanssa bändin tänä vuonna ilmestyneiden mainioiden sinkkujen ”No Absolution” ja ”Deliver Me” merkeissä.

Nyt Archie Cruz on kuitenkin valmis esittelemään maailmalle uudistuneen Santa Cruzin ja sen ”Katharsis”-albumin, joka on hänen ensimmäisensä ilman entisiä bändikavereitaan. Kysymys kuuluukin: toimiiko Santa Cruz, kun jäljellä on enää yksi neljäsosa edelliset kolme albumia levyttäneestä kokoonpanosta? Santa Cruz ei ole toisaalta ainoa suomalaisbändi, jonka kokoonpano on viime vuosina muuttunut ratkaisevalla tavalla. Kyllähän esimerkiksi Battle Beastin ja bändin kolmen ensimmäisen levyn kaikki kappaleet kirjoittaneen Anton Kabasen tiet erkanivat muutama vuosi sitten melko dramaattisesti. Silti sekä Battle Beast että Kabasen muodostama uusi bändi Beast in Black ovat erosta huolimatta onnistuneet pitämään ulosantinsa melkoisen tasokkaana. Miksei siis myös Santa Cruz pystyisi samaan?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Changing of Seasons” on sekä ”Katharsis”-albumin avausbiisi että sen ensimmäinen single. Se on siis se sävellys, jonka tulisi lyödä epäilijöille luu kurkkuun ja osoittaa Santa Cruzin olevan vielä voimissaan. Biisin sanat ovatkin asiaankuuluvasti julistus uusien tuulien puhaltamisesta, vanhojen taakkojen taakse jättämisestä ja uhmakkaasta, itsevarmasta uudelleensyntymästä. Musiikki ei kuitenkaan valitettavasti heijasta juurikaan noita sanoja. Biisi ei uhku uhmaa ja elämänhalua, vaan se on maltillisessa keskitempoisuudessaan melko konservatiivinen valinta pelinavaukseksi. Toisaalta ymmärrän, ettei biisissä haeta riehumista sata lasissa vaan julistuksenomaista suureellisuutta, ja eri sovituksilla biisin melodioissa olisikin jonkin verran mahdollisuutta melko tarttuvaan biisiin. Kokonaisuutta ajavat kuitenkin alas suoraan sanottuna ala-arvoiset soundit. Santa Cruzin aikaisemmat albumit ovat olleet soundiensa puolesta todella päteviä tuotoksia, joten on suorastaan hämmentävää, millaista mössöä soundit ovat tällä kertaa. Erityisesti siksi, kun ”Katharsista” on hehkutettu osittain etukäteen juuri tuottaja Kane Churkon vuoksi; Churkon, joka on aikaisemmin tehnyt yhteistyötä niinkin nimekkäiden esiintyjien kuin Five Finger Death Punch, Papa Roach ja Ozzy Osbourne kanssa.

Potentiaalistaan huolimatta ”Changing of Seasons” ei siis yksinkertaisesti vain lähde. Samaa voisi sanoa sitä heti seuraavasta biisistä ”Bang Bang (My Worst Enemy)”. Biisi puskee menemään raskaine riffeineen ja onkin pätevä sävellys, mutta Archie Cruz ei tuo kokonaisuuteen sitä asennetta ja aggressiota, jota biisi niin kipeästi kaipaa lentoon lähteäkseen. Sanoituksissa uhkaillaan, että näin kovalle jätkälle ei kannata vittuilla, mutta sanoja ei usko hetkeäkään, koska niiden lausuja ei kuulosta uskovan niitä itsekään. Luonnehtisinkin laulun olevan sen sijaan laiskaa, ponnetonta ja monotonista muminaa. Archie Cruz kuulostaa suoraan sanottuna siltä, ettei hän välittäisi ollenkaan, mikä on hämmentävää, koska en usko asian olevan niin. Edellisen Santa Cruzin hajottua mies on tehnyt lyhyessä ajassa kovasti työtä rakentaakseen uutta tulevaisuutta itselleen ja bändilleen, ja esimerkiksi ”Katharsiksen” hän teki pääosin omin voimin soittaen kaiken itse, mikä sekin vaatii omistautumista.

Biisimateriaalin laskeneesta tasosta ei voi oikeastaan edes syyttää mitään radikaalia tyylin muutosta, sillä ”Katharsis” ei ole loppujen lopuksi kovinkaan kaukana siitä, mitä Santa Cruzin nimissä on tehty bändin aikaisemmilla levyillä. Levyn raskaammat hetket henkivät kasarihevin sijaan jopa metalcorea, mutta niitä vaikutteita bändi alkoi viljellä soundiinsa jo toisella albumillaan. Tuolloin siirtymä debyyttialbumin kasaritributoinnista hiukan modernimpaan soundiin onnistuikin vallan mainiosti, ja itsehän nimeäisin bändin nimikkolevyn yhdessä sen debyyttialbumin ”Screaming for Adrenaline” kanssa 2010-luvun parhaiden rock-albumeiden joukkoon. Bändin soundi henki piristävällä tavalla 90-luvun alun raskasta mutta tarttuvaa heviä Skid Rown ja Panteran hengessä, nyt vain 2010-luvulle päivitettynä. Kasaritukkaheviä tributoivia bändejä on noussut 2000- ja 2010-lukujen mittaan kuin sieniä sateessa, ja siinä joukossa Santa Cruz erottui ehdottomasti edukseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Jos bändin soundissa on kuitenkin jokin ainakin hiukan muuttunut, niin se on uuden materiaalin popahtavuus verrattuna edelliseen kolmeen levyyn. Päättääpä levyn jopa alkuperäiselle kappaleelle melko uskollinen cover Cyndi Lauperin kasarihitistä ”Time After Time”. Vinkkinä muuten, että synthwave-yhtye Gunship julkaisi myös coverin kyseisestä biisistä aikaisemmin tänä vuonna ilmestyneellä albumillaan ”Dark All Day”. Jos biisistä siis kaipaa hiukan alkuperäistä tunnelmallisempaa versiota, niin Gunship kuunteluun. Kun ”Katharsis” ei kuitenkaan ammenna vaikutteita pop-musiikista, tulevat vaikutteet 30 Seconds to Marsin kaltaisen modernin rockin suunnalta sellaisissa biiseissä kuin ”Into the War” ja ”Smoke Signals”. Eikä siinä ole sinänsä mitään vikaa. Ongelmana vain on, että on lukemattomia bändejä, jotka osaavat tehdä sen tyyppistä rockia paljon paremmin kuin Santa Cruz. Siinä porukassa bändi ei ole lähelläkään sitä vuoren huippua, mitä se oli kasarivaikutteisen hard rockin saralla. Selkeimmin kasarirokkia henkivä biisi tällä levyllä on varmaankin Guns N’ Rosesin ”Sweet Child O’Minen” kitaramelodiat mieleen tuova ”Salvation”.

”Katharsiksen” popeimmista biiseistä erottuu edukseen kuitenkin sinkku ”Testify” melko tarttuvien säkeidensä vuoksi. ”Testifykin” lässähtää kuitenkin lopulta kertosäkeessään, joka ei omaa edes murto-osaa säkeiden koukuttavuudesta, ja joka on soundiensa vuoksi vain epämääräistä mössöä. Tilanne on taas enemmän tai vähemmän käänteinen balladissa ”I Want You to Mean It”, jonka säkeet eivät juurikaan säväytä, mutta jonka kertsi onkin sitten yllättävänkin vaikuttava. Se onnistuu olemaan samaan aikaan sekä melankolinen että yllättävän kaunis. Mitä taas tulee levyn raskaampiin hetkiin kuuluvaan biisiin ”True Believer”, on mielestäni hauskaa, että kaksi suomalaistaustaista bändiä eli Santa Cruz ja Beast in Black ovat molemmat julkaisseet samana vuonna samannimisen biisin. Toinen noista kappaleista onkin yksi tämän vuoden suosikkibiisejäni, ja toinen on taas Santa Cruzin biisi.

Bändin aiempaan materiaaliin verrattuna ”Katharsis” kuulostaa loppupeleissä surullisen geneeriseltä, enkä usko, että sen biisit erottuvat rock-radiokanavien soittolistoilla oikein millään tavalla. Esimerkiksi sinkkubiisit ”Into the War” ja ”Tell Me Why” kuulostavat siltä kuin ne olisi jo kuullut paljon parempina versioina muiden bändien toimesta. Ikään kuin ne olisi kirjoittanut 15-vuotias rock-tähteydestä unelmoiva nuori, joka ei ole vielä löytänyt omaa ääntään vaan opettelee vasta kirjoittamaan biisejä. Vaikka Archie Cruz on oletettavasti tehnyt paljon työtä ”Katharsiksen” eteen, kuulostaa se kaikin puolin kiireessä hutaistulta ja amatöörimäiseltä, miltä bändin uran jatkoa ajatellen näin tärkeän albumin ei tulisi kuulostaa. Se ei todellakaan kuulosta jo uraa tehneen bändin neljänneltä albumilta, sillä jos bändien on tarkoitus kasvaa ja kehittyä, on Santa Cruz vain ja ainoastaan taantunut. Bändin olisi toivonut kuulostavan uudestisyntyneeltä feenikslinnulta, joka nousee tuhkasta lähteäkseen uljaaseen lentoon. Valitettavasti uusi ja uudistunut Santa Cruz muistuttaa feeniksiä enemmän kuitenkin Ikarosta. Aika näyttää, ehtiikö bändi liitämään niin korkealle kuin se haluaa ja saavuttaa kaikki tavoitteensa ennen kuin vahasiivet sulavat, ja maa on jo vastassa.

6½/10

Kappalelista:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

1. Changing of Seasons
2. Bang Bang (My Worst Enemy)
3. Into the War
4. I Want You to Mean It
5. True Believer
6. Tell Me Why
7. Testify
8. Smoke Signals
9. It Was You
10. Salvation
11. Time After Time

Santa Cruzin kotisivut
Santa Cruz Facebookissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kirjoittanut: Markus Mickels

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy