Kuva: Oula Myllyaho

Fermentosin rokkikukkoilun takaa paljastuu syvällisiä tunteita ja yhteiskunnallisia kannanottoja

Kirjoittanut Päivi Närvänen - 10.4.2025

Tamperelainen pop-rock-punk-yhtye Fermentos julkaisi 28. maaliskuuta viimeisimmän singlensä ”Sadako”. Kappale vie kuulijansa rakkauslaulujen ja stadionrockin maailmaan, jossa rakkauden ja kauhun elementit sekoittuvat ainutlaatuisella tavalla. Yhtye tunnetaan siitä, että se käsittelee arkielämän vaikeita aiheita kuten uupumusta ja puhumattomuutta fantasian, huumorin ja helposti lähestyttävän rock-musiikin keinoin. Kappaleen kirjoittaja Arttu Palolampi kuvaa:

”’Sadako’ ei ole tavallinen rakkauslaulu. Sen inspiraatio juontaa juurensa japanilaisesta elokuvataiteesta. Se kertoo elämää mullistavasta kohtaamisesta, joka jättää jälkensä tavalla tai toisella. Kappale on samalla kuitenkin samaistuttava, sillä se kuvaa rakkauden ainutlaatuisuutta, joka on ikään kuin liian hyvää ollakseen totta – ja onkin!”

Musiikillisesti kappale palauttaa rockin takaisin arvoiselleen paikalle isolla stadionsoundilla ja päähän porautuvilla pop-melodioilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Fermentos syntyi alun perin cover-keikkaprojektina vuonna 2023, mutta bändi päätyi jo muutamien treenien jälkeen tekemään omaa musiikkia. Reilu vuosi myöhemmin julkaistiin yhtyeen naivistinen esikois-EP ”Laukaa”. Fermentosin musiikissa yhdistyvät humoristinen pop-rock-punk ja tarinat, jotka saavat kuulijan pohtimaan omaa elämäänsä. Yhtyeen missiona on sanoittaa ja tuoda esiin arkielämän vaiettuja tunteita ja yhteiskunnallisia teemoja ja herättää kuulija ajattelemaan asioita huumorin ja helposti lähestyttävän ilmaisun kautta. Yhtye summaa:

“Meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa ympärillämme olevaan kulttuuriin ja yhteisöön sekä purkaa haitallisia toimintatapoja säilyttäen kuitenkin rock-musiikkiin kuuluva positiivinen kukkoilu ja vouhotus.”

Fermentos on matkalla suomalaisen rockin kärkeen ja tavoitteena on nousta merkittäväksi rock-toimijaksi Suomessa. Yhtye aikoo lähivuosina valloittaa klubi- ja keikkalavat sekä osallistua bändikilpailuihin kuten Emergenzaan. Tulevaisuuden haaveisiin kuuluu myös esiintyminen isoilla festivaaleilla kuten Provinssissa ja Rockfestissä jo ensi vuonna. Tällä hetkellä bändi työstää seuraavaa EP:tään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kaaoszine otti Fermentosin meiningistä tarkemmin selvää muutaman kysymyksen merkeissä:

Mistä bändin nimi tulee?

Bändin ensimmäisiin omiin kappaleisiin ammennettiin inspiraatiota lähinnä ”hauskoista” kilju-vitseistä. Toisaalta käymisreaktio kuvastaa osuvasti myös luovaa prosessia erityisesti punk rock -yhteydessä. Laulajamme on myös osaltaan integroitunut latinalaisamerikkalaiseen kulttuuriin, joten oli luontevaa hakea hieman espanjankieltä mukailevaa väännöstä käymiseen eli fermentoitumiseen liittyen. Niin syntyi Fermentos!

Onko kokoonpano pysynyt alusta saakka samana?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Fermentos syntyi alkuvuodesta 2024, kun Aleksi (kitara) ja Joni (rummut) halusivat perustaa punk-cover-bändin. Arttu pyydettiin mukaan laulamaan ja pakotettiin soittamaan bassoa. Pian huomattiin, ettei coverien soittelu kiinnostanut juuri ketään ja todettiin, että samalla vaivalla tehdään omat biisit coverien opettelun sijaan. Nyt reilun vuoden olemassaolon jälkeen perustajajäsenet ovat pysyneet yllättävän hyvissä väleissä, eivätkä taiteelliset erimielisyydetkään ole päässeet riistäytymään käsistä. Alkuperäinen kolmikko siis jatkaa vahvasti eteenpäin. Trioa täydentämään on välillä toki harkittu keikkamuusikoita. Ehkä sitten seuraavalla festarikeikalla, heh!

Mitkä ovat omat suosikkibändinne?

Aleksi: Minulle tärkeimpiä bändejä ovat muun muassa Alice in Chains ja Black Sabbath. Molemmissa bändeissä puhuttelevat erityisesti massiiviset riffit. Black Sabbathin alkukantantaisen raaka soundi sekä raskaan musiikin pioneerityö jaksavat kiehtoa vuodesta toiseen. Alice in Chainsissa iskevät lujaa myös väkevät lauluharmoniat. Punkin puolelta erityisesti Sum41 on vaikuttanut Fermentosin musiikkiin. Ylipäätään raskas ja raaka mutta melodinen musiikki sykäyttää.

Arttu: Oma musiikkimakuni on laajentunut vuosien varrella metallista, rokista ja punkista esimerkiksi popiin, räppiin ja countryyn saakka. Nykyään suosikkibändien nimeäminen on vaikeaa, mutta suurta vaikutusta ovat saaneet  vuosien varrella aikaan muun muassa Metallica, Black Sabbath, Red Hot Chili Peppers, Ramones, Misfits, räppäri Future, popparit Halsey ja Phoebe Bridgers, Bring Me The Horizon ja Lorna Shore. Myös suomirokin suunnalta vaikutteina ovat olleet esimerkiksi Apulanta ja Pää Kii. Fermentosin musiikissa pyrin yhdistelemään rokin perinteitä pop-elementteihin hardcore-asenteella ja pitämään hauskaa eri vaikutteiden sekoittamisella.

Joni: Rumpujen soittooni ovat vaikuttaneet erityisesti Led Zeppelin ja Nirvana. Luolamiesmäisen luja paiskonta saa karvat ja muut pystyyn. Myös vanhanliiton thrash/groove metal iskee kuin ”denssi”, josta esimerkkeinä Sepultura ja Pantera. Takomisen lisäksi myös vahvat melodiat kiinnostavat, eikä kunnon poppikertsiääkään karsasteta. Juustoisista pop punk -bändeistä nostettakoon esimerkiksi Blink-182. Areenarokin puolelta Foo Fighters tekee tehtävänsä. Noista esikuvista ammennan paljon myös Fermentosin musiikkiin.

Mitä singlen nimi ”Sadako” tarkoittaa?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Se viittaa kauhuelokuva Ringun haamuun, joka piinaa ihmisiä legendaarisen videokasetin kautta. Kappaleen tekovaiheessa oli selvää, että se tulisi olemaan romanttista virettä, mutta aivan pelkkä sokerikuorrute ei tuntunut täysin luontevalta. Tekstiin otettiinkin mukaan hieman yliluonnollisia elementtejä – entä jos romantiikan kohteena olisikin esimerkiksi Sadakon kaltainen olento?

Onko keikkoja tiedossa?

Toistaiseksi Fermentos on kulkenut Leevi and the Leavingsin jalanjäljissä. Vuoden ankaran taiteilun jälkeen on keikkasettiin tarvittavat biisit kasattuna ja jo lähes treenattuna. Kesälle saattaa olla siis keikkoja tiedossa, mutta kalenterista löytyy vielä tilaa! Tavoitteena on aloittaa Tampereen ja Helsingin keikkalavojen valtauksesta. Kaikki bändin jäsenet ovat keikkailleet aiemmin muissa kokoonpanoissa vaihtelevalla aktiivisuudella.

Löytyykö Fermentosille omaa mottoa?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Live, love, laugh = vesi, hiiva, sokeri. Pistetään ainekset kasaan ja katsotaan, mitä tulee!

Haluatteko lähettää terveisiä Kaaoszinen lukijoille?

Make DIY great again! Mikäli avomielinen rock-hauskanpito vakavampiakaan aiheita unohtamatta innostaa, ota Fermentos seurantaan ja katsotaan, mitä tuleman pitää!

Sadako” löytyy suoratoistopalveluista, ja pääset sen pariin myös tästä:

Tekijätiedot:
Sävellys: Aleksi Rantala, Arttu Palolampi
Sanoitus: Arttu Palolampi
Sovitus: Aleksi Rantala, Joni Pohjola, Arttu Palolampi
Tuottaja: Fermentos
Äänittäjä: Jykä Ahola
Studiomuusikot: Aleksi Rantala, Joni Pohjola, Arttu Palolampi, Jykä Ahola
Julkaisija: Fermented Records
Miksaaja: Jykä Ahola
Masteroija: Jykä Ahola

Fermentos:
Arttu Palolampi – laulu & basso
Aleksi Rantala – kitara
Joni Pohjola – rummut

Tutustu bändiin lisää Linktreen kautta.