Festareiden odotetuimmat esiintyjät kesällä 2015, osa 1

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 20.5.2015

South Park Festival 2014 (2)Kesä 2015 tuo jälleen tullessaan monenkirjavia musiikkifestareita, jotka tarjoavat esiintyjiä moneen lähtöön raskaimmasta metallista hipsteriyden rajan tuolle puolen. Päätimme festarikuumeen lievittämiseksi (ja mielikuvituksettomuuttamme ja tekemisen puutettamme) listata artikkelisarjan muodossa muutamia esiintyjiä tulevan kesän festareilta ja jokaiselta heiltä pari kappaletta, jotka toivoisimme kuulevamme livenä horisontissa siintävän festarikauden aikana.

Ghost – Ilosaarirock @ Laulurinne, Joensuu 19.7.2015Ghost (7)

Viimeistäänkin ”Infestissumam” -levyllä paikkansa nykypäivän rock-musiikin suurien yhtyeiden joukossa sinetöinyt Ghost on parhaillaan työstämässä kolmatta levyään. Kesän 2015 aikana bändi tullaan näkemään Suomessa yhden ainoan kerran Joensuun Laulurinteellä järjestettävän Ilosaarirockin päätöspäivänä. Keikkaa on jo etukäteen povattu ”vuoden pelottavimmaksi keikaksi”. Pelottavuudesta en tiedä, mutta Ghost on joka ikinen kerta tarjonnut live-esiintymisillään kokonaisvaltaisen elämyksen, joten ei ole syytä uskoa sen pettävän tälläkään kertaa. Jotta bändin esiintyminen Ilosaarirockissa olisi täydellinen, olisi syytä sisällyttää settilistaan seuraavat kappaleet:

Elizabeth” – ”Opus Eponymous” (2010)

Ghostin viiden vuoden takainen debyyttialbumi löi monet ällikällä, mutta itselläni kesti jonkin aikaa ymmärtää se täysin. ”Elizabeth” oli kuitenkin yksi niistä kappaleista, joka iski täysillä heti ensikuulemalla hyytävällä tunnelmallaan ja tarinallaan satoja nuoria naisia 1500 – 1600-lukujen taitteessa tappaneesta Elizabeth Báthorysta. Jostain syystä kappale ei kuitenkaan ole viimeisillä Suomen-keikoilla kuulunut Ghostin live-arsenaaliin yleisön toiveista huolimatta. Nyt olisi suotuisa aika korjata tuo vääryys.

I’m a Marionette” (ABBA-cover) – “If You Have Ghost” -EP (2013)

Ghost on kyllä soittanut pariakin cover-kappaletta vakituisesti keikoillaan, mutta ABBAlta lainattua “I’m a Marionettea” ei ole taidettu kuulla livenä kovin monta kertaa, mikä on huutava vääryys ottaen huomioon, että tämän onnistuneempia covereita ei ole monta. Alkuperäinenkin versio on häiriintyneisyydessään lähes pelottava, mutta Ghost on tuonut kappaleeseen ripauksen omaa korvaamatonta kosketustaan, joka tekee siitä entistäkin karmaisevamman.

Korpiklaani – Nummirock @ Nummijärvi, Kauhajoki 19.6.2015

Korpiklaani 2015Kotimaamme merkittävimpiin yhtyeisiin lukeutuva folk metallin kulmakivi Korpiklaani ei keikkaile turhan usein täällä päin, joten Nummijärven tuntumassa on juhannusviikonloppuna ainutlaatuinen tilaisuus katsastaa yksi koko maailman kovimmista, viihdyttävimmistä ja iloisimmista livebändeistä erittäin otollisessa festivaaliympäristössä. Vaikka yhtyeen suosio onkin ulkomailla aivan toisessa mittakaavassa kuin koto-Suomessa, niin joka ikinen kerta, kun olen sen esiintymistä todistanut, on talo ollut pullollaan iloisia ihmisiä. Korpiklaanin diskografia on pitkä ja kirjava, mutta onnistuin kuitenkin valitsemaan kaksi kappaletta, jotka haluaisin ennen kaikkea kuulla Nummirockissa:

Sen Verran Minäkin Noita” – “Noita” (2015)

Ehdin jo taannoisessa arvostelussani hehkuttamaan tätä kappaletta Korpiklaanin koko levytyshistorian raskaimpana mutta silti tunnistettavan korpiklaanimaisena kappaleena. En todellakaan odottanut näin metallista biisiä, mutta otin sen vastaan avosylin ja niin tekisin myös Nummirockissa, mikäli bändi päättäisi sisällyttää sen settilistaansa. Harva yhtye voi rehellisesti sanoa musiikkinsa paranevan levy levyltä vielä näinkin monen julkaistun albumin jälkeen.

Northern Fall” – “Korven Kuningas” (2008)

Tämä taisi olla ensimmäinen kappale, jonka kuulin Korpiklaanilta joskus, kun vielä potkuttelin potkulaudalla ympäri koulun pihaa herättäen ihastusta ja pelkoa luokkalaisissani. Korpiklaani oli myös yksi yhtyeistä, jonka kuuntelusta alkoi oman tieni kulkeminen musiikkitottumuksissa radion massatuotettujen muoviartistien väistyessä syrjään. Olen nähnyt Korpiklaanin liveolosuhteissa lyhyen elämäni aikana suhteellisen monta kertaa, mutta en muista koskaan kuulleeni tätä kappaletta muutoin kuin levyltä soitettuna.

Bloodbath – Tuska @ Suvilahti, Helsinki 27.6.2015

Bloodbath1Tämä monien metallimusiikin suurten tekijöiden superkokoonpano saapuu kesäkuun viimeisenä viikonloppuna Suomeen kolmatta kertaa. Edellinen esiintyminen oli viisi vuotta sitten niin ikään Tuskassa ja tuolloin oli lähellä, ettei täyteen ahdetussa teltassa tullut ruumiita, kun Bloodbath iski ilmoille ensimmäiset nuottinsa. Odotan keikkaa innokkain ja pelonsekaisin tuntein. Viime vuonna yhtye julkaisi ensimmäisen uuden levynsä kuuteen vuoteen, ja siltä olisi syytä saada ainakin ne kovimmat kappaleet livesoittoon.

Famine of God’s Word” – “Grand Morbid Funeral” (2014)

Old Nickin vahvistama uusi Bloodbath näyttää kyntensä kentien kaikkein terävimmin juuri tässä kappaleessa, joka esittelee yhtyeen uudistunutta, brutaalia vanhan koulukunnan death metal -riffittelyä savuisten soundien siivittämänä. Muutoksen tuulet ovat saaneet Bloodbathinkin kiinni, mutta perusasiat ovat silti pysyneet vahvasti mukana.

Eaten” – “Nightmares Made Flesh” (2004)

Tämä on ehkä kaikkein kliseisin ja ilmiselvin valinta Bloodbathin settilistaan, mutta miten tämän kappaleen nyt voisi jättää mainitsematta? Bändin parhaalta ja brutaaleimmalta levyltä napattu biisi on kuulunut Bloodbathin settilistaan vakituisesti ilmestymisestään lähtien, eikä ihan syyttä. En pysty nimeämään yhtäkään toista näin raskasta, brutaalia, raakaa, koukuttavaa ja voimakasta death metal -kappaletta. Meinaa katkoa niskat jo kuulokkeistakin kuunneltuna.

Architects – Tuska @ Suvilahti, Helsinki 26.6.2015

Architects 2012Hatebreedin sekä The Dillinger Escape Planin inspiroimaan moderniin metalcoreen on mahdollista tutustua Tuska-perjantaina, kun Englannin Brightonissa kymmenisen vuotta sitten perustettu Architects heittää ensimmäisen festivaalikeikkansa Suomessa. Niin death- kuin matikkametalliakin tyylissään yhdistelevä jengi on tullut tunnetuksi myös ällistyttävän lavaenergiansa ansiosta, ja Nosturissa viime vuoden alkupuolella kietaistu keikka sai minut odottamaan seuraavaa kohtaamistamme.

”Naysayer” – ”Lost Forever // Lost Together” (2014)

Jos tämä ei saa bändistä etukäteen epätietoisen tallaajan katsahtamaan päälavan suuntaan, niin ei tule milloinkaan tapahtumaan. Viimeisimmän albumin parasta antia edustava lohkaisu kajautetaan ilmoille todennäköisesti sen verran tarttuvasti, että viimeisen kertsin yhteishuutoon tarttuu mukaan muutama uusikin hammasrivistö.

”Devil’s Island” – ”Daybreaker” (2012)

Matikkamainen mutkittelu ja vokaalien puhtaus yhdistyvät mukavasti keskivaiheen raskaampiin osuuksiin. Kivaa kuultavaa livenä, yksi viime keikan mieleen pinttyneimmistä repäisyistä.

A Day To Remember – Provinssi @ Seinäjoki 24.6.2015A Day To Remember

Toistamiseen Seinäjoelle saapuva floridalaisviisikko on yksi Provinssin viimeisimmistä kiinnityksistä. Viisi vuotta sitten järkyttävässä kaatosateessa läpi reivattu veto saa tänä vuonna varmasti osakseen enemmän silmäpareja, ja bändin positiivisesti erottuva post-hardcore -tarjonta sopiikin Ihmisten Juhlaan varsin piristävästi.

”2nd Sucks” – ”What Separates Me From You” (2010)

Metalcoren suuntaan taipuva energiapaukku saa pelokkaimmat singahtamaan pois pittikarkeloiden alta jo intron aikaan. Biisi on omiaan näyttämään, kuinka moneen junaan tästäkin esiintyjästä on.

”I’m Made Of Wax, Larry, What Are You Made Of?” – Homesick (2009)

Vokaalisesti puhtaampaan puoliskoon keskittyneemmän veisun kiskaisu saattaa saada tietynlaista tyylisuuntaa menneinä vuosina edustaneiden tyttöjen ja poikien festaritennarit kopisemaan, vaan eipä käy kieltäminen, etteikö tästä nostalgiamieli kirkastuisi. Nähtäväksi jää, kuinka paljon vanhempaa materiaalia yhtye päättää settilistaan sisällyttää.

Teksti: Jyri Kinnari & Vilma Ala-Koukkari