Festareille kesällä – mitä mukaan ja missä majoittua

Kirjoittanut Matti Mäkinen - 7.3.2022

Festarikesän kohtapuolin kolkuttaessa ovella monet ovat lippunsa halauamiinsa tapahtumiin jo hankkineet. Jos olet aikeissa lähteä festareille kesällä, kannattaa jo ennen lähtöä miettiä muutamaa tärkeää asiaa. Kuljetuksien, majoituksen ja toki tärkeimmän – festarilipun mukaan ottamisen lisäksi kannattaa mukaan varata muitakin tärkeitä asioita, jotka tekevät kokemuksesta mahdollisimman miellyttävän ja ikimuistoisen.

Majoitus

Jos matkustat festareille tai konserttiin toiseen kaupunkiin tai alueelle, kannattaa majoitusta miettiä hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Useimmiten majoituspaikat täyttyvät jo kuukausia ennen tapahtumaa, joten jos tarkoituksenasi on majoittua hotellissa tai vaikkapa hostellissa, tulee majoitus varata ajoissa. Hotellimajoituksessa etuna on tietenkin se, että saat hyvät yöunet sängyssä nukkuessasi, ja aamukahvia siemaillessa, puhelin ladattuna, voit tsekata vaikkapa uudet pikakasinot ennen alueelle lähtemistä.

Hotellimajoitusta halvempi vaihtoehto on tietysti majoittua leirintäalueella. Yleensä näitä paikkoja ei tarvitse varata etukäteen, vaan tilaa on suunniteltu riittäväksi kaikille halukkaille. Muista kuitenkin siivota jälkesi lähdettäessä; nykyisin lähes kaikilla festareilla leirintäalueella on käytössä telttapantti. Järjestyksenvalvojat tarkistavat telttapaikkasi ja sen ympäristön lähdön yhteydessä, ja mikäli aluetta ei ole siivottu kunnolla, tulee se tehdä, ennen kuin pantti palautetaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Leirintä alueella majoittuessa on sekin hyvä puoli, että mikäli hieman askeettisempi majoittuminen ei haittaa, yleensä itse tapahtuman musiikin tauottua yöksi, leirintäalueella bileet jatkuvat!

Yksi vaihtoehto majoitukselle on tietysti kaverin tai sukulaisen luona majoittuminen tapahtuma-aikana. Muistathan kuitenkin ottaa rauhassa festari-illan jatkoilla, mikäli sellaisille päädyt.

Kuljetukset

Yleensä julkinen liikenne on paras tapa kulkea majoitukselta festaripaikalle, jos tarkoituksenasi on majoittua hieman kauempana tapahtumapaikasta. Todella suuren määrän ihmisiä pakkautuessa pienelle alueelle, ovat tiet yleensä käytännössä aivan tukossa. Joskin, erityisesti festareilla, on festaribusseille ja muulle julkiselle liikenteelle taatu pääsy alueen läheisyyteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myös alueelta poistumiseen kannattaa käyttää samaa logiikkaa, erityisesti koska ihmiset tuppaavat lähtemään viimeisen keikan jälkeen. Mikäli pääartisti ei aivan omaa musiikkimakuasi ole, kannattaisiko poistuminen alueelta suorittaa jo hieman aiemmin?

Jokatapauksessa, liikutpa sitten julkisilla kulkuneuvoilla, omalla autolla, tai taksilla, kannattaa myös liikkumisen suunnitteluun varata aikaa ja miettiä eri vaihtoehtojen mielekkyyttä. Muuten saatat joutua odottamaan jopa useita tunteja bussi- tai taksijonossa yöllä. Varsinkin jos olet päättänyt varata esimerkiksi taksin, kannattaa varaus tehdä mahdollisuuksien mukaan jo aiemmin illalla saatavuuden takaamiseksi.

Ota ainakin nämä asiat mukaan festareille

  • Festarilippusi. Vaikka tämä kuulostaakin itsestäänselvyydeltä, ei varmasti olisi ensimmäinen tai toinen kerta, kun joku festarivieras on unohtanut lippunsa matkasta.
  • Puhelin ja laturi. Varsinkin nykyään, kun monet festariliput ovat digitaalisia, akun loppuminen “sopivalla” hetkellä saattaa olla katastrofi.
  • Käteistä rahaa. Mikäli festareilla ei ole käytössä niin sanottua raharanneketta, korttimaksaminen saattaa ruuhkautua ja olla – jollei mahdotonta – ainakin toivottoman hidasta
  • Säähän sopivat vaatteet ja erityisesti kengät. Tarkkaile säätiedotusta ja varaa mukaan esimerkiksi kertakäyttösadetakki. On hyvä muistaamyös, että monen päivän seisominen epämukavissa kengissä on juurikin sitä – epämukavaa!
  • Korvatulpat ja vessapaperia. Nämä eivät paljoa tilaa vie, mutta liian lähellä kuunneltu kovaääninen musiikki saattaa vahingoittaa korviasi pysyvästi. Ja kun hätä yllättää, usein varsinkin bajamajoissa vessapaperia ei joko ole, tai se on monen kävijän jäljiltä sellaisessa paikassa jossa sen ei kuuluisi olla – muualla kuin siinä paperitelineessä.

Luetuimmat

Uusimmat