Festariennakko: Dark River Festival ensimmäistä kertaa kolmipäiväisenä kinkerinä 11.-13. elokuuta

Kirjoittanut Heidi Kohonen - 3.8.2022

Dark River Festival Kotkan Honkalan hiihtostadionilla lähenee jo kovaa vauhtia. Festarikävijöiden iloksi festivaali on laajentunut kolmipäiväiseksi tänä vuonna ja se järjestetään 18. kertaa 11.-13. elokuuta. Festareiden omilla sivuilla lukee näin: ”festivaalilla esiintyy 20 artistia, jotka esiintyvät alueen kahdella lavalla. Lisäksi festivaali tarjoaa kävijöilleen kattavan ruokamaailman, loistavan juomatarjonnan sekä monipuoliset oheispalvelut. Tämän kaiken lisäksi festivaali panostaa elämyksellisyyteen ja asiakaskokemukseen, joka tulee näkymään erityisesti festivaalialueella.” Itse olen menossa tänä vuonna ensimmäistä kertaa, mutta aiemmilta vuosilta olen kuullut paljon kehuja. Kyseessä on käsittääkseni idylliset hyvänmielen synkät festarit, jossa on tänäkin vuonna pirun kova kauttaus.

Torstai 11.8.

Tänä vuonna festarit alkavat jo torstaina 11. elokuuta. Silloin paikalla esiintyvät Asim Searah, Medeia sekä Omniun Gatherum. Monilahjakkuus Asim Searah (mm. Wintersun, Kiuas, Damnation Plan) vetää akustisen setin torstain alkuiltaan festarien avaajana. Varmasti mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen esitys. Ilta jatkuu Medeian rytistellessä lavalle. Medeia on death metalia takova tamperelainen vuonna 2002 perustettu yhtye ja itse suuntaisin ehdottomasti todistamaan tämän bändin livekunnon. Illan päättää Omniun Gatherum, joka on varmasti kaunis lopetus ensimmäiselle päivälle. Jos eksyt paikalle jo torstaina, niin ehdottomasti kannattaa käydä katsomassa kaikki. Jos ajattelit tulla vasta perjantaina, niin suosittelen harkitsemaan saapumista jo torstaina; kolme kovaa heti kärkeen.

Perjantai 12.8.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Perjantaina jatketaan hyvin alkanutta menoa. Silloin lavalle nousevat Hypocrisy, Ensiferum, Septicflesh, Betraying the Martyrs, Monuments, Wolfheart, Kaunis Kuolematon, Shade Empire, Detset sekä Where’s My Bible. Festareilla on todella kova kauttaus ja tätä festariennakkoa kirjoittaessa tutustuin tarkemmin moniin ja alunperin olin menossa kuuntelemaan vain muutamaa bändiä, mutta nyt täytyy varmaan tapittaa silmä kovana kaikki. Joka tapauksessa tässä muutama oma tärppi perjantain ratoksi: portit aukeavat klo 14 ja Where’s My Bible aloittaa klo 15, joten viimeistään silloin on hyvä saapua paikalle. Bändi voitti ansaitusti kesän raskaimman bändikilpailun ja näin ollen pääsee esintymään sekä Saarihelvettiin että Dark River Festivaaliin. Olin todistamassa bändikilpailun finaalia Helsingin On the Rocksissa viime kuussa ja lyhyestä soittoajasta huolimatta bändi vakuutti rouhealla meiningillä ja ammattimaisilla otteilla.

Seuraavaksi jatkaisin Wolfheartin pariin. Bändin solisti Tuomas Saukkonen on vähäeleinen esiintyjä, mutta musiikki puhuu puolestaan ja tuntuu persuksissa asti. Wolfheart tykittää livenä kovan setin ja sitä on miellyttävää seurata. Bändi örisee sekä soittaa uskomattomalla voimalla ja turhuuksiin ei käytetä aikaa vaan luvassa on varmasti taas tiukka setti! Wolfheart on tehnyt mittavan uran melodisen death metalin parissa ulkomaita myöten. Pientä taukoa väliin ja seuraavaksi suuntaisin ranskalaisen Betraying the Martyrsin livevetoa tsekkaamaan. Bändi on hiukan tuoreempi (perustettu 2008), joten intoa ja energiaa varmasti löytyy tältä metalcorea paukuttavalta yhtyeeltä. Bändi julkaisi tänä vuonna uuden EP:n ”Silver Lining”. Jos bändin keikka jää väliin Dark Riverissä, niin heidät voi todistaa Merihelvetissä vielä tämän vuoden lokakuussa.

Oma ikisuosikkini on Kaunis Kuolematon ja tämän festarin odotetuin esiintyjä, ainakin itselle. Bändi on julkaissut muutaman pitkäsoiton ja EP:n, tuorein niistä on ”Syttyköön Toinen Aurinko”. Kaunis Kuolematon ei livenä ole sellainen bändi, jossa pittejä nähdään pyörivän tai ihmiset pomppivat yleisössä. Mutta tämän ei kannata antaa hämätä! Bändi soittaa uskomattoman upeita kappaleita kun vain malttaa kuunnella ja solistin Olli Suvannon örinä on jotain sellaista, mikä kannattaa ehdottomasti livenä todistaa. Tätä täydentää hienosti Mikko Heikkilän puhdas laulu. Olen kiertänyt elämäni aikana useita festareita ja keikkoja, mutta Kaunis Kuolemattoman keikat ovat vieläkin sielä kärkipäässä, se on hieno kokemus.

Festari on koonnut kasaan hienosti myös kansainvälisiä bändejä. Niitä ovat mm. kreikkalainen Septicflesh, joka täräyttää settinsä perjantai-iltana. Siitä ilta jatkuu kotimaisten Shade Empiren sekä Ensiferumin pariin. Jälkimmäisen olen nähnyt livenä ja se on oikein menevä sekoitus folk-, viikinki- death- ja heavy metalia. Shade Empire on itselle uusi tuttavuus, mutta ehdottomasti sellainen, jota livenä olen menossa tsekkaamaan. Tästä ilta etenee Monumentsin (Englanti) pariin ja illan päättää vielä ruotsalainen Hypocrisy. Monet näistä bändeistä ovat itselle vielä valitettavasti tuntemattomia, mutta festareissa onkin parasta se, että tutustuu uusiin bändeihin ja pääsee tutustumaan niihin heti livenä ilman sen kummempia ennakko-odotuksia.

Lauantai 13.8.

Jatketaanpas sitten lauantain pariin. Taaskin kova kattaus, josta varmasti löytyy jokaiselle jotain. Lauantaina lavoilla paukuttaa Fleshgod Apocalypse, Moonsorrow, The Crown, Bloodred Hourglass, Metsatöll, In Mourning, Brymir, Tyrantti, Lähiöbotox sekä Ember Falls. Tässä muutamat nostot lauantain kattauksesta; päivän alkupään esiintyjä Brymir takoo melodista extreme metallia ja heidät olenkin nähnyt aiemmin livenä ja silloin toimi hyvin. Brymir on julkaisemassa 26.8. uuden albumin ”Herald of Aegir” ja tässä siltä levyltä tullut nimikkosingle ”Herald Of Aegir”.

Kaiken synkistelyn keskellä ilta etenee Ember Fallsin tahdissa. He ovat juuri julkaisseet EP:n ”Experiments”, jolta löytyy covereita, mm. In FlamesinCloud Connected”. Ilta jatkuu Lähiöbotoxin luotsaamana. Bändi on rap metal yhtye nimenomaan sieltä lähiöistä ja keikolla välittyy hyvä, energinen meininki ja bändi ottaa kantaa moniin yhteiskunnan epäkohtiin. Peukku ylöspäin ja keikkaa tsekkaamaan. Sen jälkeen lavalle kapuaa Bloodred Hourglass, joka on ollut hyvässä nosteessa pitkän aikaa. Bändi on keikkaillut varsinkin tänä kesänä paljon ja on loistava lisä minne tahansa ja on ollut kiva, että yhtyettä on päässyt näkemään useammassa paikassa ja he ovat olleet mukana esimerkiksi useammalla Rock in the City -festareilla, jossa varmasti on tehnyt vaikutuksen Popedan keskellä. Bändillä on hemmetin kova keikkakunto ja tätä keikkaa ei kannata jättää väliin!

Seuraavana metsän siimeksestä lavalle kapuaa virolaisesta kansanmusiikista inspiraatiota ottava Metsatöll. Yhtye esiintyy viroksi, mutta se ei menoa haittaa vaan ainakin omaan korvaan kuulostaa todella mielenkiintoiselta ja varmasti on tulossa loistava ja erilainen esitys. Olen aina ihannoinnut bändejä, jotka ottavat vaikutteita oman maansa historiasta, muusta musiikista ja tekevät niistä oman näköisen kokonaisuuden. Bändin tuotannosta löytyy kyllä kovempaakin menoa eli pelkkää tanhuamista ei ole tarjolla. Metsatöllin jälkeen Dark Riverin illan siimeksessä nousee lavalle Moonsorrow, joka esittää ainoat Suomen keikkansa Saarihelvetissä ja Dark Riverissä. Bändi oli pienellä keikkatauolla aiemmin terveysongelmien takia, mutta on nyt palannut takaisin lavoille ja on varmasti odotettu esiintyjä Kotkan synkässä yössä. Esikristillistä pakanamusiikkia esittävän bändin tuotanto on aika synkkää ja siinäkin on vaikutteita kansanmusiikista, mutta käsittääkseni esiintyminen on kuitenkin viihdyttävää ja keikoilla on hauskaa.

Viimeisimmän tiedon mukaan ainoan keikkansa tänä vuonna The Crown soittaa pelkästään Dark River Festivalissa eikä seuraavaa kertaa Suomessa ole vielä tiedossa. Eli nyt on ainutkertainen tilaisuus päästä todistamaan tämän ruotsalaisen death- ja thrash metal yhtyeen setti livenä. Illan ja koko festarit kruunaa italialainen Fleshgod Apocalypse. Yhtye on tunnettu tenorilaulusta ja klassisen musiikin vaikutteista, mutta bändi kyllä paukuttaa sellaista tahtia, että kelpaa varmasti jokaiselle metallimusiikin ystävälle. Sinfonian ja metallin yhdistelmää, mikäs sen parempaa.

Kaiken kaikkiaan itse odotan festareita innolla. Bändit ovat valittu hyvin sopivaksi Suomen kamaralle ja jylhään metsämaisemaan. Olen aina ollut pienempien festareiden kannattaja ja niitä odotan erityisellä lämmöllä. Tunnelma on aina hyvä ja aika erilainen verrattuna isompiin festareihin. Jos et ole vielä Dark Riverissä käynyt, niin rohkeasti mukaan vaan ja jos olet aiempina vuosina ollut mukana, niin tervetuloa uudelleen!

Jos liput vielä uupuu: https://darkriverfestival.com/liput/

Dark River Festivalin Facebook: https://www.facebook.com/kymidarkriver

Festarin omat kotisivut: https://darkriverfestival.com/

Luetuimmat

Uusimmat