Festariennakko: Dark River Festival toivottaa metallikansan kanssaan puhaltamaan 20 kynttilää

Kirjoittanut Ilona Pakarinen - 4.7.2024

20 vuotta täyttävä Dark River Festival kutsuu jälleen metallinnälkäisen yleisön lämpimään syleilyynsä. Tämä 20 vuotta sitten paikallisilla demobändeillä startannut festivaali on jatkanut kehitystään ja maltillista kasvuaan kohti nimekkäitä ulkomaan vahvistuksia, unohtamatta kuitenkaan sitä, mistä kaikki on aikanaan lähtenyt, eli paikallisuutta. Persoonallinen ja lämminhenkinen festivaali Kotkan Honkalassa järjestetään 8.-10.8.2024 – Tule mukaan!

Torstai

Viime vuoden tapaan nämä kinkerit alotetaan jo torstaina. Mistään kädenlämpöisestä etkoilupäivästä ei voida puhua, sillä festivaali rykäistään käyntiin heti kovat panokset piipussa, kun lavalle nousee metallimaailman kuumia nimiä niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Children Of Bodom-faneille, ja kaikille muillekin korvakarkkia on luvassa heti torstaina kun CoB-kiipparistin Janne Wirmanin sooloprojektista alkunsa saanut Warmen nousee Dark Riverin lavalle. Vuosien saatossa Wirmanin sooloprojekti on jykevöittänyt juuriaan Suomen metallia sykkkivässä maaperässä julkaisten jo useamman pitkäsoitton ja hellien metallikansan sydämiä. Eri metallimusiikin genrejä sekoittelevan yhtyeen energia on suvereenia soitantaa, joka saa varmasti sytytettyä Honkalan hiihtostadionin vierailijat liekkeihin jo heti aloituspäivänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Dark Riverissä nähdään tänäkin vuonna monia mielenkiintoisia ulkomaalaisia yhtyeitä. Torstaina mielenkiintoa herättelee juuri sopivalla tavalla tummanpuhuvaa mystiikkaa tarjoileva Gaerea. Tätä portugalilaista metalliyhtyettä on kuultu verrattavan toisinaan puolalaiseen Mgla:han. Kuitenkin unohtaisin tämän yhtyeen kohdalla liialliset vertailut vaan kehottaisin tsekkaamaan yhtyeen meiningin itse, kun yhtye ottaa Dark Riverin lavan haltuun torstaina. Yhtye hellii niin vankkumatonta black metal -yleisöä kuin uuden sukupolven äärimmäisyyksillä mässäilevää metallikansaa. Yhtye uhkuu voimaa tummanpuhuvasta kauneudesta ja onnistuu kääntäämään ihmiskunnan kärsimykset mitä hienommaksia taiteeksi, musiikin keinoin.

20-vuotista juhlavuottaan viettävä Dark River ei unohda paikallista aspektia festivaalien aloitustahdeillakaan. Monesti Dark Riverin lavalla nähty, Kotkassa perustettu Domination Black saa kunnian aloittaa juhlavuoden musiikillisen iloittelun. Yhtyeen musiikista kuulee vaikutteita 1980-luvun thrash metalista, klassisempia heavy metal soundeja unohtamatta. Vuonna 2003 perustetulla yhtyeellä on vuosien saatossa kertynyt laaja fanikunta paikallisesta yleisöstä, mutta kehoitan kauempaakin matkaavaa festarikansaa saapumaan festivaalialueelle aloituspäivänä ajoissa, ja tsekkaamaan kyseisen orkesterin.

Perjantai

Perjantain kattaus jatkaa kovan linjan metallitykittelyä. Lavalle nousee metallimaailman veteraaneja niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Tähän soppaan kun lisätään ainutlaatuista nostalgialehtien havinaa ja tuoreita, metallimusiikin hyvässä nosteessa olevia, tulokkaita, syntyy soppa mistä ei voi kieltäytyä, vaan tämä tulee nauttia jokaista pisaraa myöten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

20-vuotiaan Dark River festivaalin lavalle saadaan melkoinen metallimaailman jättiläinen, kun yhdysvaltalainen Exodus ottaa sen minkä sille kuuluu. Vuosien kokemuksella ja vankkumattomalla ammattitaidolla tämä pitkän linjan thrash metal-yhtye ottaa kaakonkulman viihtyisän festivaalialueen haltuun tehden tämän kesän ainoan Suomen vierailunsa juurikin Dark Riverissä. Yhtyettä pidetään tänäkin päivänä yhtenä bay area thrash -metallin kehittäjänä, ja yhtye on niittänyt vuosien saatossa menestystä ympäri maailmaa – Tätä et halua missata!

Tänä keväänä uuden ”Myrsky” -albuminsa julkaissut Mokoma ei suurempia esittelyjä kaipaa. Tämä Sakara-recordsin lippulaiva onnistuu kutkuttelemaan metallikansan kuulohermoja vuodesta toiseen omaan persoonalliseen tulkintaansa nojaten. Tämän keikan aikana on takuuvarmaa, että pittirinki pyörii ja jalat vatkaa maata. Yhtye on vuosien saatossa vakiinnuttanut oman paikkansa metallin ystävien sydämissä ja se kuuluukin suomalaisen metallimusiikin klassikkokamaan, siinä missä sour cream and onion -sipsit kuuluvat onnistuneeseen leffailtaan.

Pittiringistä ei suurempia taukoja kannata perjantaina pitää, kun helsinkiläinen Rytmihäiriö tekee odotetun paluun Kymenlaaksoon. Yhtyeen esiintymistä pidetään ennakkoon yhtenä festivaalien odotetuimpina. Eri core-alalajeja sekoittelava yhtye uhkuu niin anarkistista punk-asennetta kuin perinteisempää thrash-soundia. Tämä gambinanhuuruinen yhtye ammentaa sanoituksiaan maailman raakuudesta, tehden sen omalla omaperäisellä otteella yleisöä suuresti viihdyttäen.

Eihän 20-vuotinen Dark River olisi mitään ilman Markus Vanhalaa. Festivaalien perinteeksi muodostuneen Markus Vanhala -osion täyttää tänä vuonna ainutlaatuinen esiintyminen, kun kymin omat pojat nostavat, vuonna 2009 juurikin Dark Riverissä kuopatun, Manitoun haudasta yhden illan ajaksi. Uskon yhtyeen ainutlaatuisen esiintymisen synnyttävän paljon muistoja vuosien takaa varsinkin paikallisessa yleisössä ihan silmäkulman kostumiseen asti. Insomniumista, Omnium Gatherumista, Cemetary Skylinesta ja I Am The Nightista tutun Vanhalan kipparoima Manitou palaa takaisin lavalle ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen juhlistaen samalla debyyttialbuminsa ”The Mad Moon Rising” 20-vuotissyntymäpäivää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paikallisten yhtyeiden esiintyminen ei rajoitu perjantaina pelkästään ainutlaatuisiin nostalgiatytinöihin, sillä Dark Riverin lavalle nousee hyvässä nosteessa oleva Marianas Rest. Alkuvuodesta Kotkan uuden satama-areenan ensimmäisessä metalli-illassa niin ikään esiintynyt Marianas Rest palaa takaisin kotikonnuilleen ja on valmis puhuttelemaan yleisöä melodisella doomilla. Yhtyeen musiikin synkän kuoren alta voi kuulla rikkoutuneen sielun kauniin ja hartaan toiveen läikehtiä takaisin ehjäksi. Tämän hyhmäisen toiveen huokauksia et halua missata.

Lisää doomia perjantai-illan tansseihin tarjoilee Mikkelissä perustettu Hanging Garden. Yhtyeen musiikissa voi kuulla niin pohjolan lakeuksien virtaavan joen janoa, kuin selkäpiitä riipiviä unohdettujen sielujen vaikerrusta. Yhtyeen musiikki herättää suuria tunteita, ja sen vahvuus on voimakkaassa tarinankerronnallisessa tulkinassa. Pikkulinnut, vai pitäisikö tässä tapauksessa sanoa verenhimoiset korpit, ovat kertoneet että yhtyeen livepreeseens yltää miltein maagisiin sfääreihin. Näiden taikuuksien missaaminen voisi myöhemmin harmittaa, joten olethan paikalla.

Lauantai

Festarikansan kannattaa pakata tarpeeksi rakkolaastareita näihin kesän päättäjäisbileisiin mukaan, sillä Dark Riverin lauantain kattaus pitää sisällään vielä yhden päivän ajan toistaan kovempia metalliyhtyeitä. Voi olla että niskalihakset ovat jo tässä kohtaa hieman hellänä rakkaudesta metallimusiikkiin, mutta mikäs muukaan pienet kolottelut parantaisi kuin livemusiikin parantava voima – jaksaa jaksaa!

Lauantain pääesiintyjän julkistuksen kohdalla ainakin allekirjoittanut joutui hieraisemaan silmiään pariinkin otteeseen, nipistämään itseään ja ihmettelemään voiko tämä olla totta.Onkin enemmän kuin ilostuttavaa todeta, että Dark Riverin tänä vuonna päättää naapurimaamme ylpeys melankoliselle maailmankuvalle, kun päätöspäivän pääesiintyjänä toimii Katatonia. Mielestäni yhtyeen hienous piilee tavassa synkistellä äärimmäisen kauniilla tavalla. Kappaleet toisensa perään ovat kuin kristallipallo, jota haluaa suojella maailman pahoilta ajatuksilta viimeiseen hengenvetoon saakka. On varsin sydäntä läikähtävää, että Katatonian kesän ainoa pohjoismaan keikka tapahtuu juurikin Dark Riverissä. Kiitos ja kumarrus jo etukäteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

On hauskan leikkisää miten tämä sopivalla tavalla kotikutoisen festivaalin 20-vuotissyntymäpäivät kuljettaa lukua kaksikymmentä monella eritavoin mukanaan. Kahdestakymmenestä muodostunee jonkinlainen onnenluku kun tanskalainen melodinen death metal-yhtye Mnemic palaa yhteen 18 vuoden jälkeen, soittaakseen 20-vuotisjuhlakeikoillaan. Bändi nähdään Dark Riverin lavalla kokonaan alkuperäisessä kokoonpanossa, johon kuuluu laulaja Michael Bøgballe, kitaristit Mircea Gabriel Eftemie ja Rune Stigart, basisti Tomas ”Obeast” Koefoed sekä rumpali Brian ”Brylle” Rasmussen. Tällä kokoonpanolla bändi on soittanut yhdessä viimeksi vuonna 2005. Yhtyeen musiikissa voi kuulla matemaattisempaa paatosta yhdisteltynä modernimpaan soundiin.

On ollut hienoa huomata, miten Dark River on kulkenut vuosien ajan eri yhtyeiden matkassa mukana. Yksi näistä yhtyeistä on kotimainen Before The Dawn. Yhtyeen debyyttialbumin ”My Darknessin” julkaisusta tuli viime vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Tämä musiikkialan monitaiturin, Tuomas Saukkosen, luomus onkin nyt raikasta nähdä jälleen Dark Riverin lavalla paluunsa jälkeen päivitetyllä miehistöllä.

Yksi festivaalien odotetuimpia esiintyjiä on varmasti Clevelandista matkaava Mushroomhead. Yhtyeen Dark River -esiintyminen tulee olemaan poikkeuksellinen, sillä yhtye tekee samalla ensimmäisen vierailunsa Suomeen. Tämä vaihtoehtoisen metallin kauhujen karnevaali kätkee sisälleen räjähtävää alkuvoimaa, josta ei visuaalista ilotulitusta tule puuttumaan.

Paikallisia tekijöitä ei olla unohdettu festareiden päätöspäivänäkään. Kotkan liepeiltä Haminasta lähtöisin oleva Kaunis Kuolematon nähdään hyvästelemässä kesä ja toivottamassa syksyn pimenevät illat tervetulleeksi. Yhtyeen kantavana voimana voidaan pitää vokalisti Mikko Heikkilän persoonallista otetta vahvassa tarinankerronnallisessa tulkinassa. Mikäli yhtye ei ole vielä tuttu, niin nyt viimeistään kannattaa suunnata katse tähän yhtyeeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisempänä festaritärpeiksi nostaisin porilaislähtöisen post metal -yhtyee Atlaseksen. Atlases otti uudella ”Between The Day And I” – albumillaan kokeilevan ja ennakkoluulottoman harppauksen kohti napakampaa tulkintaa. Oman lisänsä suurten kontrastien kanssa leikittelyyn tuo kolmen laulajan käyttö, syntetisaattorit ja häikäisevä kyky maalata erilaisia tunnelmia musiikin keinoin. Usein ajatellaan, että vain ehjä voi olla kokonainen, mikä rinnastetaan usein täydellisyyteen. Atlases osoittaa, että rikkinäinenkin voi kaikessa riipivyydessään ja kauneudessaan olla täydellinen. Näillä sanoin itse ainakin olen suuntaamassa yhtyeen merkkareiden pariin Dark Riverin merkkaripisteelle –nähään siällä!