Before The Dawn - Hellsinki Metal Festival 2023

Festariennakko: Hellsinki Metal Festival järisyttää Nordista tiukalla artistikattauksella

Kirjoittanut Tia Salmela - 9.7.2024

Viime kesänä ensimmäistä kertaa järjestetty Hellsinki Metal Festival lunasti kertaheitolla paikkansa yhtenä kesän kovimpana metallifestivaalina. Jopa Tuskan korvaajaksi luonnehdittu festari järkätään myös tänä vuonna Nordiksella 9.-10. elokuuta. Artistikattaus on jälleen luonnollisesti äärimmäisen kova, ja keikka-aikataulusta löytyy jokaiselle aivan varmasti jotakin!

Perjantai

Bileet alkavat jo virallista festivaalia edeltävänä päivänä, kun kotimaiset Beast In Black ja Finntroll lämmittelevät yleisön valmiiksi pääkallopaikalla. Festivaali alkaa perjantaina puoli kahdelta, kun joutuu heti suuren päätöksen eteen: meneekö katsomaan äärimmäisen kovan keikan tämän vuoden Steelfestissä vetänyttä Deathchainia vai pohjoista ähinää melodisen death metalin muodossa tarjoavaa Suotanaa

Hellsinki-01-lavan päivän käynnistää kotimainen Wolfheart, joka julkaisee syyskuussa seitsemännen pitkäsoittonsa “Draconian Darkness”. Albumilta on saatu kuultavaksi jo “Grave”-single, ja toivottavasti keikalla saadaan kuulla lisää uutta materiaalia. Tätä keikkaa ei kannata missata!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Metalcoren ystävien ei tarvitse juurikaan liikkua koko päivänä Hellsinki-01-lavan edustalta. Lavalla esiintyvät nimittäin peräkkäin yhdysvaltalainen Emmure, australialainen The Amity Affliction ja kirsikkana kakun päällä saksalainen metalcore-jyrä Heaven Shall Burn. Moni varmasti odottaa kuin kuuta nousevaa etenkin viimeiseksi mainitun yhtyeen keikkaa. 

Jos metalcore ei kutkuttele kuuloelimiä, hemmotellaan Emmuren ja The Amity Afflictionin välissä Hellsinki-02-lavalla vanhemman black metalin faneja, kun Triumph Of Death esittää Hellhammerin tuotantoa tunnin verran. Triumph Of Death vieraili Suomessa edellisen kerran pari vuotta sitten, kun sen monta kertaa siirretty Tavastian-keikka vihdoin ja viimein toteutui. Odotan keikkaa suurella innolla. 

Triumph Of Deathin jälkeen Hellsinki-02-lavalla kuullaan vanhan liiton death metalia, kun lavan valtaa yhdysvaltalainen death metal -legenda Deicide. Raa’an kuolonmetallin jälkeen on vuorossa norjalaista black metalia Satyriconin muodossa. Basistin paikalla nähdään tänä kesänä Anthraxin basisti Frank Bello. Jännä nähdä, miten thrash metal -energiaa huokuva Bello istuu vakavamielisen Satyriconin riveihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Power metalia ei tänäkään vuonna ole unohdettu, ja päivän power metal -pläjäyksestä huolehtii saksalainen Edguy-nokkamies Tobias Sammetin projekti Avantasia. Sitä ennen tarjolla on progressiivisemman metallin nälkäisille ruotsalainen Soen. Hellsinki Metal Festivalin ensimmäinen päivä päätetään Swallow The Sunin tunnelmointiin.

Lauantai

Italialainen Hideous Divinity herättää festarikansan hellästi uuteen päivään brutaalilla death metalillaan. Yhtye julkaisi maaliskuussa viidennen täyspitkän albumin nimeltään “Unextinct”, joten melko varmasti saadaan kuulla, miten uudet kappaleet toimivat livenä. Samaan aikaan sisällä musisoi mysteeriesiintyjä, jota ei tätä kirjoittaessa ole vielä paljastettu.

Nummirockissa keikan vetänyt yhdysvaltalainen black metal -yhtye Blackbraid soittaa tänä vuonna myös Hellsinki Metal Festivalissa. Kyseessä ei olekaan ihan tavallinen mörköily-yhtye, vaan vuonna 2022 perustettu yhtye hakee inspiraationsa musiikkiinsa ja lavapresenssiinsa Amerikan alkuperäiskansoilta. Kyseessä saattaa olla melkoinen elämys. 

Jos edellisenä iltana päästiin todistamaan Hellhammerin biisejä, koetaan vastaavanlainen elämys myös lauantaina, kun Abbath on lupaillut soittavansa Immortalin tuotantoa. Jos Abbathin koominen olemus on liikaa, voi Hellsinki-03-sisälavan edustalle mennä todistamaan kotimaisen Tyrantin vauhdikasta heavy metal -menoa – ja etenkin niitä viiksiä. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Päivän power metal -kiintiö saadaan täyteen, kun ruotsalainen Hammerfall viihdyttää reilun tunnin ajan. Hammerfall on julkaisemassa elokuun alkupuolella “Avenge The Fallen” -albumin, joten toivottavasti tarjolla on myös kurkistus uuden levyn sisältöön. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita päästään varmasti todistamaan, kun tämän vuoden ulkolavan tarjonnan pistää pakettiin saksalainen thrash metal -pumppu Kreator

Viime vuonna moni jäi nuolemaan näppejään sisälavan ulkopuolelle, kun jäähallin black boxin yleisökapasiteetti tuli vastaan. Moni joutuikin jättämään festivaalin päättäneen Watainin keikan kokonaan välistä. Tänä vuonna ei pitäisi olla samanmoista ongelmaa, sillä käsittääkseni tällä kertaa myös osa katsomosta on yleisön käytössä. Ei siis ole tekosyitä, etteikö pääsisi todistamaan Mayhemin show’ta. 

Hellsinki Metal Festival tarjoaa myös tänä vuonna vain ja ainoastaan parastaan kuten tämän artikkelin pituudesta voi varmasti arvata. Mahtavat bändit ovat pääasia, mutta myös käytännön järjestelyillä on vaikutusta festivaalifiilikseen. En löytänyt viime vuonna juuri mitään nillittämisen aihetta, toivottavasti niin on myös tänä vuonna. Nordiksella nähdään!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy