Festariennakko: Ilosaarirock 2015

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 17.7.2015

Ilosaarirock 2015Ilosaarirock lienee Suomen viimeinen iso rock-festivaali, joka vielä lunastaa rock-liitteensä. Toki Ilosaarirockissakin kuullaan muutakin kuin rockia tai metallia, mikä on vain hyvä asia, mutta genret ovat pysyneet tasapainossa. Tänäkin vuonna Ilosaarirockin esiintyjäkaartiin mahtuu monenkirjavia yhtyeitä ja artisteja, jotka kaikki tuovat osaltaan väriä ja monimuotoisuutta yhdelle Suomen parhaista festivaaleista. Ilman sen pitempiä puheita esittelen muutamia esiintyjiä ensi viikonloppuna juhlittavan festivaalin jokaiselta festivaalipäivältä.

Perjantai 17.7.2015

Klo 18.15 Metelli-teltta: Hard Action

Hard Action 2015Svart Records julkaisi vain vähän aikaa sitten vauhdikasta ja asenteellista vanhan koulukunnan hard rockia soittavan Hard Actionin debyyttialbumin. ”Sinister Vibes” -nimisellä levyllä kuulin suurta potentiaalia omaavan yhtyeen, jonka hard rock ei ole mitään uutta, eikä tarvitsekaan olla tällä intensitettillä ja energisyydellä. Jos Hard Action kasvaa potentiaalinsa osoittamiin mittoihin, siitä voi hyvinkin tulla yksi Suomen kovimpia hard rock -yhtyeitä.

Klo 19.15 Tähtiteltta: Egotrippi

egotrippiMonta hittibiisiä tehnyt kotimainen popyhtye Egotrippi saa luvan olla minulle ensimmäinen Sulo-klubin esiintyjä. Varsinkin lapsuusvuosinani olin monien Egotripin kappaleiden suurkuluttaja, ja lähempi tarkastelu osoittaa, että bändin musiikki kestää aikaa menettämättä teräänsä. Kokonaan vanhojen biisien varaan ei kuitenkaan tarvitse laskea, sillä Egotrippi julkaisi aiemmin tänä vuonna uuden ”Vuosi Nolla” -albumin. Levy on jäänyt minulta paria biisiä lukuunottamatta toistaiseksi pimentoon, mutta Ilosaarirock on hyvä hetki tutustua.

Lasten Hautausmaa 2014Klo 22.15 Metelli-teltta: Lasten Hautausmaa

Yhden EP:n ja yhden albumin julkaissut Lasten Hautausmaa on saanut osakseen paljon kiitosta, eikä syyttä. Bändin melankolinen, haikea ja persoonallinen musiikki puree hauraalla atmosfäärillään ja hellästi koukuttavalla melodiallaan. Lasten Hautausmaa on minulle yksi Ilosaarirockin odotetuimpia esiintyjiä.

No ShameKlo 23.10 Metelli-teltta: No Shame

Jo 90-luvulla perustettu punk-yhtye No Shame esiintyy perjantaina Metelli-teltan toiseksi viimeisenä bändinä. No Shame on jättänyt jälkensä kotimaisen punkin historiaan lukuisilla levytyksillään, ja piristää varmasti asenteellaan ja olemuksellaan Ilosaarirockin ensimmäistä päivää.

Klo 00.10 Metelli-teltta: Musta Paraati

Musta ParaatiKotimaisen goottirockin pioneeri Musta Paraati on tehnyt paluun keikkalavoille oltuaan tauolla kolmekymmentä vuotta. Alkuperäinen laulaja Jore Vastelin menehtyi harmillisesti jo vuosia sitten, joten tätä nykyä laulajan pestiä hoitaa Herra Ylppö. Musta Paraati on tehnyt myös uutta musiikkia, jota tullaan toivottavasti kuulemaan myös Ilosaarirockissa.

Lauantai 18.7.2015

Klo 14.00 Metelli-teltta: Pertti Kurikan Nimipäivät

Pertti Kurikan Nimipäivät 2015Punk-yhtye Pertti Kurikan Nimipäivät on viime aikoina saanut nostetta uralleen Euroviisu-huuman myötä, mutta se on ollut viime vuosina vakiokasvo Ilosaarirockissa jo ennen sitä. Vastikään julkaistiin kokoelma-albumi ”The Best of Greatest Hits”, joka sisältää PKN:n koko tuotannon. Itse aloitin varsinaisen tutustumisen bändiin kuuntelemalla tuon levyn, joka sisältää paljon ilmaa, mutta seassa on myös ihan oikeasti toimivaa punkia. Ajatukseni PKN:stä ovat hieman ristiriitaiset, mutta live-olosuhteissa mielipiteeni selkeytynee.

Klo 15.00 Rentolava: Paperi T

Paperi T 2Aiemmin tänä vuonna julkaistun ”Malarian Pelko” -albumin myötä räppäri Paperi T on tehnyt itselleen nimeä ja kiertääkin kesän aikana festareita oikein urakalla. Soololevyllään Paperi T:n tulkinta on melko vähäeleistä, mutta silti taitavaa ja persoonallista, kuten ovat kappaleetkin aina sanoituksia ja biittejä myöten. Voin kiittää Paperi T:tä räpin maailman ovien avaamisesta.

Klo 18.15 Metelli-teltta: Mirel Wagner

Mirel Wagner Flow 2014Jonnekin folkin ja bluesin välimaastoon sijoittuvaa vähäeleistä, haikeaa ja karsittua musiikkia esittävä Mirel Wagner herättää henkiin jotain, mikä on uinunut pienen yleisön keskuudessa liian kauan. Tällaista musiikkia kun ei rock-festareilla liian usein kuule. Wagnerin musiikki tuo tummanpuhuvaa väriä Ilosaarirockin ohjelmistoon omalla tyylillään.

Battle Beast 2015Klo 20.15 Metelli-teltta: Battle Beast

Dramaattisen miehistönvaihdoksen kokenut hevipumppu Battle Beast on jauhanut valtavalla energialla läpi festarikauden. Nähtäväksi jää, millaista musiikkia Battle Beast saa aikaan nykyisellä kokoonpanollaan, mutta livenä se pauhaa vaarallisella intensiteetillä kuten ennenkin.

SolstafirKlo 22.15 Metelli-teltta: Sólstafir

Sólstafir on viime aikoina ollut uutisotsikoissa aivan muista kuin musiikillisista syistä, mutta Ilosaarirockissa musiikki puhuu. Sólstafir on siirtynyt pois äärimetallin kimpusta luomaan aivan omanlaistaan kokonaisvaltaisia elämyksiä tarjoavaa musiikkia. Sólstafir ei asetu mihinkään muottiin, vaan pärjää tekemällä juuri sitä, mikä parhaalta tuntuu.

Sunnuntai 19.7.2015

Temple BallsKlo 13.00 Rekkalava: Temple Balls

Perinteinen heavy metal ja rock n’ roll ovat taas kovassa huudossa, mikä näkyy varsinkin genrejä edustavien nuorten bändien määränä. Temple Balls kuuluu myös tuohon joukkoon. Bändin hyväntuulinen rock-musiikki lupailee suuria, ja vaikka tällaista on kuultu jo moneen kertaan, niin Temple Balls kuulostaa tuoreelta.

Klo 17.00 Rekkalava: Jukka Nousiainen

jukka nousiainenJukka Nousiainen saattaa olla monelle tuttu Räjäyttäjistä ja Jukka & Jytämimmit -kokoonpanosta, mutta Nousiainen on kykeneväinen myös sooloartistina. Sen hän todisti viime vuonna julkaistulla soolodebyytillään. Kaikista hänen projekteistaan minulle iskee parhaiten juuri hänen soolotuotantonsa, joka kaikuu niin vanhaa suomirockia kuin iskelmääkin. Nousiainen ei kuitenkaan kopioi ketään, vaan tekee musiikkia aidolla, helposti tunnistettavalla tyylillään. Hänen soolodebyyttinsä on täynnä helmiä, joten odotan hänen esiintymistään innolla.

Sunn O)))Klo 20.15 Metelli-teltta: Sunn O)))

Sunn O))) on yhtye, jota ei ihan heti uskoisi näkevänsä koko kansan rock-festareilla. Jos raskaat riffit, piinaava laahaavuus ja synkkyys on mahdollista viedä äärimmilleen, niin Sunn O))) on tehnyt sen. Sinä lyhyenä aikana, jona olen Sunn O))):a kuunnellut, se on tehnyt suuren vaikutuksen. Silti en ihan suoraan sanottuna tiedä, mitä minun pitäisi odottaa sen esiintymiseltä. Olen varma, että se tulee olemaan mahtavaa, mutta sen tarkemmin en uskalla sanoa.

Klo 21.30 Tähtiteltta: Ghost

ghost promoSitten onkin vuorossa omalta osaltani koko tapahtuman odotetuin esiintyjä. Ghost otti minut otteeseensa viimeistään ”Infestissumam”-levyllään, eikä ote ole vieläkään hellittänyt ja tuskin koskaan hellittääkään, nimittäin elokuussa julkaistava ”Meliora”-levyllä on kaikki mahdollisuudet olla Ghostin paras tähän mennessä. Samalle se on antanut vihjeitä raskaudesta, joka viedään Ghostille ennennäkemättömälle tasolle. Olen nähnyt Ghostin livenä ennenkin ja varsinkin klubikeikka Helsingin Circuksessa oli puhdasta parhautta. En voisi olla innostuneempi. Toivon, että settilistaan mahdutetaan paljon uusia kappaleita.

hc_andersenKlo 22.30 Metelli-teltta: HC Andersen

Massasta jopa punk-piireissä eroavaa hardcore punkia soittava HC Andersen palaa esiintymislavoille Ilosaarirockissa ja onkin kieltämättä yksi koko tapahtuman mielenkiintoisimpia esiintyjiä sekopäisen tyylinsä ansiosta. Solistin virkaa hoitaa tällä kertaa Paleface, joka paljastui melkoiseksi HCA-faniksi. Odotan bändin esiintymistä hieman pelonsekaisin tuntein, joskaan en voi kieltää uteliaisuuttani.

Kirjoittanut: Jyri Kinnari