Festariennakko: Jalometalli 2015

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 5.8.2015

jalometalli-2015-black-transparentKenties Suomen paras metallifestari Jalometalli siirtyy tänä(kin) vuonna uuteen paikkaan. Tai uuteen ja uuteen: Kyseessähän on Oulun Kuusisaari, jossa Jalometalli juhlittiin vuosina 2002-2005. Eräänlaisesta kotiinpaluustakin voidaan siis kaiketi puhua. Itse olin viime vuonna paikalla ensimmäistä kertaa, ja pidin tapahtumasta todella paljon varsinkin bändikattauksen osalta. Bändejä valitessa oli selvästi käytetty mielikuvitusta, ja tarjonta oli monipuolista aivan kuten tänäkin vuonna. Siitä syystä olen Jalometallista innoissani enemmän kuin yhdestäkään muusta metallifestivaalista tänä vuonna. Kasaankin tähän alapuolelle muutamia bändejä, joiden näkemistä odotan innolla.

Perjantai 7.8.2015

Klo 18.30 Päälava: Hell

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hell 2013Hell on samaan aikaan vanha tekijä ja uusi tulokas. NWOBHM-veteraanit aloittivat yhteissoiton jo 80-luvun alussa, mutta debyyttialbumi julkaistiin vasta vuonna 2011. Bändin tarinaa tuskin on tarpeellista käydä lävitse sen tarkemmin, sillä se lienee jo kaikille tuttu. Mikä sen sijaan on tarpeellista, on Hellin ilkeästi viettelevän musiikin ja kertyneestä iästä huolimatta nuorekkaan ja raivokkaan live-esiintymisen hehkuttaminen. Näin Hellin livenä ensimmäistä kertaa muutama vuosi sitten, ja minusta tuntuu, että palanen niskastani on vieläkin Suvilahdessa… En uskalla odottaa tältä esiintymiseltä muuta kuin veret seisauttavan kiivasta soittoa.

Klo 19.30 2. Lava: Satan

satanSatan on niin ikään brittiläinen heavy metal -veteraani. Bändi teki 80-luvulla kaksi albumia ja on toiminut useammankin nimen alla. Nykyään nimi on Satan ja aikaiseksi on saatu kaksikin uutta albumia 2010-luvun puolella, joista uusimman julkaisu on aivan nurkan takana. Pari vuotta sitten julkaistu ”Life Sentence” on saanut kiitollisen vastaanoton, joten ”Atom by Atomiakin” varmasti odotetaan jo innolla. Minun on myönnettävä, että Satan ei ole minulle kovin tuttu muutamia satunnaisia kappaleita lukuunottamatta, mutta Jalometallissa tuokin asia tulee korjattua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Klo 21.30 2. Lava: Obituary

Obituary 2014Obituary tuo Kuusisaareen annoksen alkukantaista death metalia burtaaleimmillaan. Tämä death metal -genren pioneeri on ikuistanut nimensä historiankirjoihin jo aikoja sitten, mutta työstää silti aktiivisesti uutta musiikkia ja keikkailee samalla ahkerasti. Viime vuonna julkaistu ”Inked in Blood” näytti, että Obituarylla on vielä panoksia jäljellä, vaikkei se ihan klassikkolevy olekaan.

Klo 22.30 Päälava: Saxon

Saxon 2014Hevilegenda Saxon lienee yksi Jalometallin suurimmista kiinnityksistä koko festivaalin historiassa, ellei jopa suurin. Tämäkään veteraani ei ole hidastanut tahtiaan vuosien saatossa, ja uusi Saxon-albumi ”Battering Ram” saadaankin kuultavaksi syksyllä. Jos maailmassa on yksi asia, jota osaan arvostaa, se on pitkän linjan musiikkiyhtyeet, jotka pitävät tason korkealla läpi uransa vanhoihin päiviinsä saakka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

jess and the ancient onesKlo 00.00 Sisälava: Jess and the Ancient Ones

Mikä olisikaan parempi tapa päättää ensimmäinen festivaalipäivä, kuin mystinen occult rock keskellä yötä? Jess and the Anicent Ones on julkaissut vasta yhden albumin ja kaksi EP:tä, mutta on jo niillä jättänyt lähtemättömän jäljen Suomen rock-skeneen. Viettelevän grooven täyteiset riffit ja melodiat kohtaavat trippaavan yleisvaikutelman sekä hennon tunnelmoinnin luoden ainutlaatuisen soundin.

Lauantai 8.8.2015

home style surgeryKlo 14.30 Sisälava: Home Style Surgery

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kotimainen thrash metal -tulokas Home Style Surgery avaa toisen festivaalipäivän. Kaikki heidän tähän mennessä julkaisemansa demot ovat vakuuttaneet minut, ja toivon todella, että bändi saisi pikkuhiljaa nimeään kuuluviin. Jos olet thrashin ystävä ja kykenet saapumaan Kuusisaareen kukonlaulun aikaan, et varmasti tule pettymään. Home Style Surgery ei tee pelkästään aggressiivista thrashia rautaisella otteella, vaan tuo persoonallisella kosketuksellaan uutta väriä genreen, jolta moni luulee jo kuulleensa kaiken mahdollisen.

Klo 16.30 Päälava: Annihilator

AnnihilatorJeff Watersin luotsaama Annihilatorkin tekee raskasmetalliaan melko tunnistettavalla tyylillä. Pitkästä ja tuotteliaasta urasta huolimatta levytystahti pysyy kiivaana, ja niin tänäkin vuonna saadaan albumillinen uutta Annihilatoria vain kaksi vuotta edellisen levytyksen jälkeen. Annihilatorin kerrotaan olleen Jalometallin historian ylivoimaisesti toivotuin esiintyjä, ja viimein tänä herran vuonna 2015 monien märkä uni käy toteen.

Klo 17.30 2. Lava: A.R.G.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

A.R.G. 2015 (2)Kakkoslavallakin tarjoillaan kotimaista thrash metalia, ja oikein vuosikertarässiä A.R.G.:n malliin. Pelkkää vanhan muistelua ei kuitenkaan ole luvassa, sillä porometalli on herännyt henkiin studionkin puolella. Median ja fanien ylistämä ”Redemption from Refaim” julkaistiin vain pari kuukautta sitten. Kyseessä on A.R.G.:n ensimmäinen levytys yli 20 vuoteen, mutta tällä kertaa hyvää kannatti odottaa. Keikkalavoilla bändi on viihtynyt jo muutaman vuoden, mutta uusi levy on comebackin varsinainen kliimaksi. Toivottavasti mopo ei hyydy vielä pitkään aikaan, sillä pitkään odottaneelle fanikunnalle maistuu varmasti vielä levy jos toinenkin.

Klo 20.30 Päälava: Candlemass

Candlemass 2013Candlemassin tuotanto saattaa olla laadultaan todella vaihtelevaa, mutta paikka eeppisen doom metalin mestareina on lunastettu jo kolmella ensimmäisellä albumilla, jotka ovat lähestulkoon täydellisiä kokoelmia massiivisia riffejä, mystistä melodiaa ja yliluonnollisen komeaa laulua. Candlemass on edelleen lähes kokonaan nuo klassikkolevyt luoneessa kokoonpanossa. Vain laulaja on vaihtunut, mutta Mats Levénin vahva ja monipuolinen tulkinta ei kalpene yhdenkään yhtyeen entisen laulajan edessä. Candlemassin kerran livenä todistaneena odotan tälläkin kertaa todella suuria. Voin luvata jo etukäteen, että Candlemass ei petä. Koskaan.

Klo 00.00 Sisälava: Hooded Menace

hooded menaceJalometalli viimeistellään synkän ja ahdistavan doom metalin parissa. Hooded Menace on myrkyttänyt ihmisten mieliä kuolonmetallisilla sävyillä väritetyllä doom metalillaan jo lähes vuosikymmenen ajan tekemällä musiikistaan niin raskasta ja tummaa kuin suinkin on mahdollista. Paikka Jalometallin viimeisenä esiintyjänä on täysin ansaittu. Vaikka hyvää mieltä ja positiivista energiaa tuskin tullaan jakamaan, niin en usko kenenkään poistuvan pettyneenä.

Kirjoittanut: Jyri Kinnari