Festariennakko: Karmøygeddon Metal Festival 2017

Toukokuun alussa järjestetään Norjan Kopervikissa monille suomalaisillekin bändeille vuosien varrella tutuksi tullut Karmøygeddon Metal Festival, jonka tämän vuoden kattauksesta löytyy esimerkiksi sellaisia nimiä kuin Satyricon, Saxon, Moonspell ja Primal Fear. Kaaoszine otti yhteyttä festivaalikoordinaattori Johnny Angelundiin ja kyseli hiukan miehen fiiliksiä muutama kuukausi, ennen kuin Kopervikissä tärähtää.

Tervehdys, Johnny! Kerropa näin alkuun, millainen tapahtuma on Karmøygeddon Metal Festival? Eli mitä, missä, milloin?

– Karmøygeddon on metallifestari Kopervikissa Norjan länsirannikolla. Paikka sijaitsee Karmøyn saarella Bergenin ja Stavangerin välissä. Tätä festivaalia on järjestetty vuodesta 2004 lähtien, ja nykyään se on yksi Norjan suurimmista metallifestareista tällä alueella: kolmen päivän aikana festarilla käy noin 4 000 ihmistä. Yleisöä tulee kaikkialta Norjasta, mutta myös noin 30 muusta maasta. Tänä vuonna esiintymässä on 32 bändiä, jotka edustavat eri metalligenrejä.

Mistä Karmøygeddon sai alkunsa? Olenko oikeassa, että aikaisemmin festivaali järjestettiin eri paikassa – miksi paikka on vuosien varrella vaihtunut?

– Kuten sanottu, järjestimme tämän festivaalin ensimmäistä kertaa vuonna 2004 täällä Kopervikissa, koska kyllästyimme siihen, ettei alueella ollut ollenkaan metallikeikkoja. Ensimmäiset kaksi vuotta festari järjestettiin Kopervikissa, minkä jälkeen siirryimme Haugesundiin vuosiksi 2006–2014. Takaisin Kopervikiin tulimme siis pari vuotta sitten, koska tarvitsimme isomman festaripaikan. Tänä vuonna pidetään siis jo 14. Karmøygeddon, ja ensi vuonna juhlimme 15. kertaa.

Kuinka valitsette esiintyjät soittamaan festivaalillenne? Pyrittekö saamaan paikalle omia suosikkejanne tai kuunteletteko esimerkiksi yleisön toiveita?

– Seuraamme skeneä ja matkustelemme koko ajan ympäriinsä tsekkaamassa bändejä; buukkaamme toki paljon bändejä, joista itse pidämme. Mutta meillä on myös hyvä vuorovaikutus yleisön kanssa, ja kyselemmekin vuosittain, mitä bändejä he haluaisivat festarillamme nähdä.

Mikä on sinun näkökulmastasi parasta festarin järjestämisessä – entäpä rassaavinta?

– Ehdottomasti hienointa on nähdä, miten ylpeä paikallinen metalliyhteisö on omasta festivaalista. On myös mukava jakaa tämä fiilis bändien ja kaikkialta tulevien fanien kanssa. Uusien ihmisten ja bändien tapaaminen on myös aina mahtavaa. Stressaavinta puolestaan ovat raha-asiat: aina tulee mietittyä, pääseekö tästä omilleen vai ei.

Suomessa olemme saaneet vuoden vaihteessa kuulla valitettavia uutisia siitä, miten muutama metallifestivaali pitää ainakin tulevana kesänä taukoa. Kuinka asiat ovat Norjan festaririntamalla? Miten näet festareitten tilan yleisesti? Riittääkö kaikille Norjan metallifestareille yleisöä?

– Mielestäni metallifestareita on jo liikaa – niin Norjassa kuin muuallakin. Silloin kuin Karmøygeddon aloitti, ei metallifestareita ollut vielä niin paljon kuin nykyisin. Norjassa järjestetään monia festivaaleja, joilla tuntuu menevän hyvin, esimerkiksi Trondheim Metal Festival, Norway Rock, joka järjestetään jälleen tänä vuonna, ja Blastfest, jota on konkurssin jälkeen järjestänyt uusi porukka. Karmøygeddon ei tahdo enää kasvaa nykyisestään, vaan haluamme pitää festarimme sopivan intiiminä.

Jos saisit valita mitkä tahansa kolme bändiä soittamaan festareillenne, mitkä ne olisivat ja miksi?

Gojira, koska se on yksi parhaista livebändeistä. Haluaisin myös Dimmu Borgirin Karmøygeddoniin, samoin Testamentin, koska se on yksi thrash metal -suosikeistani.

Entä minkä bändin esiintymistä odotat eniten tämän vuoden Karmøygeddonissa? Vai onko sinulla ylipäätään aikaa seurata mitään keikkoja festarin aikana?

– Pyrin aina katsomaan ainakin joitain bändejä, mutta tietenkin minulla on paljon muuta tekemistä festarin aikana. Tänä vuonna haluaisin nähdä ainakin seuraavat: Insomnium, Saxon, Ross the Boss, Eluveitie, Brainstorm, Dark Tranquillity, Ne Obliviscaris, October Tide ja Green Carnation. (ainakin muutaman kohdalla haastattelijakin nyökytteli hyväksyvästi päätään).

Kiitokset haastattelusta! Olisiko sinulla vielä terveisiä suomalaisille Kaaoszinen lukijoille?

– Olen aina sanonut, että suomalaiset ”metallipäät” ovat hyvin samanlaisia kuin norjalaiset. Te haluatte nähdä hyviä bändejä ja pitää hauskaa tärkeilemättä. Festarillamme on aina ollut yleisöä Suomesta, ja meillä ovat soittaneet esimerkiksi Amorphis, Omnium Gatherum, Moonsorrow, Finntroll, Ensiferum, Wintersun ja monet muut suomalaiset bändit. Toivottavasti näemme suomalaista yleisöä myös tänä vuonna Karmøygeddon Metal Festivalilla. (Ja näettehän te – ainakin Kaaoszinen edustajan!)

Haastattelu: Rudi Peltonen

Festarin nettisivut