Amorphis Kuopiorock 2021 kuva: Pete Hossa

Festariennakko: Kuopiorock 20 vuotta

Kirjoittanut Päivi Närvänen - 2.7.2023

Savon sydämessä juhlittava Kuopiorock täyttää tänä vuonna pyöreitä vuosia, sillä tapahtuma järjestetään jo 20. kerran. Festivaali pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003 Kuopion matkustajasatamassa, ja seuraavana vuonna siirryttiin Väinölänniemeen, jossa rokkaus on jatkunut siitä lähtien.

27.–29.7. järjestettävä tapahtuma tuo jälleen Vänärille hengästyttävän määrän bändejä, sillä juhlavuoden kunniaksi nähdään yli 40 artistia neljällä eri lavalla. Luvassa on siis varmasti jokaiselle jotain katsastettavaa. Kaaoszine poimi runsaasta tarjonnasta muutamia tärppejä jokaiselle festaripäivälle.

Torstai 27.7.

Kuopiorockin ensimmäisenä päivänä portit avautuvat klo 16 päästäen juhlakansan alueelle. Rokkaamaan pääsee siis jo alkuillasta esimerkiksi Appendixin ja Happoradion tahdittamana. Itseäni torstai-illan esiintyjistä kiinnostaa erityisesti Los Bastardos Finlandeses, jonka pääsen viimein näkemään livenä tositoimissa – onhan Twist Twist Erkinharju yksi Suomen kovimpia rumpaleita!

Illan pääesiintyjää odotellessa kannattaa käydä katsomassa ainakin Atomirotta, joka pitää viihtymisestä huolen energisellä esiintymisellään sekä Rane Raitsikan mainioilla välispiikeillä. Bändi julkaisi hiljattain uuden singlensä ”Kullankaivaja”, joka tullaan varmasti myös Kuopion illassa kuulemaan.

Legendaarisempaa suomirock-osastoa edustaa Ismo Alanko, joka on varmasti osalle juhlijoista tuttu jo vuosikymmenten takaa. Torstain päättää monen odottama, soolouralle siirtynyt Ville Valo eli tuttavallisemmin VV. Katsastin meiningin viime tammikuussa Tavastialla, ja luvassa on sopiva sekoitus niin HIMin kuin soolomateriaaliakin. Suosittelen siis ehdottomasti tsekkaamaan tämän keikan, vaikkei ”Neon Noir” -albumi olisikaan ollut juuri sinun makuusi.

Perjantai 28.7.

Myös perjantaina kannattaa tulla paikalle hyvissä ajoin. Helsingin vampyyrit eli The 69 Eyes julkaisi huhtikuussa viimeisimmän, erittäin mainion albuminsa ”Death Of Darkness”. Bändi on kevään sekä alkukesän aikana kiertänyt ahkerasti niin kotimaassa kuin ulkomaillakin ja on ehdottomasti tällä hetkellä pitkän uransa parhaimmassa vedossa.

Suomen ainut oikea rokkitähti Michael Monroe kuuluu ainakin itselläni illan pakko nähdä -osastolle. Luvassa on takuulla hyväntuulinen setti, joka sisältänee biisejä niin Monroen soolouralta kuin Hanoi Rocksinkin ajoilta. Orkesteri on tunnettu siitä, että jokainen keikka vedetään sata lasissa alusta loppuun saakka vuosien mukanaan tuomalla ammattitaidolla ja kokemuksella.

Paikallista väriä tapahtumaan tuo trio nimeltä Kaikkeus. Jos suomenkielinen raskaampi rokki on lähellä sydäntäsi, kannattaa tämä bändi vilkaista. Vuodesta 2015 toiminut bändi julkaisi tämän vuoden keväällä debyyttialbuminsa nimeltään ”Tapa”.

Muita perjantain katsastamisen arvoisia yhtyeitä ovat esimerkiksi Klamydia, Amorphis ja Battle Beast. Viimeksi mainitun orkesterin vokalisti Noora Louhimo on ehdottomasti yksi Suomen karismaattisimpia keulakuvia. Myös Battle Beastin lavaesiintyminen on vertaansa vailla ja luvassa on varmasti yksi illan viihdyttävimpiä keikkoja.

Myös keikkalavat jättävä Popeda kannattaa käydä katsastamassa, kun siihen on vielä mahdollisuus. Kuopiorockin keikka on orkesterin viimeisiä festariesiintymisiä, ja bändi päättää vuosikymmeniä kestäneen taipaleensa syyskuun alussa Tampereen Ratinassa järjestettävässä jäähyväiskonsertissa. Keulakuva Pate Mustajärvi on ilmoittanut jatkavansa soolouransa parissa, ja takuuvarmasti myös muut bändin jäsenet tullaan jatkossakin näkemään musiikin parissa tavalla tai toisella.

Lauantai 29.7.

Festarin päätöspäivänä ei raskaamman musiikin ystävien kannata juuri poistua ykköslavan tuntumasta. Lauteille kapuavat niin Stam1na, Beast In Black kuin Turmion Kätilötkin. Rokkijuhla saatellaan päätökseen kuinkas muutenkaan kuin Megadethin tahtiin. Legendaarinen bändi nähdään jälleen Kuopiossa viiden vuoden tauon jälkeen ja on varmasti jokaiselle rokkiyleisössä tavalla tai toisella tuttu.

Jos tämä raskaampi osasto ei ole juuri sinun mieleesi, löytyy myös muilta lavoilta mielenkiintoista tarjontaa. Poets Of The Fall viettää Kuopiossa myös niin ikään 20-vuotisjuhlaansa ja muuta kevyempää tarjontaa edustavat mm. Samae Koskinen sekä Vesterinen yhtyeineen. Ja mitä olisikaan suomalainen rock-festari ilman Apulantaa tai Pelle Miljoona & Bandia? Sekä jos et ole aikaisemmin nähnyt Apocalypticaa livenä, on siihen nyt mainio tilaisuus.

Suosittelen myös pitämään silmällä Väinö Stage Goes Rock Academy -lavan tarjontaa koko rokkijuhlan ajan. Siellä esiintyy erittäin lupaavia huomispäivän kuuluisuuksia, ja mahdollisuudet uuden suosikkibändin löytämiseksi ovat mainiot. Lavalla esiintyy festarit käynnistävän Jatkoroikka666:n lisäksi myös esimerkiksi Anorexy, Violet Garden, Licuation sekä Woundstripe.

Tarjolla on siis vähän joka makuun jotain, ja esiintyjäkattaus ei varmasti jätä tänäkään vuonna ketään kylmäksi. Jos johonkin kohtaan osuu sellainen hetki, että kukaan sillä hetkellä esiintyvistä bändeistä ei kiinnosta, kannattaa aika käyttää hyödyksi ja tutustua alueen ruokatarjontaan. Alueella sijaitsee nimittäin yksi Suomen parhaimmista festariruokamaailmoista, joka tarjoaa varmasti jokaiselle juhlijalle jotain sopivaa.

Jos taskussasi ei vielä tässä vaiheessa ole lippuja tähän Savon suurimpaan rokkijuhlaan, niin älä aikaile enää. Tätä kirjoitettaessa osa lipputyypeistä on jo loppuunmyyty. Lippukaupoille ja tapahtuman nettisivuille pääset suoraan tästä.

Luetuimmat

Uusimmat