Festariennakko: Kuudes Blowup-festivaali tuo Helsinkiin raskasta erikoismusiikkia ilman rajoja

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 12.10.2022

Suomen merkittävin raskaan erikoismusiikin festivaali Blowup järjestetään kuluvalla viikolla kuudetta kertaa. Edellisestä festivaalista on kulunut jo kolme pitkää vuotta, mutta muistot mm. Eyehategodin, White Ringin, Godfleshin, Kuolema-duon ja ja Throatin tajunnanräjäyttävistä ja veret seisauttavista keikoista verestyvät mielessä suuremmin edes yrittämättä. Tapahtumapaikaksi on vaihtunut Helsingin Ääniwalli ja lisäksi keikkoja nähdään myös Suomenlinnassa ja Limbo-baarissa. Päivämäärät 13.-15.10.2022 eivät voi tulla tarpeeksi nopeasti, joten fiilistelläänpä hieman etukäteen. Tässä artikkelissa esitellään muutama tärppi tulevilta festeiltä.

Metsäkirkko & Hail Conjurer
Tenalji von Fersen, Suomenlinna
13.10. klo 19.00
Yhden hengen black metal -yhtye Hail Conjurerin ja luonnonläheistä tunnelmaa hengittävän Metsäkirkon yhteisteos ”Maailmansyöjä” on yksi kotimaisen undergroudin kiinnostavimpia julkaisuja pitkään aikaan. Molempien osapuolien parhaat puolet yhdistävä albumi vie jonnekin todella syvälle synkän metsämystiikan rajamaille, josta ei ole paluuta. Suomenlinnassa sijaitsevassa Tenalji von Fersen -salissa musiikki pääsee varmasti oikeuksiinsa. Tuntuu mahdottomalta kuvitella täydellisempää paikkaa tälle esitykselle.

Sum of R
Room 1, Ääniwalli
14.10. klo 20.30

Myös Sum of R on jotain, jonka hyisen tunnelman vietäväksi on helppo antautua. Varsinaiseksi yhtyeeksi uusimman albuminsa myötä kasvanut projekti on kasvanut myös musiikillisesti minimalistisesta äänimaisemasta selkeästi painostavammaksi ja hyökkäävämmäksi. Tunnelma on kuitenkin edelleen se, mikä pureutuu luihin ja ytimiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hide
Room 2, Ääniwalli
14.10. klo 00.30

Hideä voisi kuvailla eläväksi paniikkikohtaukseksi tai kaaoksen ruumiillistumaksi. Edellisen kerran Blowupissa esiintyessään Hide veti jalat alta ja iski lapiolla naamaan täysin ilman ennakkotietoja keikalle mennyttä kuuntelijaa (eli minua). Keikan jälkeen päällimmäisenä mielessä olivat pelko, täysin tyhjyys ja pienoinen vaikeus käsittää äsken todistamaansa. Hiden musiikki nojaa elektroniseen sekavuuteen, raastavaan laulusuoritukseen ja osiensa summaa järisyttävämpään performanssiin.

Sami Kukka
Room 2, Ääniwalli
15.10. klo 19.30

Mies ja kitara pureutuvat parhaimmillaan todella syvälle. Sami Kukan riisuttu ja minimalistinen musiikki on melankoliaa kaikkein puhtaimmillaan.

Unsane
Room 1, Ääniwalli
15.10. klo 22.00

Sekopäinen noise rock -yhtye Unsane on monelle yksi koko Blowupin odotetuimpia esiintyjiä. 1980-luvun lopulla perustettu yhtye on yksi genrensä tärkeimmistä pioneereista ja edelleen varsin kovassa kunnossa. Edellisestä Suomen keikasta on kulunut neljä vuotta ja yhtye kerkesi kerran hajoamaankin tässä välissä, mutta uusi kokoonpano aktivoitui viime vuonna kitaristi-laulaja Chris Spencerin johdolla. Tältä keikalta on lupa odottaa täyttä sekoamista ja mielettömän aggression purkautumista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy