Festariennakko: Metallin monet sävyt Tuskassa 2022

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 31.5.2022

Tuska-festivaalia päästään taas vihdoin viettämään alkavana kesänä muutaman vuoden kurimuksen jälkeen. Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna 1.-3.7. Helsingin Suvilahdessa kajahtaa monesta tuutista ja mitä erikoisimpia ääniä, sillä tänäkin vuonna Tuskan esiintyjäkattaus sisältä tuskamaiseen tapaan vähän sitä sun tätä ja vähän päälle. Tässä artikkelissa esitellään muutama tärppi jokaiselta Tuska-päivältä.

Perjantai 1.7.

Eluveitie
Radio Rock Main Stage
Klo 14.15-15.15

Folk metalin suurnimiin lukeutuva Eluveitie on tehnyt pitkän uran omanlaisensa musiikin parissa. Sen varrella on karttunut myös vankka fanijoukko, joka olisi valmis syömään bändin kädestä vaikka pieniä kiviä. Suomessakin kovaa suosiota nauttiva yhtye korkkaa Tuskan päälavan aikaisin perjantai-iltapäivänä.

Red Fang
3rd Stage
Klo 19.15-20.15

Kunnon stoner rock herättää vaikka ikiunesta. Red Fang tarjoaa tulivoimaisen sähköshokin, jolla on kaikki mahdollisuudet ladata eetteriin koko festivaalin energisin show.

Carcass
Radio Rock Main Stage
Klo 20.15-21.25

Miksei Jeff Walkerilla ole enää koiraa? Koska se Carcass. No niin. Carcass on äärimetallimusiikin pitkän linjan viriili veteraani, jolle ei ole tuottanut vaikeuksia myöskään loikkia tyylilajista toiseen. Vuosien levytystauon jälkeen uuden ”Torn Arteries” -albumin viime vuonna julkaissut yhtye on yksi Tuskan takuuvarmoja vetonauloja. Eikä Carcassia ole mitenkään turhan usein nähty Suomessa!

Lauantai 2.7.

Shape of Despair
2nd stage
Klo 13.30-14.15

Aikainen lintu madon nappaa. Tai menee katsomaan funeral doom -keikkaa ja katoaa ikuiseen epätoivoon. Shape of Despair tekee juurikin nimensä mukaista musiikkia. Mikäpä siis olisi parempi tapa aloittaa kesäinen festaripäivä kuin elämänhalunsa kadottaminen näinkin kauniin ja surullisen musiikin tahtiin.

Vltimas
2nd stage
Klo 17.15-18.15

Todellisen death metal -legenda Morbid Angelin riveistä parhaiten tunnetun laulaja-basisti David Vincentin nykyinen äärimetalliyhtye Vltimas on myös yhtye, jonka esiintymistä odotetaan suurella mielenkiinnolla. Jos en ole aivan väärässä (jos olen niin kivittäkää), niin kyseessä on yhtyeen ensimmäinen Suomen keikka. Toivotaan, että tämä mustansävyinen ja jokseenkin omalaatuinen death metal puree livenä yhtä väkevästi kuin muutama vuosi takaperin julkaistulla ”Something Wicked Marches In” -albumilla.

Mercyful Fate
Radio Rock Main Stage
Klo 22.30-00.00

En kuuntele minkäänlaisia vastaväitteitä siitä, mikä on Tuskan vuoden 2022 kattauksen kovin bändi. Jos vastaat jotain muuta kuin Mercyful Fate, olet yksiselitteisesti väärässä etkä ansaitse mitään hyvää elämääsi. No ei vaan, mutta sitä ei käy kieltäminen, että vuosien tauon jälkeen rivinsä kasannut ja ensimmäisen kiertueensa vuosikymmeniin soittava heavy metalin uranuurtaja Mercyful Faten tuominen Suomeen on todellinen kulttuuriteko. Uutta musiikkiakin valmistelevan legendayhtyeen esiintymistä ei kannata missata. Mitäpä tästä muuta lörpöttelemään, kyllä kaikki tietävä ja tunnustavat Mercyful Faten merkityksen metallimusiikille. Eturivissä nähdään!

Sunnuntai 3.7.

Cryptic Hatred
Tuska KVLT Stage
Klo 14.10-14.40

Kotimaisen death metalin undergroundissa on viime vuosina käynyt kova myllerrys ja möyhennys. Yksi sen aiheuttajista on alkuvuodesta debyyttialbuminsa julkaissut Cryptic Hatred, joka on saanut osakseen paljon ansaittua hypetystä. Vanhan koulukunnan tummanpuhuvaa death metalia ei ole aikoihin tehty näin hyvin. Kyllä sunnuntai starttaa aamukahvilla ja kunnon death metal -keikalla.

High on Fire
2nd Stage
Klo 17.00-18.00

Matt Piken johtama raskaan luokan stoner metal -yhtye High on Fire ratsastaa taas. Räkäistä tulkintaa, rouheita riffejä ja rouheampaa soundia saa tällä keikalla koko rahan edestä. Varo, ettei pää irtoa.

Kreator
Radio Rock Main Stage
Klo 18.00-19.15

Kyllä jokaisilla hevifestareilla pitää olla yksi thrash metalin raskassarjalainen. Kreator on painanut taukoamatta satanen lasissa nelisen vuosikymmentä. Pitkästä rupeamasta huolimatta tämä itsensä uudelleen ja uudelleen keksinyt yhtye pursuaa elinvoimaa, jolta ei ole säästynyt kukaan yhdelläkään sen keikalla. Edelleenkin poikkeuksellisen tasokasta metallimusiikkia tekevän yhtyeen uusi albumi ”Hate Über Alles” julkaistaan kesäkuun alussa, joten uusia tuulia kuullaan varmasti myös Tuskassa.

Luetuimmat

Uusimmat